Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Positieve stemming Wall Street beperkt verlies Amsterdam

Positieve stemming Wall Street beperkt verlies Amsterdam
28 apr 2009 om 17:47

De AEX ging vanmorgen lager van start door het bericht dat Citigroup en Bank of America meer kapitaal moeten binnenhalen om te slagen voor de stresstest. Ook vielen de kwartaalcijfers van DSM en KPN niet mee en was er nog steeds de dreiging van de varkensgriep. Een gestegen consumentenvertrouwen in de VS zorgde echter voor vlakke koersen op Wall Street, waardoor ook in Nederland de koersen weer omhoog gingen. Uiteindelijk bleef het verlies van de AEX beperkt tot 1,39 procent op 234,83 punten. De AMX sloot 1,17 procent lager op 333,12 punten. 

Fortis

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fortis werd vandaag gestemd over het wel of niet samengaan met de Franse bank BNP Paribas. Een meerderheid van bijna 73 procent van de aanwezigen stemde voor het plan .

Er was onduidelijkheid over het stemrecht van 170 miljoen aandelen. De leiding van Fortis besloot deze aandelen wel stemrecht te verlenen, wat op veel weerstand stuitte. Een aanwezige stelde voor om twee stemrondes te houden, een met en een zonder de 170 miljoen stemmen. Toen de leiding van Fortis hier niet mee akkoord ging verliet een aanzienlijk deel van de aanwezigen de zaal. Tijdens de vergadering ontstond al eerder opschudding toen woedende aandeelhouders met munten en schoenen gooiden naar het bestuur van Fortis.

Kwartaalcijfers

DSM heeft vandaag weinig rooskleurige kwartaalcijfers gepubliceerd. Het chemieconcern zag de nettowinst 92 procent dalen naar 13 miljoen euro. De omzet viel 22 procent terug naar 1.837 miljard euro. Om kosten te besparen gaat DSM nog eens 250 banen schrappen.

Bij KPN is de omzet in het eerste kwartaal van 2009 met bijna 5 procent afgenomen tot 3,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) nam met 2,5 procent af tot 632 miljoen euro. KPN verwacht dat de economische recessie van blijvende invloed zal zijn op de cijfers en heeft daarom haar omzetverwachting voor 2010 aangepast. De doelen voor de EBITA blijven gehandhaafd.


BinckBank
heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettowinst van 17,9 miljoen euro geboekt, of 24 cent per aandeel. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Hoewel de netto provisiebaten van de bank zijn gedaald heeft Binck ook haar kosten weten te verlagen, waardoor er toch een nettowinst kon worden geboekt.

Deutsche Bank heeft in het eerste kwartaal van 2009 een winst behaald van 1,2 miljard euro, tegenover een verlies van 141 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De Tier-1 ratio van de bank bedroeg 10,2 procent aan het einde van het kwartaal.

De koers van DSM steeg ondanks slechte kwartaalcijfers. Stijgers en dalers

De grootste stijger vandaag was Nutreco (+4,46 procent). Het aandeel DSM steeg 3,02 procent ondanks de forse winstdaling die het concern moest melden. Ook AkzoNobel (+2,19 procent), CSM (+1,74 procent) en Heineken (+1,68 procent) hoorden bij de stijgers.

Arcelor Mittal, dat morgen haar kwartaalcijfers publiceert, kon op weinig vertrouwen van beleggers rekenen. Het aandeel zakte 6,09 procent. Ook Heijmans (-5,77 procent), AMG (-4,97 procent), USG People (-4,11 procent) en Eurocommercial Properties (-4,01 procent) verloren fors. 

Amerika

De regering-Obama gaat volgens de Wall Street Journal de banken Citigroup en Bank of America dwingen om meer kapitaal op te halen . Alleen op deze manier zouden de financials slagen voor de zogenoemde stresstest, die de weerbaarheid van banken in tijden van crisis onderzoekt.

De huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden zijn in februari 18,6 procent gedaald. Het consumentenvertrouwen is in april echter flink gestegen, wat door beleggers goed werd ontvangen.

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones een verlies van 0,07 procent op 8.019,02 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.