Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - maandag, 17 februari 2020 15:55

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (2/3)

Klik hier voor deel 1/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt


Vandaag deel 2 van onze drieluik inzake de voorspellende waarde van arbeidsmarktcijfers ten opzichte van beursrichtingen c.q. omslagpunten in de economie. Wij sloten vrijdag ons artikel af met een grafiek van de "troughs" in de 12-maands voortschrijdend gemiddelde cijfers van het Amerikaanse werkloosheidscijfer. De correlatie tussen de omslagpunten, van dalend naar stijgend, in het voortschrijdende gemiddelde cijfer en de voorspellende waarde van het begin van een recessie, is erg hoog. Rondom het omslagpunt van het arbeidsmarktcijfer vindt vrijwel direct het begin van een recessie plaats. Soms is deze indicator lagging (vertragend) maar soms ook leading (vooruitlopend). Mocht er nu dus zo'n signaal van een omslagpunt komen, dan zou het dus al zo kunnen zijn dat de economie in de VS in een recessie zit. Hoewel er sprake is van een uitbodemingsproces in het voortschrijdende gemiddelde cijfer van de werkloosheid, kan het ook nog steeds zo zijn dat de werkloosheid verder afneemt. Echter, gezien de hoogte van het huidige werkloosheidscijfer is er nu reeds sprake van een langjarig dieptepunt. De kans is statistisch groot dat wij in de buurt zijn van een omslagpunt. Er is nog een belangrijk signaal dat een omslag nabij is.

Een belangrijke indicator die mogelijk de omslag van het werkloosheidscijfer aankondigt, is die van het aantal nieuwe banen. Het "US Job Openings" cijfer daalt de laatste maanden stevig. Het cijfer viel in december 2019 zelfs naar een niveau van 6,423 miljoen. Dit zijn 364.000 minder extra banen dan in november. Het was het laagste cijfer sinds december 2017. In bovenstaande grafiek lijkt er sprake van een trendomslag. Het job openings cijfer heeft een sterke negatieve correlatie met het werkloosheidscijfer. Als de job openings van trend wijzigen, dan volgt het werkloosheidscijfer vrijwel zeker. De job openings zijn een leading indicator voor de richting van het werkloosheidscijfer. Deze theorie hangt sterk samen met de zgn. Beveridge Curve, welke is vernoemd naar William Beveridge.

Hoewel Beveridge het heeft over de job vacancy rate, oftewel het aantal vacatures, heeft het job openings cijfer uiteraard ook veel raakvlakken met het vacancy cijfer. De invulling van banen en het aantal vacatures moet wel een sterke correlatie hebben. Wij zullen hier morgen dieper op ingaan tijdens ons laatste deel van deze drieluik. Belangrijk is in ieder geval om te constateren dat er een sterke omslag gaande is in de job openings, wat wel degelijk wijst op een verhoogde kans op een omslag in de richting van het werkloosheidscijfer. Een cijfer wat op haar beurt weer wijst op een verhoogde kans op een recessie. Een recessie die normaliter wordt gevolgd door winstdalingen bij bedrijven, die op haar beurt weer worden gevolgd door dalingen van aandelenkoersen.

De website van AdvisorPerspectives laat het verband tussen de cijfers van de "job openings" en de conjunctuurgolf prima zien. Aandelenbeleggers lijken momenteel iedere waarschuwing van bekende waarschuwingssignalen te negeren. Of het nu gaat om cijfers over de arbeidsmarkt, industriële productie, inverse rentecurves, tarieven van de Baltic Dry Index, toenemende geopolitieke spanningen, populisme of andere verontrustende ontwikkelingen etc. Alles wordt genegeerd. Er lijkt enkel gekeken te worden naar het beleid van centrale banken. De beurs lijkt op geen enkele wijze nog een afspiegeling van de reële economie. Morgen in het laatste deel van deze drieluik gaan wij verder in op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt.

Klik hier voor deel 1/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19