Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: moeizame week ASMI en ASML

Uitgelicht: moeizame week ASMI en ASML
1 okt 2021 om 19:15

ASM International en ASML hebben een lastige week achter de rug met koersdalingen van ruim 6 en meer dan 14 procent op weekbasis. Beide halfgeleiderspecialisten hielden afgelopen week een beleggersdag, voor ASMI zelfs de eerste ooit.

Beide bedrijven lieten zich positief uit over de toekomst en analisten reageerden redelijk tevreden. Een oplopende rente zette techaandelen echter onder druk en ASML en ASMI wisten hier niet aan te ontsnappen.

ASMI beet op dinsdag het spit af. De onderneming verwacht een flinke groei in de komende jaren en ziet ook de marge verder stijgen.

“Ik ben heel enthousiast om de sterke vooruitzichten  voor ons bedrijf tijdens onze eerste beleggersdag te kunnen delen”, zei CEO Benjamin Loh dinsdag in een toelichting. De topman denkt dat ASMI zijn leidende positie in ALD zal weten vast te houden en marktaandeel te kunnen winnen met epitaxy. “ASMI is goed gepositioneerd om op lange termijn waarde te creëren voor al zijn stakeholders.”

De single wafer ALD markt zal volgens ASMI groeien van 1,5 miljard dollar in 2020 naar 3,1 tot zelfs 3,7 miljard dollar in 2025. ING had in aanloop naar de beleggersdag gerekend op een verdubbeling tot 3 miljard dollar.

In 2025 wil ASMI een omzet realiseren van 2,8 tot 3,4 miljard euro, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei van gemiddeld 16 tot 21 procent. Daarmee is ASMI positiever gestemd dan menig analist.

Verder voorziet ASMI tussen 2021 en 2025 een brutomarge van 46 tot 50 procent en een operationele marge van 26 tot 31 procent. 

ING mikte vooraf op een brutomarge van 47 tot 49 procent tussen 2022 en 2025. JPMorgan Cazenove was iets voorzichtiger en rekende op 46,5 tot 47,5 procent

ASMI vergroot verder zijn productiecapaciteit en denkt dat de nieuwe fabriek begin 2023 klaar zal zijn.

ASMI verhoogde dinsdag ook de outlook voor het derde kwartaal. Inmiddels rekent het bedrijf op een orderinstroom van meer dan 600 miljoen euro. Voorheen werd gerekend op 510 tot 530 miljoen euro. Deze verhoging is vooral te danken aan een aanhoudende sterke vraag in de logic/foundry markt, verklaarde ASMI.

De omzet zal in het derde kwartaal tussen de 400 en 430 miljoen euro liggen. Dat is in lijn met de eerder afgegeven outlook.

Ook ASML optimistisch

ASML praatte de markt op woensdag bij, en ook was de boodschap optimistisch. ASML verhoogde de omzetverwachting voor de komende jaren flink, zoals analisten ook wel hadden voorzien. 

In 2025 denkt ASML op een omzet te zitten tussen de 24 en 30 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent.

Voorheen rekende ASML op een omzet van 15 tot 24 miljard euro met een marge van meer dan 50 procent.

Ook zei ASML na 2025 “significante groeikansen te zien” en tussen 2020 en 2030 een jaarlijkse omzetgroei van circa 11 procent te verwachten voor zijn systemen en diensten.

“ASML en zijn toeleveranciers werken hard aan het verhogen van de capaciteit om aan deze toekomstige vraag te kunnen voldoen”, aldus het bedrijf.

Aandeelhouders belonen

ASML bleek woensdag ook de aandeelhouder niet vergeten. De onderneming wil de aandeelhouder “significant” belonen met een stijgend dividend en de inkoop van eigen aandelen.

CFO Paul Verhagen van ASMI zei tijdens de beleggersdag dat het bedrijf een sterke balans nastreeft en tegelijk wil investeren in groei. Daarbij kunnen aandeelhouders rekenen op een duurzaam dividendbeleid, waarbij overtollig kapitaal terugvloeit naar hen. 

Analisten

Over de update van ASMI waren analisten goed te spreken. ING sprak van vuurwerk en Kempen van een stevige outlookverhoging. ING ziet de analistenconsensus dan ook “significant” omhoog gaan. 

Deutsche Bank merkte op dat ASMI zelfs nog wat conservatief in zijn vooruitzichten was. De introductie van de nieuwe technologie ‘gate all around’ zal volgens Deutsche erg goed uitpakken voor zowel ALD als Epitaxy van ASMI.

Dat waren woorden van de Duitse bank waarin Degroof Petercam zich wel kan vinden. “De vooruitzichten voor ALD en Epitaxy zijn zelfs nog beter dan wij al dachten”, zei Degroof.

De outlookverhoging van ASML was door analisten algemeen verwacht.

“We denken dat dit min of meer in lijn is met de marktverwachtingen”, aldus Kepler Cheuvreux over de omzet en margedoelen van ASML voor 2025.

Ook na 2025 rekent ASML op sterke groei en zei tussen 2020 en 2030 te rekenen op een jaarlijkse omzetgroei van circa 11 procent. