Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 18 februari 2020 12:13

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

Klik hier voor deel 1/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt


Vrijdag stonden wij stil bij de relatie tussen het Amerikaanse werkloosheidscijfer en de voorspellende waarde richting recessies en beurscorrecties. Gisteren onderzochten wij een niveau dieper en bespraken de job openingscijfers en in hoeverre deze een omslag in het werkloosheidscijfer aankondigden. Vandaag kijken wij in het laatste deel van onze drieluik vanuit een andere hoek, of de Amerikaanse cijfers ook bijvoorbeeld van toepassing zijn op Duitsland. Eerst tonen wij u de grafiek van deze eeuw met daarin de Amerikaanse "job openings" en "job vacancies". Oftewel het maandelijkse cijfer over nieuw ingevulde banen en het aantal openstaande vacatures. In deze grafiek lijkt het er sterk op dat het bijhouden van één cijfer volstaat. De 2 cijfers lopen namelijk vrijwel synchroon over elkaar heen, zelfs met dezelfde schaalverdeling aan beide zijden van de grafiek. Oftewel, nieuw ingevulde banen staat vrijwel gelijk aan het aantal openstaande vacatures. Maar als u goed kijkt dan duikt de laatste maand het cijfer met betrekking tot de vacatures extra hard naar beneden. Logischerwijs mogen wij stellen dat als er minder vacatures zijn, er ook minder vacatures ingevuld kunnen gaan worden. Er lijkt sprake van een stevige trendbreuk. De opgaande trend sinds het einde van de kredietcrisis lijkt te zijn afgebroken.

Gisteren toonden wij al de grafiek van de Beveridge Curve. William Beveridge stelde dat er een negatief verband is tussen het aantal vacatures en het werkloosheidscijfer. Als het aantal vacatures afneemt dan volgt er, volgens zijn inzichten, een stijging van het werkloosheidspercentage! En zoals wij de afgelopen dagen al hebben geanalyseerd, als het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van het werkloosheidspercentage stijgt, dan volgt vrijwel met zekerheid op korte termijn een recessie (of is zelfs al begonnen). De voorlopende signalen van het werkloosheidscijfer zijn momenteel niet goed, terwijl aandelenmarkten maar blijven stijgen. In het verleden is een recessie vrijwel altijd gepaard gegaan met een daling van de aandelenbeurzen. Beleggers zijn gedrogeerd door centrale bankiers die de marktfunctie ernstig verstoord hebben met ongekend monetair beleid. Ook op fiscaal gebied worden sterke maatregelen uit de kast gehaald om de vertrouwenspiramide maar niet in elkaar te laten storten.

Het verband in Duitsland tussen het aantal openstaande vacatures en het werkloosheidscijfer is duidelijk minder sterk dan in de VS. De belangrijkste reden die wij hiervoor kunnen bedenken is het feit dat de Duitse arbeidsmarkt, evenals bij ons, minder flexibel is dan in de VS.

Is er dan een duidelijk verband tussen het Amerikaanse en Duitse werkloosheidscijfer? Ja, maar zeker niet altijd. De hereniging van West- en Oost-Duitsland in de begin jaren '90 zorgde aanvankelijk voor verder oplopende werkloosheid. En tijdens de kredietcrisis was de pijn in Duitsland vele malen minder. De Duitsers hadden in die tijd, in tegenstelling tot de VS, niet te maken met een vastgoedbubbel. De eurocrisis is nauwelijks zichtbaar in de werkloosheidsgrafiek van Duitsland. Veel Zuid-Europeanen zijn juist voor werk gevlucht richting de sterkste economie van Europa.

Hoewel vanuit de Duitse arbeidsmarktcijfers de verbanden minder scherp zijn, kunnen wij in deze geglobaliseerde wereld toch terugpellen tot het belangrijkste signaal voor beleggers. Gaat de beurs nu verder naar boven of niet? Op basis van de arbeidsmarktcijfers beginnen de waarschuwingssignalen nu toch steeds sterker te worden. Minder vacatures en het invullen van nieuwe banen gaat hoogstwaarschijnlijk gepaard met oplopende werkloosheid. Oplopende werkloosheid is meestal het signaal dat een recessie nabij is. Minder winst betekent normaliter dalende aandelenkoersen. De Duitse DAX-index hobbelt sinds de kredietcrisis de Dow Jones-index achterna. De winsten voor beleggers zijn gigantisch geweest. De grootste economie in de wereld, die van de VS, geeft momenteel signalen die wijzen op een potentiële omslag. Ook de tweede economie van de wereld, die van China, heeft sterke tegenwind door de uitbraak van het coronavirus. De Japanse economie kromp in het 4de kwartaal van 2019. De Duitse industriële productie stort momenteel in. Wanneer volgt de beurs?

Klik hier voor deel 1/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt
Klik hier voor deel 2/3 van de voorspellende waarde van de arbeidsmarkt

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19