Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EXCLUSIEF: interview met Marcel Melis (CEO MGI Family Office)

EXCLUSIEF: interview met Marcel Melis (CEO MGI Family Office)
31 mei 2023 om 12:40

Dit interview wordt u aangeboden door Doijer & Kalff, beleggen in fysiek goud en zilver. Het interview vond plaats op Beursplein 5 te Amsterdam.

De podcast is te beluisteren via deze link


 

Marcel Melis heeft zijn strepen binnen de trading al vroeg verdient. Na zijn studie economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, begon hij zijn carrière bij BP als trader, waarop hij vervolgens doorgegroeide naar een positie als senior trader bij Reliant Energy.

Doordat Marcel bepaalde inefficiënties kon identificeren op de energiemarkt, maakte hij algauw naam. De nadruk lag op oneffenheden tussen energieprijzen in verschillende regio’s, seizoen en marges in kolen en gascentrales. Hierdoor kreeg hij een positie aangeboden bij Delta Energy als portfolio manager.

Na een aantal jaar lanceerde hij zijn eigen hedgefonds, genaamd MMT Energy Fund. Een multi-commodity fonds met $150 miljoen onder beheer. Echter, door fors dalende energieprijzen omstreeks 2009 namen de arbitragemogelijkheden af en kon er niet meer worden voldaan aan de rendementsdoelstellingen en volgde een smooth closure, desondanks was MMT winstgevend. Realisme wat maar bij weinig fondsmanagers te bespeuren is.

Dat Marcel goed is in inefficiënties bespeuren blijkt, want momenteel is hij actief als CEO van MGI Family Office. Naast dat hij hier zijn eigen (familie)kapitaal beheert, biedt hij alternatieve investeringsmogelijkheden aan, met de focus op de best presterende hedgefondsen wereldwijd, waarbij het target gemiddeld rond 10-20% rendement per jaar ligt.

MGI heeft momenteel een klantenbestand van meer dan 600 institutionele investeerders en heeft contact met 3.000 potentiële investeerders verspreid over Europa, VS, Azië en het Midden-Oosten. Sinds de oprichting in 2010 heeft Marcel meer dan 1 miljard dollar opgehaald voor een 20-tal verschillende fondsen.

Daarnaast is hij actief als Vice President, Fund Marketing van Young America Capital, een snelgroeiende Amerikaans gevestigde investment bank. Ook is hij actief als vastgoedinvesteerder en als petrolhead.

We spraken elkaar te Euronext Amsterdam, beter bekend als Beursplein 5.

Het faillissement van de vastgoedmarkt en de uitverkoop van BV Nederland

Door de plannen van het kabinet vallen veel beleggingswoningen uit de vrijesector terug naar de middenhuur. Veel beleggers, waaronder u, hebben hierdoor vastgoed in de verkoop gezet. Kan u duiden wat het nut is van vastgoedbeleggers, vooral in tijden van een woningtekort?

‘’Wat je nu ziet gebeuren is dat de markt onderhevig is aan een cocktail van regulering; een verhoging van de overdrachtsbelasting; zelfbewoningsplicht; en diverse macro-factoren zoals hoge bouwkosten en de gestegen rente.

Als klap op de vuurpijl heeft onze Minister van Volkshuisvesting (Hugo de Jonge) een middenhuurregulering in het leven geroepen, wat betekent dat veel woningen in de vrije sector terugvallen naar de middenhuur.

Dit betekent voor veel beleggers dat hun huurinkomsten aanzienlijk zullen terugvallen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat beleggers hun vastgoed verkopen, omdat het verliesgevend wordt. Hierdoor zal het huuraanbod afnemen.

Daarnaast wordt het voor projectontwikkelaars ook onmogelijk om rendabel te ontwikkelen. In Amsterdam mag men alleen nieuwbouw ontwikkelen wanneer het project uit 20% vrije sector, 40% middenhuur en 40% sociale huur bestaat.

Dat betekent dat 80% van de projecten überhaupt verliesgevend is. De bevolkingsgroei stijgt exponentieel, terwijl de bouw stagneert. Een compleet averechts beleid.

Je moet het eigenlijk zo zien dat vastgoedbeleggers fungeren als market makers, wij zorgen ervoor dat de markt zeer liquide is en dat het loont voor projectontwikkelaars om te bouwen. Door huidig beleid zal de markt zeer illiquide worden en tevens de reden waarom je nog nauwelijks projecten van de grond ziet komen.

De gemiddelde Nederlander heeft geen verstand van vastgoed en juicht bovenstaand vanzelfsprekend toe, maar het tegenovergestelde wordt bereikt. Bij populistisch beleid wordt de rekening altijd achteraf gepresenteerd.’’

