Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: The bad of both worlds

Column: The bad of both worlds
29 apr 2024 om 13:37

Nu hebben we het al jaren lang over het Goldilocks scenarios gehad (oftewel het beste van beide werelden zijnde groei en lage inflatie) en dus lagere rente. Maar afgelopen week hadden we weer inflatiecijfers die opnieuw een (kleine) stijging van de inflatie aangaven en ondertussen initieerden andere economische cijfers een krimp van de economie. Kortom: Stagflatie angst. Maar hoewel de obligatiemarkten in deze cijfers een heel duidelijk signaal zagen en de rente lieten oplopen, waren de aandelenmarkten weer snel over deze angst heen. Dit gebeurde mede door bekendmaking van cijfers Google en Microsoft, want die bliezen de oude Ai hype weer nieuw leven in>

Nu hadden niet alle Tech reuzen (bijv. Meta) goede cijfers, en soms vielen de cijfers best mee maar ging het aandeel toch gewoon omlaag zoals bij Intel. Echter zelfs grote dalingen bij deze reuzen kon de pret voor de totale markt niet lang drukken. De Nasdaq index maakte een pull back beweging naar de Twindicator lijn en daarmee zitten we ineens op een spannend niveau.

Nasdaq
Nasdaq

Het wordt bijna sa-Ai

Vorige week wees ik in mijn column “En nu, buy the dip?” erop dat zelfs het in mijn ogen goedkope kwaliteitsaandeel Google een verkoopsignaal had gegeven in de Twindicator. Maar de afgelopen week zo voor Koningsdag was er een hernieuwde Ai rage op de Amerikaanse beurs en gingen een aantal Tech reuzen weer hard omhoog en trokken de index mee. Of het mogelijk slechts ‘Pull back bewegingen’ zijn gaan we zo bekijken en weten we pas volgende week. Overigens in het licht van de Ai rage zou ik iedereen adviseren lees het relativerende stuk in het FD van zaterdag over de kosten verhogingen voor bedrijven die van Ai gebruik maken. Ai is niet alleen maar een zege.

Maar eerst even de rentemarkt, want zoals iedereen weet hecht ik meer waarde aan de obligatiemarkten dan aan de gehypte blondjes beleggingsbeurs.

De korte 2jaars rente is weer opgelopen en de koersen zijn dus gedaald. We staan weer op niveaus van oktober/november vorig jaar.

2jaars T-Bonds
2jaars T bonds

De 5jaarsrente

Ook met de 5jaars rente in de VS staan we weer op niveaus van oktober/november vorig jaar. Maar kijk voor de relativering ook eens wat toen de Nasdaq, AEX, of Sp500 deed. Je zult schrikken wat een stijging we gezien hebben in de aandelen. We kregen in die periode de verhalen dat we 6 of meer rente verlagingen zouden krijgen. Gaande weg werden het minder verlagingen en aandelen reageerde niet. Maar ik hoor nu al dat zelfs de verlaging van juni ter discussie staat en dat er waarschijnlijk slecht alleen voor de verkiezingen dus in september er een verlaging door de Fed wordt doorgevoerd.

5jaars T-Bonds
5jaars T Bonds

Zelfs als we langere looptijden zoals de 30 jarige T-Bonds bekijken dan zien we ook de oplopende rente, echter dan hebben we nog afstand van de oktober niveaus, maar hoe moeten we dit zien? Komt er dan ook daar nog een aanpassing in de obligaties? Of mogen we dit gewoon heel positief uitleggen?

30jaars T-Bonds USA
30jaars T Bonds USA

Zeg maar weer AAA

In Nederland hadden we ASMI dat even een verkoopsignaal gaf en vervolgens weer naar een koop draaide en naar ATH niveaus ging. We zijn nu beland bij een oude trendlijn (lees bovenkant trendkanaal).

ASMI
ASMI

Familielid ASML 

ASML kreeg cadeaus van de overheid en van de gemeente Eindhoven en blijven toch in Nederland. De cijfers vielen wat tegen en China bleek een belangrijk deel van de omzet. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en pas boven de 885,17 Euro. Krijgen we weer long signalen.

ASML
ASML

Even dozen schuiven

AMZN heeft een Twindicator op 183,23 USD liggen en tot die tijd moeten we niet enthousiast zijn.

AMZN
AMZN

Wie A zegt moet ook B zeggen

Besi heeft ook nog steeds technische verkoopsignalen en krijgt in de Twindicator pas weer een koop op 144,85 Euro. Er is een kans op een technisch H&S patroon en dan is 85,00 Euro niet onmogelijk.

Besi
BESI

M&M’s

Meta Platform was een van de aandelen die door de beleggers in de verkoop gegooid werd. Nu ineens kwam de Metaverse weer naar boven als bodemloze put investering. Maar dat verhaal is eigenlijk niet nieuw en er waren juist verhalen dat het weer beter gaat met de online advertentie industrie… Maar markten waren niet reëel omhoog en zullen dus ook omlaag niet speciaal logische redenen.

Meta Platform (Facebook)
Meta Platform Facebook

Microsoft viel omlaag op cijfers en werd toen weer omhoog gepraat door analisten. Maar hier hebben we gewoon harde verkoopsignalen in de Twindicator. Deze gaat pas weer boven de 418,36 USD long.

