Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst flink hoger

Wall Street koerst flink hoger
26 apr 2024 om 19:34

 De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag flink hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 1,3 procent op 5.113,42 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 38.308,80 punten en de Nasdaq ging 2,3 procent hoger op 15.973,76 punten. 

Op weekbasis liggen de S&P en Nasdaq op koers voor mooie winsten, vooral dankzij koerssprongen van technamen als Alphabet, Tesla en Microsoft. Voor de Dow ligt een meer bescheiden weekwinst in het verschiet.

Beleggers in New York konden vrijdag aan de slag met de resultaten van Microsoft, Alphabet (Google), Intel en Snap, die donderdag nabeurs verschenen.

Om de aandelenmarkten robuust te houden, “hebben we sterke winsten nodig”, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

“Over het algemeen zijn deze winsten verre van slecht, eerder het tegenovergestelde. Maar als Big Tech wiebelt, verdwijnt de drijvende kracht achter eerdere winsten”, zei de expert.

Zowel Microsoft als Google versloegen de ramingen van analisten. Alphabet kondigde zelfs een dividend aan en verhoogde zijn aandeleninkoopprogramma. Microsoft kon profiteren van de stijgende inkomsten uit de cloudactiviteiten. 

“En zoals we inmiddels gewend zijn, was er voor een van hen een koersbeweging met dubbele cijfers na beurs. Google stond na sluitingstijd 10 procent hoger. Maar Snap deed het nog beter met een stijging van 25 procent nabeurs. Dit begint te lijken op een casino”, aldus Vranken.

Op macro-economisch vlak ging alle aandacht vrijdag uit naar de PCE-inflatie, zeker nadat die donderdag over het gehele eerste kwartaal een flinke stijging liet zien.

In maart kwam de PCE-inflatie uit op 2,7 procent, van 2,5 procent in de maand ervoor en licht boven de verwachting van 2,6 procent. De PCE-kerninflatie stabiliseerde op 2,8 procent, waar de markt rekende op 2,7 procent.

De cijfers bleken een meevaller, ook omdat er met betrekking tot de maand ervoor ditmaal geen bijstellingen nodig waren, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

“We wisten uit de kerninflatie over het eerste kwartaal [van donderdag] al dat de inflatie waar de Fed naar kijkt, niet de kant uitgaat die het beleidsorgaan wil”, aldus Marey.

En dus blijft september “de vroegste gelegenheid voor een renteverlaging” door de Federal Reserve, volgens collega’s van ING.

“Het maandelijkse profiel ziet er niet zo zorgwekkend uit als het had kunnen zijn, dus we zien een kleine opluchtingsrally in Treasuries”, zei econoom James Knightley van ING. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag tot 4,68 procent, terwijl de tweejarige variant daalde tot circa 5,00 procent.

De verwachting voor een renteverlaging in september is vrijdag weer toegenomen tot ruim 60 procent, waar die kans een dag eerder nog daalde tot circa 50 procent. De kansen voor verdere verlagingen in november en december blijven minder dan 50 procent.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan is in april gedaald, van 79,4 tot 77,2. De inflatieverwachting liep ook in deze indicator op, van 2,9 naar 3,2 procent.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0694, terwijl de olieprijzen licht stegen.

Bedrijfsnieuws

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het eerste kwartaal hogere advertentie-inkomsten geboekt en de winst en omzet waren verder beter dan verwacht. Belangrijker voor beleggers was de dividendaankondiging van 0,20 dollar. Ook wordt het aandeleninkoopprogramma verhoogd met nog eens 70 miljard dollar. Alphabet noteerde vrijdag 10 procent hoger.

Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal de verwachtingen voor de omzet en winst verslagen. Bij Intelligent Cloud kon Microsoft onder meer profiteren van Azure, dat 31 procent steeg. In een conference call zei Microsoft dat het zijn investeringen opvoert om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar AI-diensten. Het aandeel steeg 2,6 procent.

Intel heeft in het eerste kwartaal van 2024 een hogere AI-omzet behaald, die de markt toch teleurstelde, terwijl het verlies minder groot bleek dan het bedrijf zelf had verwacht. De outlook voor het lopende kwartaal was onder de maat. Intel rekent op een omzet van 12,5 tot 13,5 miljard dollar en een aangepaste winst van 0,10 dollar. Analisten voorspelden een omzet van 13,6 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,25 dollar. Het aandeel daalde vrijdag 9,6 procent.

Snap heeft in het eerste kwartaal van 2024 het verlies zien afnemen, terwijl de omzet steeg en het Amerikaanse social mediabedrijf kwam met een positieve outlook voor het lopende kwartaal. Het aandeel steeg vrijdag liefst 30 procent.

Exxon Mobil heeft over het eerste kwartaal cijfers laten zien die tegenvielen, omdat het bedrijf kampte met afnemende raffinagemarges en lagere aardgasprijzen. Sectorgenoot meldde juist een winstdaling die meeviel. Aandelen Exxon daalden 2,9 procent, terwijl Chevron licht terrein verloor.

AbbVie heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Verder ging de outlook omhoog. Het aandeel daalde toch 5,5 procent.

Colgate-Palmolive verhoogde eveneens de outlook voor dit jaar, nadat de winst en omzet afgelopen kwartaal boven verwachting uitkwamen. Het aandeel steeg 1,6 procent.

De Amerikaanse noteringen van Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen zaten vrijdag in de lift in New York na een bericht in de Wall Street Journal dat China subsidies gaat verstrekken aan Chinese autobezitters die hun oude voertuigen inruilen voor een elektrische of hybride auto. Nio steeg 9,6 procent, Li Auto won 7,1 procent en XPeng noteerde 12 procent hoger. BYD steeg 4,0 procent. Tesla won licht terrein.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.