Wat is uw oplossing voor de huidige problematiek op de woningmarkt, waarbij huurders, starters en vastgoedbeleggers een soort compromis kunnen sluiten?

‘’Het vergunningsproces moet sneller; de grondprijzen zullen omlaag moeten; en de repressief werkende regulering moet op de schop. Ook zal de overheid creatiever moeten worden, aangezien er hoger c.q. kleiner moet worden gebouwd. En dan zullen de woningprijzen vanzelf dalen, omdat er simpelweg meer aanbod is.’’

Onlangs had ik een gesprek met Maasbert Schouten en volgens mij delen jullie dezelfde mening. Maasbert belegt bewust niet in vastgoed omdat het nauwelijks rendeert ten opzichte van alternatieve investeringen, waaronder PE of HF bijvoorbeeld.

Er is te weinig upside in vergelijking met de downside (geen marktwerking, puntensysteem, fiscaal etc.). Kunnen we hiermee de Nederlandse vastgoedmarkt als asset class ten dode opschrijven?

‘’Volmondig ja. En waarom? Het is niet meer rendabel. Het gemiddelde rendement bedraagt nu 3% versus 6% leveragekosten, kortom een nettoverlies van 3% op het financieringsgedeelte. En tel daarboven op het aspect dat je belegging afhankelijk is van de koers die de politiek op dat moment bevaart.

Investeren in een door en door gereguleerde markt en met zeer lage yield is eerder een liability dan een inkomstenbron. In deze volg ik dezelfde filosofie als Maasbert, alleen zit in de hedgefondswereld. De laatste vier jaar heb ik om die reden ook geen vastgoed meer gekocht, omdat ik met mijn fondsen gemiddeld 25% rendement per jaar heb behaald.’’

We zien dat veel (institutionele) beleggers die hun vastgoedportefeuille liquideren, mogelijk willen vertrekken uit Nederland. Ook zien we steeds meer ondernemingen verkassen, met Unilever, Shell en DSM als kopstukken. Hoe kijkt u naar deze ontwikkeling?

‘’Dat de BV Nederland aardig in de verkoop is gezet en op de lange termijn zullen we de effecten hiervan zeker terugzien. Veel ondernemers die bij mij over de vloer komen, waren voorheen ook actief op de vastgoedmarkt en daarvan vloeit het kapitaal nu via mijn fondsen naar het buitenland of zij geven de voorkeur aan vastgoed in Spanje of Dubai.

Daarin zie ik zéker een kapitaalshift en het is de overheid die hier gigantisch veel inkomsten mee mis zal lopen. Het populisme regeert in Nederland en daar waar de VVD voorheen een ondernemerspartij was, is het nu een partij geworden voor Jan en Alleman.

Het vertrouwen in de politiek is momenteel 25% en dat is inherent aan het tempo van onze welvaartsvernietiging met zo’n beetje de hoogste belastingdruk wereldwijd. In de private equity spreekt men over asset stripping, dat gebeurt jammerlijk genoeg met ons ooit florerende ondernemersklimaat.’’

MGI Family Office en Marcel zijn ervaringen als voormalig fondsmanager

U heeft van 2005-2010 een hedgefonds gerund (MMT Energy Fund) gespecialiseerd in energy (elektriciteit, gas, kolen, emissies en olie). Kunt u beschrijven hoe uw leven er toen uitzag en wat wat u zoal gepresteerd heeft met uw fonds?

‘’Het managen van kapitaal en ondernemer zijn is het zwaarste wat er is. Ten eerste heb je minute-to-minute de P&L die je performance weerspiegelt. Als je je geld ziet verdampen doet dat fysiek pijn, want je weet dat investeerders maandelijks in- en uit kunnen stappen.

Als je een paar mindere achtereenvolgende maanden hebt, weet je dat je investeerders zal kwijtraken en is je ‘business at risk.’ Je weet ook dat als je return niet naar behoren is, dat je traders geen bonus verdienen, omdat ze eerst hun verlies moeten compenseren, waardoor ze geneigd zijn te vertrekken naar een concurrent, waar ze weer op 0 kunnen beginnen en tekengeld kunnen krijgen.

Ik was CEO en portfoliomanager, dus ik was verantwoordelijk voor de portfolio; het personeel; ik had 50 institutionele investeerders waar ik wekelijks contact mee had; honderden potentiële investeerders; het reizen.

Dat was 24/7 stress, want de oliemarkt dicteerde de stroommarkt, waar ik de grootste exposure in had. Als je een weekend thuis zit en je bent long stroom en je ziet de oliemarkt in elkaar storten, dan word je bloednerveus want je kan niks doen.

