Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nettowinst DSM verdampt

Nettowinst DSM verdampt
28 apr 2009 om 07:46

DSM heeft vandaag weinig rooskleurige kwartaalcijfers gepubliceerd. Het chemieconcern zag de nettowinst 92 procent dalen van 162 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2008 naar 13 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2009. De omzet viel 22 procent terug naar 1.837 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam 76 procent lager uit op 57 miljoen euro.

Kostenbesparingen

In december 2008 kondigde DSM een aantal structurele kostenbesparingsmaatregelen aan om de effecten van de economische teruggang aan te pakken en zijn concurrentiepositie te verstevigen. Deze maatregelen worden momenteel uitgevoerd en inmiddels verwacht DSM circa 25 procent meer kosten te besparen dan de oorspronkelijk beoogde 100 miljoen euro en ook circa 25 procent meer arbeidsplaatsen te reduceren dan de oorspronkelijk genoemde 1000. De kostenbesparingen zullen in 2010 volledig worden gerealiseerd.


Toelichting

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma gaf het volgende commentaar: "Dankzij de aanhoudend sterke resultaten van onze Life Sciences-activiteiten en de scherpe bewaking van kosten en werkkapitaal bleef DSM als geheel winst maken en cash genereren gedurende het kwartaal ondanks de zeer moeilijke economische omstandigheden, waarvan vooral de meeste Materials Sciences-activiteiten last hadden."
 
"Hoewel er op korte termijn geen verbetering van de vraag in de eindmarkten in zicht lijkt, zien wij op dit moment ook geen verdere verslechtering. Toch komen er moeilijke tijden aan. Wij blijven ons richten op het genereren van cash. We gaan onverkort door met acties om de kosten te verminderen en verwachten nu dat we onze besparingsdoelstelling, EUR 100 miljoen in 2010, zullen overtreffen."


Vooruitzichten

“De algehele economische vooruitzichten blijven slecht, financiële markten blijven kwetsbaar en het consumentenvertrouwen blijft laag. De grondstof- en energieprijzen en de valutakoersen blijven volatiel. De omstandigheden in de eindmarkten zullen naar verwachting niet op korte termijn verbeteren, maar anderzijds wordt ook geen verdere verslechtering verwacht. Het business-effect van de afbouw van voorraden zal naar verwachting minder worden”, zo schrijft DSM, dat ‘vanwege de onzekere economische omstandigheden geen kwantitatieve winstverwachting voor 2009 afgeeft’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.