Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Brothers in ARM

Column: Brothers in ARM
18 sep 2023 om 10:48

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie. 17 september 2023 (publicatie datum 18 sept).


Nu had ik het al meerdere keren benoemd o.a. in columns en op Twitter maar er moest een belang in Chip designer ARM verkocht worden door SoftBank en dit deel zou een beursnotering krijgen in de VS. Er gebeuren dan standaard een paar dingen, grote beleggers verkopen belangen in de sector omdat iedere normale belegger een maximum in een sector heeft gesteld en dus uit risicospreiding wat afbouwt. Een ander ding dat gebeurd is dat de soortgelijke bedrijven vergeleken worden met het nieuw te noteren bedrijf, met alle gevolgen van dien. Een laatste effect is een marketing effect, er wordt bekend gemaakt hoe gevraagd het nieuwe bedrijf wel niet is, dus hoeveel keer er te veel is ingeschreven (over-inschreven). Daarmee krijgt het ook een prijswaardering. Met al deze effecten werkten we naar een hoogtepunt toe, namelijk als het bedrijf (lees de IPO) uiteindelijk op de beurs geplaatst wordt.

OmARMd

Dus de afgelopen week stond in het teken van de IPO ARM. De IPO (Inicial Public Offering) was belangrijk voor de bankensector, maar nog meer voor de Tech sector. Want hoge waarderingen van bijv. Nvidia moesten verklaart worden naar de beleggers. Juist omdat het een belangrijke  IPO was werd het bedrijf omARMd door de banken en de Tech jongens. Bijna alle grote Tech bedrijven zoals bijv. Google, namen een belang van enkele honderden miljoen in ARM en de IPO (It’s Probably Overpriced?) was dan ook een succes.  Althans in de eerste paar dagen (lees tot nu toe) en de toekomst moet nog blijken want het bedrijf heeft connectie met China en is dus politiek een ‘dingetje’.

Leuke jongens die analisten

Na allerlei aanpassingen van verwachtingen in het aandeel Adyen (na de daling) zijn analisten iets minder enthousiast geworden. Ook bij ARM moet ik bijna lachen om hun creativiteit. Omdat ARM meer dan honderd keer de verwachte winst doet, mocht dit niet duur heten en dus vergeleek men dit met de waardering van “Super model” (topper) Nvidia. Maar toen de “price range” van ARM nog verder omhoog ging werd ineens Nvidia goedkoop genoemd. Nu heb ik daar een iets andere mening over en denk dat het bedrijf ondanks dat het fantastisch is weinig opwaarts potentieel heeft zo staan we opnieuw onder de Twindicator en als de steunlijn breekt krijgen we een grotere correctie.

NVDIA

TSMC zet de toon op vrijdag

Afgelopen vrijdag hadden we door uitspraken van Taiwan Semiconductors, de grootste producent van chips, een daling in de Tech bedrijven. Technisch hebben we al langer verkoopsignalen in TSMC en zouden we gemakkelijk een verdere correctie kunnen gaan zien.

TSMC

ASML

Het verhaal van TSMC maar ook de verhalen over de Chinese economie hebben grote effecten op onze waferstepper producent ASM Lithography. Eerder was het aandeel al omlaag gegaan op de berichten dat bepaalde producten niet meer geëxporteerd mogen worden naar China.  Technisch hebben we dan ook al vanaf juli verkoopsignalen.

ASM L

ASM International

Is onze multinationale (vandaar International) leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. ASMI is gespecialiseerd in het ontwerp, productie, verkoop en onderhoud van de wafer-bewerkende machines in de productie van halfgeleiders. En dus hebben we ook verkoopsignalen in dit aandeel.

Al de verkoopsignalen in de Tech geven een belangrijk signaal over de AEX en andere indices. Maar voor we het daar over gaan hebben, kijken we eerst even de economie en de Centrale banken die de economie proberen te sturen. Deze week veel Centrale banken met beslissingen.