Op den duur schoot ik met tennissen gewoon door mijn knieën heen. Ik had simpelweg een ongezond leven. De reden waarom ik dit deed was omdat wanneer je een goed jaar hebt, je in één jaar zoveel geld kunt verdienen dat je nooit meer hoeft te werken. Ik heb enorm veel respect voor hedgefondsmanagers, want een goede manager maakt altijd opofferingen.

Als ik nu kijk naar de huidige fondsmanagers, zijn dat vaak autistische figuren die hun kapitaal zien als monopoliegeld en raakt het hen niet als ze een forse drawdown tegemoet zien. En zo moet je eigenlijk ook handelen, want anders gaat het te veel aan je vreten.

In oktober 2006 ben ik begonnen met $70 miljoen met als één van de investeerders een Amerikaans investeringsvehikel (Elliott), omdat zij gebruik wilden maken van mijn expertise in de arbitragehandel. Achteraf gezien ben ik daar best trots op, aangezien ik geen enkele ervaring had als hedgefondsmanager.

Maar ik had een goed verhaal en bespeurde inefficiënties waar toen bijna niemand weet van had. Als de Nederlandse stroomprijs ondergewaardeerd was t.o.v. de Duitse stroomprijs, namen wij long posities NL-stroom en short Duitse stroom in, zodat de positie redelijk was afgedekt.

Dit deden we met posities in gas, kolen, emissies en olie. Alles klopte en in 2008 waren we één van de best presterende fondsen, met een jaarrendement van 24% met een hele lage volatiliteit en dus een hoge Sharpe ratio.

Toen de GFC in 2008 aanbrak, was dat voor ons koren op de molen. Daardoor is alles in een stroomversnelling geraakt en zijn we naar de 150 miljoen AUM gegroeid. Echter, toen de markt in 2009 weer aantrok, werden de arbitrageverschillen minimaal, waardoor we niet in staat waren te voldoen aan onze benchmark.

Vervolgens begon het personeel af te haken, omdat dat jaar geen bonussen werden uitgekeerd en toen besloot ik voor een smooth closure te gaan. Netto heb ik geld verdiend, investeerders waren tevreden en ik heb een mooie ervaring opgedaan. Achteraf ben ik blij hoe het gegaan is, want daar is het zaadje geplant voor hetgeen ik nu doe.’’

Nu bent u distributeur van hedgefondsen, hoe bent u op dit idee gekomen en hoe is MGI Family Office tot stand gekomen?

‘’Toen ik mijn fonds (MMT) begon, gaf ik destijds een presentatie bij Dexion Capital in Londen en vervolgens kwam ik erachter dat zij niet geïnteresseerd waren om in mij te investeren, maar om kapitaal voor mij op te halen.

Waarop ik reageerde: ‘ik heb al 70 miljoen opgehaald, waarom zou ik jullie nodig hebben om kapitaal op te halen als ik jullie 20% van mijn fees moet afdragen?’ En het antwoord was terecht: ‘jij hebt niet de knowhow en het netwerk wat wij hebben en 80% van een hoop geld is meer dan 100% van weinig geld.’ Vervolgens is Dexion mijn distributeur geworden, en dat zette mij al aan het denken.

In 2010, toen ik mijn fonds beëindigde, heb ik mijzelf afgevraagd wat ik wou doen. In de trading had ik geen zin meer, omdat ik alles wel bereikt heb wat ik wou bereiken, en toen ben ik gaan voortborduren op het idee om zelf distributeur te worden.

Omdat ik communicatief vaardig ben en goed in sales, is dit op mijn lijf geschreven. Het werkt in mijn voordeel dat ik zelf hedgefondsmanager ben geweest, hierdoor ken ik de markt als mijn broekzak. Ik leef momenteel een zorgeloos leven, ontmoet leuke investeerders en ben zeer gedreven in mijn vak.

We werken met een kleinschalig team en staan onder toezicht van de AFM en DNB. Óók sta ik onder toezicht van FINRA, waardoor ik mijn producten ook in de VS kan aanbieden.’’

Door de hoge inflatie en de geleden verliezen vorig jaar op de aandelen- en obligatiemarkt is het lastig om netto positief yield te realiseren, laat staan op te boksen tegen de inflatie.

Analisten verwachten dat er in zekere zin een regime chance zit aan te komen, waarbij perioden van oplopende inflatie en een volatielere markt zorgen voor structureel lage returnsHoe kijkt u naar deze kwestie en welke alternatieve investeringen genieten uw voorkeur?

