Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Binck ziet resultaat in eerste kwartaal 2009 licht verbeteren

Binck ziet resultaat in eerste kwartaal 2009 licht verbeteren
28 apr 2009 om 08:11

Het eerste kwartaal van 2009 heeft zich opnieuw gekenmerkt door turbulente markten. Desondanks kan BinckBank wederom een positief bericht presenteren over haar winst. Over de eerste drie maanden van 2009 kwam de gecorrigeerde nettowinst uit op € 17,9 miljoen (€ 0,24 WpA). Dit resultaat is mede te danken aan de 19.500 nieuwe rekeninghouders en het actieve beleggingsgedrag van de klanten, waarvoor 2,2 miljoen transacties zijn uitgevoerd in het afgelopen kwartaal. De provisiebaten per transactie zijn als gevolg van de voortdurende negatieve marktomstandigheden wel gedaald, waardoor de totale provisiebaten in het eerste kwartaal circa 5 procent lager waren dan gemiddeld over 2008.

 

Aandeleninkoop

Voorts is in het eerste kwartaal van 2009 het aandeleninkoopprogramma onveranderd voortgezet, waardoor er in de eerste drie maanden 732.620 aandelen BinckBank zijn ingekocht tegen een gemiddelde inkoopprijs van 6,14 euro. Noemenswaardig daarbij is dat de solvabiliteitsratio licht is gestegen naar 17,6 procent (eind 2008: 17,2%).

 

Vooruitblik Thierry Schaap

"Vooruitblikkend op de aankomende periode blijven de marktomstandigheden erg onzeker. Het zou mogelijk verdere druk op de provisiebaten en verdere hevige concurrentie op de spaarmarkt kunnen betekenen. Deze situatie lijkt zich echter te verbeteren wanneer we naar de ontwikkelingen van de afgelopen weken kijken. Welke impact dit uiteindelijk op BinckBank zal hebben is en blijft moeilijk te voorspellen. Niettemin verwachten wij dat de groei van het aantal rekeninghouders zal blijven aanhouden en dat het aantal transacties per rekeninghouder en de opbrengst per transactie weer zal toenemen wanneer de markten verder aantrekken. De financiële resultaten zullen verder gesteund worden door nieuwe initiatieven gericht op verbreding van de dienstverlening en kostenreductie door o.a. het aanbieden van vermogensbeheer, een beleggingsfondsensupermarkt, BPO dienstverlening, verdere optimalisering van onze distributiekracht en ons Best Execution initiatief. Wij zijn en blijven dan ook positief over de verdere ontwikkeling en groei van BinckBank."

 

Gecorrigeerde nettowinst in het eerste kwartaal

BinckBank presenteert in het eerste kwartaal van 2009 een gecorrigeerde nettowinst van € 17,9 miljoen (gecorrigeerde WpA € 0,24). Dit is licht beter dan de gecorrigeerde nettowinst per aandeel over het vierde kwartaal 2008 (€ 0,23) en het eerste kwartaal 2008 (€ 0,23). Het resultaat is ten opzichte van het vierde kwartaal 2008 op peil gebleven doordat de daling van de netto provisiebaten werd opgevangen door lagere operationele kosten en een positief resultaat uit beleggingen, dat resulteerde uit de verkoop van een gedeelte van de beleggingsportefeuille. Een gedeelte van de beleggingsportefeuille is verkocht om te kunnen herbeleggen in obligaties uitgegeven door financiële instellingen met een hogere rente.

 

Kosten

De bedrijfslasten zijn gedaald van € 29,1 miljoen in het vierde kwartaal 2008 naar € 27,3 miljoen, een daling van € 1,8 miljoen (-6%). De overige operationele lasten zijn met € 3 miljoen sterk gedaald (-27%) terwijl de personeelskosten met € 1,0 miljoen toenamen (+11%). De daling in de overige operationele lasten wordt veroorzaakt door lagere marketing en operationele IT kosten en het wegvallen van de integratiekosten.

 

Financiële positie

Per 31 maart 2009 beschikt BinckBank  over een gezonde vermogens- en liquiditeitspositie. De solvabiliteitsratio (Tier-1) onder Bazel II bedraagt per 31 maart 2009 17,6 procent en is ondanks een hoger solvabiliteitsbeslag op de beleggingen en het aandelen inkoopprogramma ten opzichte van ultimo 2008
(17,2%) gestegen. Het totaal eigen vermogen van BinckBank ultimo maart 2009 bedroeg € 486 miljoen, een stijging van € 8,4 miljoen ten opzichte van 31 december 2008.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.