Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse werkloosheidcijfer van weinig invloed op AEX

Amerikaanse werkloosheidcijfer van weinig invloed op AEX
8 mei 2009 om 18:15

De AEX sloot vandaag met een winst van 1,82 procent op 261,35 punten. De AMX steeg met 1,31 procent en kwam uit op 365,91 punten. Verder werd  vandaag bekend dat de Nederlandse pensioenfondsen weer 100 procent dekkend zijn door de wereldwijd stijgende beurskoersen van de afgelopen tijd.

 

Fortis wil obligaties met staatsgarantie uitgeven

Fortis Bank Nederland wil een vijfjarige obligatie met staatsgarantie uitgeven, zo meldt persbureau Dow Jones op basis van een bron die bekend is met de situatie. De uitgifte wordt begeleid door Fortis, Goldman Sachs, HSBC, Societe Generale en Rabobank. Drie grote ratingbureaus zullen de obligatie een triple-A rating geven. 

RiskMetrics adviseert tegen decharge ASMI

RiskMetrics, het adviesbureau dat ook al van zich liet horen bij de aandeelhoudersvergaderingen van Fortis en ING, adviseert momenteel de aandeelhouders van ASMI . Volgens het bureau zouden zij volgende week donderdag tegen decharge van het bestuur en de commissarissen moeten stemmen.
 ASMI en de activistische aandeelhouders Fursa en Hermes liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. De activisten menen dat de winstgevenheid van de onderneming hoger kan. De opsplitsing van het bedrijf die hiervoor noodzakelijk is, wordt niet gesteund door CEO Chuck del Prado.

 

Aegon profiteert van uitkomsten stresstest Stijgers en dalers

Door de uitkomsten van de stresstest deden de financials het goed. Aegon was vandaag duidelijk de grootste stijger met 11,28 procent. Op de tweede plaats kwam Aalberts Industries met 8,40 procent. Daarnaast steeg Ten Cate met 7,39 procent. Air France – KLM zag haar koers stijgen met 6,60 procent en ING kwam uit op een stijging van 5,87 procent.

Havenbedrijf Smit Internationale was veruit de grootste daler met 4,5 procent. ASML daalde met 2,31 procent, op de voet gevolgd door Logica met 2,15 procent. Verder verloor KPN 1,68 en Unibail 1,52 procent.

Europa

Het Duitse handelsoverschot is in maart toegenomen tot 11,3 miljard euro. In februari bedroeg het overschot 8,6 miljard euro. Economen hadden slechts gerekend op een minimale toename. Ook de lopende rekening steeg fiks, tot 10,2 miljard euro positief. Daarmaast werd bekend dat de Duitse industriële productie gelijk bleef .

 

Uitslagen Amerikaanse stresstest conform verwachtingen

De 19 belangrijkste banken hebben in totaal 75 miljard dollar nodig, zo bleek gisterenavond toen de uitkomsten van de stresstest werden gepresenteerd . Bank of America (34 mrd) en Wells Fargo (14 mrd) hebben de grootste kapitaalbehoefte. Zij moeten voor 8 juni aangeven hoe zij dit denken te zullen bewerkstelligen, waarna dit vervolgens in zes maanden dient te gebeuren. Amercian Express, Goldman Sachs, JP Morgan, State Street en Bank of New York Mellon bleken helemaal geen vers kapitaal nodig te hebben. Volgens Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn de uitkomsten van de test ‘comfortabel voor beleggers en publiek’.

Amerikaanse macrocijfers

De werkloosheid in Amerika is in april uitgekomen op een niveau van 8,9 procent, 0,4 procent hoger dan in maart. De stijging is conform de verwachtingen van analisten. Het aantal banen nam af met 539.000 stuks. Over maart werd dit cijfer bijgesteld naar 699.000 stuks (van 663.000). De  Amerikaanse groothandelsvoorraden zijn voor de zevende maand op rij gedaald. 

Rond 17:45 staat de Dow Jones op 8.500, een winst van iets meer dan 1 procent, en noteert de S&P 500 eenzelfde winst. Daarentegen staat de Nasdaq op een winst van slechts 0,14 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.