‘’Hedgefondsen, zonder twijfel. Al zestien jaar ben ik actief in deze wereld en ik investeer uitsluitend in hedgefondsmanagers die een ‘proven trackrecord’ hebben en vanaf inception jaarlijks meer dan 10% yield te hebben gerealiseerd.

Ik ben zeer goed gediversifieerd; van macro, tot aandelen tot commodities en ga zo maar door. Vorig jaar was mijn beste jaar ooit, omdat mijn fondsmanagers overwegend short staatsobligaties en aandelen short zeten en commodities long. Het voordeel van hedgefondsen is dat de besten in staat zijn uncorrelated returns te behalen, ofwel in elke markt geld kunnen verdienen.

Wereldwijd zijn er 20.000 hedgefondsen en op basis van mijn criteria vind ik maar 10-30 hedgefondsen. Gezien mijn kennis, netwerk en ervaring ben ik in staat om heel zorgvuldig te selecteren. Hierom doe ik wereldwijd zaken met pensioenfondsen, family offices, fund of funds, vermogensbeheerders, maar ook steeds meer ondernemers en particulieren die bij mij aankloppen.

Momenteel ben ik één van de weinigen internationaal en de enige in Nederland die exclusieve fondsen kan aanbieden. Hedgefondsen zijn het mooiste alternatief voor professionele beleggers, gezien de liquiditeit, het feit dat de beste fondsmanagers aan het roer staan, de lagere volatiliteit en de hoge performance. Tevens kunnen hedgefondsen in iedere markt geld verdienen.

Zo heb ik een levensverzekeringenfonds dat al negen jaar lang gemiddeld 15% rendement per jaar realiseert. De levensverzekeringen staan hoger geclassificeerd dan de aandeelhouders en bond holders, waar het risico zeer laag is. In zulke fondsen kan men al vanaf $100.000 participeren. Een geweldige opportuniteit voor beleggers die op cash zitten of van hun vastgoed af willen.

Zelf sta ik onder toezicht van de AFM en ik doe uitsluitend zaken met professionele investeerders. In de regel zijn dit mensen met een vermogen van tenminste 1 miljoen euro en of hij/zij de laatste twee jaar een inkomen van tenminste 200.000 euro heeft verdiend.

Hierbij kijk ik in hoofdzaak naar de persoonlijke situatie van iemand. Iemand die geen verplichtingen heeft kan meer risico nemen, dan een stel op leeftijd met kinderen en een forse hypotheek.’’

MGI heeft inmiddels 1 miljard dollar opgehaald voor 20 verschillende fondsen vanaf 2010 gemeten. Kunt u uitleggen wat voor soort fondsen dat precies zijn?

‘’Mijn grootste succes is een global macro fund, waar ik vanaf 2010 zaken mee doe. Dat ging op den duur maal 40 en daar heb ik 250 miljoen voor opgehaald. Het gemiddelde jaarlijkse rendement bedraagt meer dan 20%.

Verder bied ik circa 20 fondsen aan, zoals: commodity fondsen, aandelen, bridge financing, life settlements en secundary funds. Ook hier is spreiding noodzaak.’’

Swaen Melis Fund

Momenteel bent u bezig ben de lancering van het Swaen Melis Fund, waarin u uw diensten aanbiedt in één product. Kunt u de doelstelling van het Swaen Melis omschrijven?

‘’Het Swaen Melis Fund richt ik samen met een compagnon op (Swaen Capital) die 25 jaar geleden naar Singapore gegaan en werkzaam is als vermogensbeheerder. Samen met hem ga ik een fund of fund beginnen, waarbij we lanceren met 8-10 miljoen dollar.

Investeerders kunnen toetreden vanaf $100.000 en dit wordt geïnvesteerd in negen verschillende fondsen, waar ik zelf óók in ben geïnvesteerd. Op deze wijze wil ik beleggers de mogelijkheid bieden om te kunnen investeren in exclusieve high performance fondsen, zodat men een mooi gediversifieerde portefeuille heeft, met een verwacht rendement van 10-15% per jaar. Dat alles in één product.

De probabiliteit in de aandelenmarkt is momenteel erg laag, waardoor ik momenteel de voorkeur geef aan managers die market-neutral zijn of long-short. Die hebben het ook de laatste jaren fantastisch gedaan, doordat zij veel winsten op hun shortposities maakten.

Long-biased managers kunnen niet in elke markt een positief rendement leveren. Aandelen, commodities, rente, alles zal voorlopig volatiel blijven en dat is een goede markt voor hedgefondsen.’’

Marcel Melis (MGI Family Office): https://mginvestment.com

We danken Marcel voor zijn openhartige interview!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.