ASMI

Everyday low prices…

Na Shoeby en andere retailers hadden we in Nederland afgelopen week nieuws dat winkel keten BCC voor een faillissement aanvraag is gegaan. Als we zien wat er van onze winkelstraten overblijft stemt dit niet vrolijk over de verhuurders. Nu hebben de grote beursgenoteerde vastgoedbedrijven uitstekend voorgesorteerd op een verslechtering van de economie door in goede tijden van lage rente schulden af te lossen en buffers te vergroten. Maar niet iedereen was zo voorzienend. Al de faillissementen in de retail zegt iets over de economie. Het gaat helemaal niet zo geweldig en de consument krijgt het alleen maar moeilijker. Zo worden de Ziekte kosten weer duurder en waren de energiekosten van vele reeds behoorlijk gestegen.

In de AEX hebben we dan ook al langer verkoopsignalen in de Twindicator (753,07). Nu we ook door de 200daagslijn zijn heb ik een ‘put spreadje’ op november (710/680) gekocht die uitgebreid kan worden als we daadwerkelijk ook gaan versnellen omlaag.

AEX

Stakingen signaal?

Dat het niet goed gaat met de consument blijkt ook uit de bereidheid tot stakingen. Na de acteurs en actrices, zijn nu ook de fabriekswerkers in de auto-industrie in staking gegaan. Dit heeft grote effecten op uitgaven in de marketing (veel advertenties voor auto’s), maar ook voor de vraag naar chips. Voor iemand een mening heeft over deze werknemers. Een beetje historie is op zijn plaats; Na de kredietcrisis waren veel autofabrieken in de VS op sterven na dood. De overheden hielpen de bedrijven overeind maar eisten dat de werknemers grote salarisoffers deden. De topmannen deden dit niet en hadden los hiervan vaak vernieuwde aandelendeals. Dus toen het beter ging met de industrie verdienden de topmannen enorm aan de gestegen aandelen en kochten aandelen in om de koers nog hoger te brengen. Dit laatste heeft wat kwaad bloed gezet en de vraag actueel gemaakt: Hoeveel keer meer mag een CEO verdienen dan een gemiddelde werknemer?

In 2021 werd in de Verenigde Staten geschat dat de beloningsverhouding tussen CEO en werknemer 398,8 bedroeg. Dit geeft aan dat CEO’s gemiddeld ongeveer 398,8 keer het gemiddelde jaarsalaris ontvingen van productie- en niet-toezichthoudende werknemers in de belangrijkste bedrijfstak van hun bedrijf. De vraag komt dan ook op of iedere CEO ook 400 keer meer toevoegt aan de waarde van het bedrijf? Het is een ‘all time high’.

CEO pay

Bron: Statista.com

Note: De beloningsgegevens zijn voor elk jaar verzameld door de overheid van de 350 grootste bedrijven in de Verenigde Staten, gerangschikt op omzet.

De beloning van CEO’s omvat salaris, bonussen, beperkte aandelentoekenningen, toegekende opties en uitbetalingen van lange termijnstimulansen. Waarden gebaseerd op de ‘gerealiseerde CEO-beloning’, die de waarde weergeeft van aandelen gerelateerde componenten die ontstaan nadat opties of aandelentoekenningen zijn toegekend, door ‘uitgeoefende aandelenopties’ en ‘onvoorwaardelijke aandelentoekenningen’ op te nemen.

Het werknemerssalaris is de jaarlijkse gemiddelde beloning van productie- en niet-toezichthoudende werknemers in de belangrijkste bedrijfstak van het bedrijf.

Never sell on a strike

Als een CEO gemiddeld, gebaseerd op 350 bedrijven, bijna 400 keer meer verdiend dan de gemiddelde werknemer en de werknemers grote offers gedaan hebben tijdens de crisis, dan is het natuurlijk niet gek dat er eisen komen van de werknemers in de trend van 40 procent meer salaris en de werkgevers hebben 20 procent geboden…

Bijzonder blijft het dat het oude gezegde dat je niet moet verkopen op een staking blijft werken. Neem Ford die heeft zelfs een koopsignaal.

Ford

‘Onze’ Fiat Chrysler

Stellantis boven de Twindicator en dus koopsignalen.  Maar of we heel veel ruimte omhoog hebben, het plaatje geeft veel onzekerheid.

Stellantis

Teslalala, niet tegen de wind in plassen

Tesla staat boven de Twindicator en dus ook eigenlijk een koop. Maar ook hier vraag ik me af of we haast moeten hebben hier aan mee te doen.

Tesla

Hebben we het over auto’s dan…

Autoland Duitsland (Duitse Dax) heeft geen koopsignaal in de Twindicator, maar we deden wel een serieuze aanval op de Twindicator lijn. Kijkende naar de Amerikaanse beurs op vrijdag dan is de aanval op de Twindicator te lezen als een pull back en dus een signaal om bescherming te kopen.

Dax

Toch nog even door op de stakingen

Disney heeft ondanks dat er veel films (bijv. Dune) en series die niet op de juiste datum uitkomen als gevolg van de stakingen ook een koopsignaal. Nu was het aandeel reeds hard afgestraft op tegenvallers in het online streamen.

Disney

Rente in Europa nog nooit zo hoog geweest!?!

De NRC kopte de afgelopen week dat we historisch nog nooit zo hoog zijn geweest in Europa. Nu zou je zuiver technisch dit inderdaad kunnen zeggen omdat we natuurlijk nog niet zo lang de Euro en 1 Europa hebben, maar dit is natuurlijk onzin als je weet dat we voor de Euro er allerlei andere samenwerkingen waren op valuta gebied en er ook gewoon een continent Europa was. Je zou een gemiddelde kunnen maken van de rente in Frankrijk, Italië, Duitsland, etc. en dan blijkt de huidige rente historisch laag te zijn. Kijk bijv. naar de rente op staatsleningen in Duitsland.

rente ECB

Bron: Tradingeconomics

Hoe reëel

Ook zou je iets kunnen zeggen over de reële rente (de rente min de inflatie). De

Inflatie staat op 5,3 procent volgens Tradingeconomics.

De reële rente is overigens volgens de Bundesbank tijden negatief geweest. Ze pakken even een recente periode om dat te laten zien. De historie heeft mij altijd geleerd dat de beleggers maar kort bereid zijn om negatieve rentes te ontvangen (als men deflatie verwacht?).

10years real rates

Bron: Bundesbank

Dus wat een onzin van de media om te zeggen dat de rente in Europa nog nooit zo hoog is geweest, ter bewijs in 1975 hadden we bijv. 10,8 yield op 10jaars staat en in 1981 hadden we een rendement (yield) van 10,6 procent.

10 year yield

Bron: Fred

Rentenieten in plaats van Rentenieren

Zolang de reële rente negatief is, zeker als je weet dat je als goede burger ook gewoon belasting afdraagt over je beleggingen, dan weten we ook dat het ouderwetse rentenieren nog steeds niet haalbaar (lees: rendabel) is. Als vermogensbeheerder ben ik daar natuurlijk blij mee, want wij kunnen en moeten iets toevoegen waardoor onze cliënten positief uitkomen na belasting. Dit zonder teveel risico toe te voegen.

Hogere rente is lagere obligatiekoers

In de VS en Europa zien de technische plaatjes (bijv. van de 30jarige T-bonds) nog op een verdere daling van de koersen en dus een hogere rente op het lange deel van de Yield curve.

30 year USA bond

Schulden China en Japan

De afgelopen tijd maakte iedereen zich terecht zorgen over China, omdat dit land grote staatsschulden kent maar ook last had dat er een paar grote vastgoedreuzen omgevallen waren. Echter kijk in dit licht ook eens naar Japan en de VS. Een mooie plek om de schulden te vergelijk is op de US Debt clock dus op de wereld schulden klok. Zie USDebtclock.org

US debt clock

De percentages en totale bedragen zijn schokkend. Maar ja alles went.

We sluiten af met een feestje

Om vrolijk af te sluiten moeten we het hebben over de leuke dingen van het leven. Zo is Netflix al tien jaar in Nederland actief. Nu wordt ons feestje een beetje verstoort door verkoopsignalen in de grafiek. Kortom als u eerder gekocht hebt toen iedereen er uit wilde is het nu een mooi moment om winst te pakken.

Netflix

En eindigen met een koffie tegen de kater?

Starbucks was lang en recent weer een lievelingsshort vanuit de grafiek. We hebben een Twindicatorlijn op 98,83 USD.

Resume: De aandelenmarkten verzwakken verder en verder. De Tech was met een paar grote fondsen de smalle basis achter de markt stijging van de markt. De rente stijging geeft steeds meer problemen en deze week hebben we de FED (en de Bank of England) met een rente stap of niet. En wat doen ze daarna?

Nasdaq 100

De vraag voor de komende tijd is of de Nasdaq100 grafiek een hoofd een schouders achtig patroon wordt?

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.