MSFT
MSFT

Een leuke long was Snap

Tick-Tok wordt mogelijk verder in de ban gedaan en de advertentie inkomsten waren online weer aan het toenemen na de drama periode in 2022. Het aandeel handelde al tijden in een soort van trading range en nu na cijfers sprong het weer omhoog.

SNAP
SNAP

Het H&S patroon over en uit in Nvidia?

Nu zijn we eerder gefopt in het aandeel Nvidia rond de 500 toen leken we een duidelijk Hoofd schouder patroon maar raceten we uiteindelijk omhoog. Nu was er weer een hoofd schouder gevormd en waren we omlaag gevallen door de nek-lijn. Echter we zijn na een weekje enthousiasme eens wel weer door de nek-lijn omhoog en beuken tegen de Twindicator lijn. Een slot erboven zou ons weer naar de zijlijn moeten brengen inz. en eventuele speculatieve posities omlaag zouden we dan moeten sluiten.

Nvidia
Nvidia

Intel ook met cijfers

De cijfers waren niet eens slecht, maar werden niet echt lekker ontvangen. Nu wisten we dat we geen haast moesten hebben en nu zag ik in Intel ook een hoofdschouder patroon en hield ik daarom zelfs rekening met 32.00 USD zijnde een voetje in het patroon. Maar dit spreekwoordelijke voetje hebben we dus nu gezien. Intel is ook gewoon goed bezig en heeft meerdere mooie concurrerende chips.

Intel
Intel

Tesla verkoopt minder auto’s

Tesla had in mijn ogen tegenvallende cijfers met minder verkopen. De concurrentie met China wordt alleen maar heftiger. Zo staan er in alleen al Nederland duizenden auto’s op parkeerterreinen in de haven met onverkochte luxe Chinese Elektrische auto’s. Maar de beleggers wilden dat verhaal niet horen en luisterden naar fantasieën met zelf rijdende taxi’s terwijl er veel klachten zijn over de autopilot en ook wilde men het oude verhaal geloven over een heel goedkoop model van Tesla. Dat de Europese auto  industrie (bijv. Stellantis) daar al veel langer mee bezig is wil men ook niet horen.

We hebben gewoon (dat is het dus niet) een koopsignaal en moeten dus winst nemen in eventuele shorts.

Tesla
Tesla

Nog even leuk om te melden

Adyen werd in vorige column genoemd met harde verkoopsignalen en wat gebeurde er we hadden ineens een verkoopbeweging na de cijfers. Noem het toeval.

Adyen
Adyen

Back to the futures

We hadden vorige week dus verkoopsignalen in de Aex future. Maar vrijdag zagen we tijdens koningsnacht ineens dat we door de Twindicator gingen op het slot en dus dat we onze short eigenlijk zouden moeten sluiten. Echter dan wil ik ook bevestiging zien van de andere indices.

FTI
FTI

Geen bevestiging toch?

In de Duitse Dax hebben we de bevestiging van de draai omhoog dus nog niet gezien. Immers de Twindicator staat op 18.452,08. Maar let wel: we hebben nog een vrije dag in de aankomende week (1 mei) en we hebben een einde maand. Mogelijk met einde maand effect?

Dax
Dax

De Nikkei 225 future in Japan geeft overigens gewoon verkoopsignalen in de aandelen (zie ook Yen grafiek later in deze column).

Japanse Nikkei225
Japanse Nikkei225

Ook de Amerikaanse Dow Jones Mini futures (op DJIA) hebben nog een short signaal.

Dow Jones Mini
Dow Jones Mini

The poor S&P500

Ook de Amerikaanse S&P500 futures staan nog op short signalen. De Twindicator ligt pas op 5.193,49

S&P 500
SP 500

Tot slot in dit rijtje de Russell2000 futures en daarmee de Russell2000 index (Small en Midkap) geeft ook verkoopsignalen.

Russell2000
Russell2000

Knibbelfatie

Nog even leuk om de Amerikaanse inflatie in de grafiekvorm te zien.

Inflatie USA
Inflatie USA

Kan dit zonder gevolgen doorgaan?

En nog even schokkend te zien is de beweging in de Dollar Yen. De Yen is in een vrije val en de Dollar blijft maar stijgen ten opzichte van de Yen. De eerdere ingrepen hadden geen zin en het enige wat helpt is de rente in Japan te verhogen. Maar dat is dan weer niet zo lekker voor de aandelenkoersen.

Dollar Yen
Dollar Yen

Historisch plaatje

En ook als we naar de lange termijn (maand) grafiek kijken dan zien we dat de grote stijging in 2007 gevolgd werd door een grote beweging omlaag…

Dollar Yen lang
Dollar Yen lang

Resume: vorige week hield ik in mijn column “buy the dip” er reeds rekening mee dat we een eventueel herstel zouden zien, maar dat het zo heftig zou zijn is ook wel weer bijzonder. De grote bewegingen (volatility) in bepaalde aandelen zijn een duidelijk signaal dat er een tijdelijke top is gezet omdat een bodem het andere alternatief zouden zijn en dat onmogelijk lijkt gezien het rente en inflatie beeld. Dit negatieve beeld op bepaalde grote Tech aandelen wordt bevestigd door de indices. Kortom het bescherm advies blijft van kracht.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door een ervaren beurshandelaar. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het koningsweekend van 27 en 28 april. (publicatiedatum maandag 29 april 2024).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.