Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - zondag, 16 februari 2020 15:48

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (1/3)

Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

Bij deze het eerste deel van een drieluik over belangrijke variabelen die betrekking op de arbeidsmarkt. De belangrijkste is het werkloosheidscijfer. Als de werkloosheid oploopt na een langjarig dieptepunt, dan wijst dit op een verhoogde kans op een beursdaling. Bovenstaande grafiek toont het verband tussen het Amerikaanse werkloosheidscijfer en de Dow Jones Industrial Average. Oftewel, de bekende Dow Jones index.

Een omslagpunt in de werkloosheid is niet makkelijk te bepalen. Vaak vindt er rondom omslagpunten een soort bodemvorming plaats waarbij het cijfer een aantal maanden heen en weer springt met tienden van procenten. Een daling of stijging in de werkloosheid trend is zelden een vloeiende lineaire lijn. De oplossing hiervoor ligt in het gebruik van een voortschrijdend gemiddelde. Evenals in de technische analyse kunnen voortschrijdende gemiddelden, als statistisch gereedschap, verhelderend werken.

De website van AdvisorPerspectives berekent maandelijks het 12-maands voortschrijdend gemiddelde cijfer (zie onderstaande grafiek). Iedere maand wordt er een nieuw cijfer aan de reeks toegevoegd en het cijfer van 13 maanden geleden wordt verwijderd. De som van de 12 meest recente werkloosheidscijfers wordt berekend en gedeeld door 12. Iedere maand opnieuw wordt deze exercitie herhaald zodat een vloeiende blauwe lijn ontstaat. Wanneer deze voortschrijdende gemiddelde lijn van richting verandert, dan wijst dit op een verhoogde kans dat de economische groei ook van richting gaat veranderen.

De omslagpunten ("troughs" in het engels) hebben een hoog voorspellende waarde om recessies en/of economisch herstel te voorspellen. Op dit moment verwachten veel partijen een einde aan de huidige economische opmars. De huidige economische cyclus lijkt de recordboeken in te gaan. De laatste recessie in de VS was tijdens de kredietcrisis, inmiddels meer dan 10 jaar geleden. Er is momenteel nog geen sprake van een nieuw "trough" signaal. Er is nog geen waarschuwingsteken wat wijst op gevaar. Maandag en dinsdag publiceren wij op onze website deel 2 en 3 van deze drieluik rondom de voorspellende waarde van arbeidsmarktcijfers in de rubriek Grafiek van de Dag. Wij kunnen u alvast verklappen dat een omslagpunt waarschijnlijk heel dichtbij is.

Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 3/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven

06 jul 09:00 Martijn Rozemuller

De kansen van de roze rentewolk

02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil