Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De institutionele black-box in het voordeel voor edelmetalen

De institutionele black-box in het voordeel voor edelmetalen
25 sep 2023 om 10:47

De papiermarkt (ETF’s, OTC-derivaten, futures en opties) omvat 200-300 biljoen USD in vergelijking met de fysieke markt, die ‘’slechts’’ 11 biljoen USD beslaat. De goudmarkt wordt gedicteerd door de papiermarkt, en de papiermarkt, wel, die wordt gedomineerd door een vast algoritme van institutionele partijen, zoals: hedgefondsen, investment banks, grote beleggingsfondsen en overige fondsen, maar hier lijkt nu een kink in de kabel te zitten.

Institutionele black-box

Black-box-handel wordt ook wel ‘algo trading’ genoemd. Simpelweg een algoritme (lees: een set aan regels) waarbij aan bepaalde voldane criteria positie wordt ingenomen, hetzij long of short (covering). De meesten hebben het idee dat algo trading bestaat uit complexe machine learning algoritmen die worden gefaciliteerd door de slimste PhD’s. Echter, elke set van regels is te typeren als een algoritme.

De meeste algoritmen die grote marktparticipanten hanteren voor goud/zilver zijn in de kern gebaseerd op de volgende criteria:

Waarom acteren marktpartijen op deze gegevens? Omdat uit het verleden is gebleken dat zodra de rente stijgt, goud daalt. Als men op staatsobligaties of op cash meer yield kan krijgen, is goud minder interessant om aan te houden en verkoopt men hun goud of gaat short, maar dat verschijnsel gaat deze keer eigenlijk niet op. Centrale banken zijn immers massaal goud gaan opkopen; er is sprake van hardnekkige inflatie; en toenemende geopolitieke spanningen. Dit heeft ervoor gezorgd dat goud zeer robuust blijft en dat ‘managed money’ (professionele beleggers) sinds november vorig jaar weer flink goud zijn gaan kopen.

We zagen dat de Fed-rente halverwege 2019 werd afgebouwd van 2,40 naar 0,00%. In een tijdsbestek van één jaar tijd, leverde goud een rendement van maar liefst ruim 40%. Echter, als we de rentestand volgen, zien we dat de Fed weer is gaan verhogen begin vorig jaar, toen men mondiaal kampte met hoge inflatie, ten gevolge van de pandemie. De Fed heeft sindsdien de rente verhoogd van 0,00% naar 5,25%.

Kijken we naar de het algoritme, zouden we goud dus verkopen of shorten, zodra de Fed begon met het verhogen van de rente. Het ironische is dat de goudprijs ten opzichte van de eerste renteverhoging van de Fed in maart 2022 nagenoeg gelijk is gebleven. Sterker nog, goud heeft dit jaar al een klein plusje van 2% laten zien t.o.v. maart 2022.

Zoomen we in op de de COT-data (1e afb.), zien we dat managed money nagenoeg geen uitstaande shortposities heeft, wat vrij bijzonder is gezien de enorm gestegen rente en de USD die veel in dominantie is toegenomen. Het decennia oude principe: stijgende rente + sterke USD = short goud ging ditmaal niet op, vanwege de uitzonderlijke volatiele omstandigheden die eraan ten grondslag liggen.

Conclusie

Met al het bovenstaande hebben goud en zilver de potentiële wind in de zeilen bij een pivot, althans als we de institutionele black-box volgen. De ECB hanteert inmiddels een recordhoogte qua rente en de Fed zit nu op hetzelfde niveau als in 2007.

Zodra de Fed telkens de rente weer terugschroefde naar 0,00%, presteerden goud en zilver als volgt:

  goud zilver
2019-2022 +43,10% +79,51%
2007-2011 +112,90% +172,39

(Rendementen genoteerd in EUR)

Morningstar verwacht begin 2024 de afbouw van de Fed-rente als de inflatie weer richting de 2% inflatiedoelstelling zit. Al met al maakt dat er zich een interessante tijd aanbreekt voor een belegging in edelmetaal

Voor het beleggen in fysiek goud en zilver kunt u het beste hier een account openen

Lees ook de 5 tips om succesvol te beleggen in goud

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.