Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell laat winst op Russische olie naar Oekraïne vloeien

Shell laat winst op Russische olie naar Oekraïne vloeien
6 mrt 2022 om 10:59

Shell heeft gereageerd op de aankoop van Russische olie afgelopen vrijdag tegen een stevige korting en heeft besloten de winst te gebruiken voor hulp aan Oekraïne. Dit meldde Shell dit weekend op het eigen twitter-kanaal. 

“We namen dit besluit [aankoop] niet lichtzinnig”, aldus Shell in een reactie, nadat er internationaal veel kritiek werd geuit op de deal.

Hoewel er veel sancties tegen Rusland zijn ingesteld vanwege de invasie in Oekraïne, is de aankoop van Russische olie en gas niet verboden. 

Volgens Shell was het wel nodig om deze aankoop te doen, omdat anders de energievoorziening in gevaar zou komen. De aanvoer van alternatieve bronnen zou niet op tijd beschikbaar zijn, aldus Shell.

De energiereus blijft zoeken naar alternatieven voor Russische olie, maar dat is volgens het concern niet eenvoudig gezien het significante marktaandeel dat olie uit Rusland heeft. 

Zolang er onvoldoende alternatieven zijn en Shell Russische olie moet afnemen, zullen de winsten in een apart fonds worden gestopt en worden aangewend voor hulp aan de bevolking in Oekraïne.

Afgelopen week meldde Shell al dat het afscheid neemt van de joint ventures met het Russische Gazprom. Ook stapt Shell uit de Nord Stream 2 gaspijplijn.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Qualcomm

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.