Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

KPN geraakt door crisis, maar gevolgen blijven beperkt

KPN geraakt door crisis, maar gevolgen blijven beperkt
28 apr 2009 om 07:51

Bij KPN is de omzet in het eerste kwartaal van 2009 met bijna 5 procent afgenomen tot 3,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) nam met 2,5 procent af tot 632 miljoen euro. De winst per aandeel bleef gelijk op 0,19 euro per aandeel.

Toelichting Ad Scheepbouwer

“In de loop van het eerste kwartaal zijn de economische omstandigheden verslechterd en in de zakelijke markten is de recessie nu duidelijk voelbaar. Toch zijn we er in geslaagd om in het eerste kwartaal groei te realiseren. Vooruitkijkend geloven we echter dat we een keuze moeten maken tussen winstgevendheid en omzet. Als een gevolg hiervan zullen we ons focussen op het behalen van de EBITDA en kasstroom doelstellingen voor 2010.” 
 

 
Impact economie

Het verslechterde economische klimaat had in het eerste kwartaal geen materiële impact op de consumentenmarkten van KPN. Een toename in het aantal klanten dat overstapt naar andere prijssegmenten of andere providers is niet te zien. Evenmin is er een toename van klanten met een betalingsachterstand. In de zakelijke markten heeft de recessie wel invloed. De orderinstroom blijft daar achter bij de verwachtingen en klanten in de zakelijke markt willen bestaande contracten heronderhandelen. Daarnaast zijn de opbrengsten uit roaming lager.

Aan de financieringskant merkt KPN dat de rente is gestegen. De gemiddelde rente op de schuld van KPN bedroeg in het eerste kwartaal 5,6 procent, vergeleken met 5,4 procent aan het eind van 2008.

 

Maatregelen

KPN heeft al een aantal maatregelen getroffen om de winstgevendheidsdoelstellingen van Getronics te halen. Tegelijkertijd streeft KPN er naar om in alle segmenten in Nederland nog eens 100 miljoen euro te besparen door onder meer contracten met leveranciers te heronderhandelen, projecten in te korten en minder consultants in te huren. Tarieven van freelancers zijn aan het begin van het jaar met 20% verlaagd en de inhuur van tijdelijk personeel is teruggebracht. Kosten voor het aantrekken en behouden van klanten worden verlaagd. Besparingen op investeringen zijn beperkt.

 

Vooruitzichten 

Sinds de introductie van KPN’s ‘Terug naar Groei’ strategie op 5 februari 2008, zijn de macro economische omstandigheden in KPN’s belangrijkste markten aanzienlijk verslechterd, met een versnelling in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar. Hoewel deze situatie nauwelijks invloed had op de cijfers van het eerste kwartaal, wordt steeds duidelijker dat effecten van de recessie te verwachten zijn. Tegen deze achtergrond besluit KPN te focussen op EBITDA en kasstromen. De omzetverwachting voor 2010 wordt daarom aangepast. KPN verwacht voor 2009 een vergelijkbare omzet ten opzichte van 2008 en een lichte stijging van de omzet in 2010 ten opzichte van 2009. KPN handhaaft wel de doelen voor de EBITDA, capex, vrije kasstroom en dividend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.