Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Albert Jellema - woensdag, 23 mei 2018 18:23

Gekkenhuis in Altice – wat zijn de aandelen waard?

Aandelen Altice NV staan vandaag plus 34% na gisteren ook al fors te zijn gestegen. Afgelopen maandag schreef ik dat de indicatie openingskoers voor dinsdag op €1,69 ligt. Lees hier het artikel van maandag. Nu handelen de aandelen op €3,15. Een plus van 85%. Nu krijg ik veel vragen over Altice. Mijn leden van ProBeleggen lezen dagelijks deze analyses en updates en zijn direct op de hoogte van mijn mening. Gezien de vele telefoontjes en vragen over Altice publiceer ik deze keer mijn analyse op DeAandeelhouder. Wilt u in de toekomst direct op de hoogte zijn van mijn berichten? Neem hier een abonnement op ProBeleggen en probeer het gewoon een keer. Klik Hier.

Nu krijg ik veel vragen over de waardering van Altice. Dit ligt redelijk complex met een brede uitkomst. Waarom? In Altice NV zit veel schuld en de waarde van de aandelen stelt in verhouding niet veel voor. Hierbij de uitgangspunten voor een waarderingsanalyse. Het staat u natuurlijk vrij eigen aannames en taxaties te maken.

 • De schuld lag einde eerste kwartaal op €31,2 miljard
 • Altice NV ontvangt nog €1 miljard dividend van ATUS
 • Marktkapitalisatie aandelen Altice NV bedraagt €3,5 miljard. Aantal uitstaande aandelen 1.205,3.
 • Altice verkoopt voor het einde jaar de zendmasten. Ik verwacht een opbrengst van €3 miljard.
 • Altice verkoopt voor het einde jaar activiteiten Dom Republiek. Ik verwacht een opbrengst van €3 miljard.
 • Operationele winst na afsplitsing activiteiten tussen €5 miljard en €5,2 miljard.
 • De belangrijke Frans activiteiten stabiliseren in de loop van dit jaar.
 • Fusiegeruchten in de Franse kabel en telecomsector blijven aanwezig. In Frankrijk heeft de overheid de deur in deze geopend. Klik hier voor het nieuwsartikel op Bloomberg.

Ontwikkeling schuld

Op basis van bovenstaande zou de schuld zich als volgt kunnen ontwikkelen.

 • Schuld einde eerste kwartaal €31,2 miljard
 • -/- Dividend ATUS €1 miljard
 • -/- Opbrengst zendmasten €3 miljard
 • -/- Opbrengst Dom. Republiek €3 miljard
 • Netto Schuld circa €24,2 miljard na afronding bovenstaande.

Waardering

Gezien de extreme verhouding tussen de waarde van de schuld en de waarde van de aandelen heeft een kleine aanpassing in de gebruikte waarderingsgrondslag mega impact op de waardering van de aandelen. Gemiddeld handelen aandelen in de sector tussen de 6 en 6.5x de operationele winst (lees hier wat dit betekent: ev/ebitda). In onderstaande tabel zie je de impact van de gebruikte verhouding.

*bron: kwartaal en jaarverslagen Altice en eigen taxaties

Uitgaande van een operationele winst van €5,1 miljard varieert de waardering tussen de €1,10 (5x de operationele winst) en €7,40 (6.5x de operationele winst) per aandeel. Dus 65% neerwaarts risico en 128% opwaarts risico. Goldman Sachs ziet ook 86% downside en zelfs 400% upside in het geval van consolidatie. Als beleggers kun je in deze ook kijken naar andere waarderingsgrondslagen zoals vrije kasstroomrendement. Die keuze ligt bij elke belegger zelf.

Morgenavond neem ik deel aan het gratis RTLZ webinar: zes topbeleggingen van de professionals. KLIK HIER om aan te melden.

Wat is nu wijsheid?

De uitkomst voor Altice staat in de sterren geschreven. Bij een goede executie van de plannen kan de koers omhoog. Bewijs hiervan moeten we druppelsgewijs gaan zien. Meeste upside komt uit de consolidatiehoek. Dus het samenvoegen van spelers in Frankrijk. De uitkomst hiervan is onvoorspelbaar. Stel dat er actie komt dan zal het aandeel stevig verder omhoog kunnen. Komen er de komende dag negatieve geluiden aangaande consolidatie dan daalt het aandeel. Het is dus wikken en wegen. Ik ga er rustig over nadenken, voor zoverre dat in dit geval mogelijk is!

Disclaimer: ik bezit aandelen Altice NV. Lees hier meer over mijn beleggingsaanpak bij ProBeleggen.

 


LIVE KOERSINDICATIES

Wilt u de koers van Altice ook live volgen in de avonduren? Op DeAandeelhouder hebben we nu een LIVE KOERSENPAGINA tot 22.00 uur! Uniek zijn onder andere de live koersen van de 60 belangrijkste aandelen in de Verenigde Staten. De pagina optimaliseren we de komende dagen voor gebruik op de tablet en telefoon! Heeft u feedback laat ons dat vooral weten via de mail: info@deaandeelhouder.nl

KLIK HIER VOOR LIVE KOERSINDICATIES

De Aandeelhouder TV

maart 8, 2021

Herstel AEX | 8 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

Columns

Nieuw
08 mrt 07:53 Coinmerce

Meer dan 100 miljoen crypto-gebruikers wereldwijd

06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

Het laatste beursnieuws