Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - zondag, 16 februari 2020 15:48

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (1/3)

Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

Bij deze het eerste deel van een drieluik over belangrijke variabelen die betrekking op de arbeidsmarkt. De belangrijkste is het werkloosheidscijfer. Als de werkloosheid oploopt na een langjarig dieptepunt, dan wijst dit op een verhoogde kans op een beursdaling. Bovenstaande grafiek toont het verband tussen het Amerikaanse werkloosheidscijfer en de Dow Jones Industrial Average. Oftewel, de bekende Dow Jones index.

Een omslagpunt in de werkloosheid is niet makkelijk te bepalen. Vaak vindt er rondom omslagpunten een soort bodemvorming plaats waarbij het cijfer een aantal maanden heen en weer springt met tienden van procenten. Een daling of stijging in de werkloosheid trend is zelden een vloeiende lineaire lijn. De oplossing hiervoor ligt in het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Evenals in de technische analyse kunnen voortschrijdende gemiddelden, als statistisch gereedschap, verhelderend werken.

De website van AdvisorPerspectives berekent maandelijks het 12-maands voortschrijdend gemiddelde cijfer (zie onderstaande grafiek). Iedere maand wordt er een nieuw cijfer aan de reeks toegevoegd en het cijfer van 13 maanden geleden wordt verwijderd. De som van de 12 meest recente werkloosheidscijfers wordt berekend en gedeeld door 12. Iedere maand opnieuw wordt deze exercitie herhaald zodat een vloeiende blauwe lijn ontstaat. Wanneer deze voortschrijdende gemiddelde lijn van richting verandert, dan wijst dit op een verhoogde kans dat de economische groei ook van richting gaat veranderen.

De omslagpunten ("troughs" in het engels) hebben een hoog voorspellende waarde om recessies en/of economisch herstel te voorspellen. Op dit moment verwachten veel partijen een einde aan de huidige economische opmars. De huidige economische cyclus lijkt de recordboeken in te gaan. De laatste recessie in de VS was tijdens de kredietcrisis, inmiddels meer dan 10 jaar geleden. Er is momenteel nog geen sprake van een nieuw "trough" signaal. Er is nog geen waarschuwingsteken wat wijst op gevaar. Maandag en dinsdag publiceren wij op onze website deel 2 en 3 van deze drieluik rondom de voorspellende waarde van arbeidsmarktcijfers in de rubriek Grafiek van de Dag. Wij kunnen u alvast verklappen dat een omslagpunt waarschijnlijk heel dichtbij is.

Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19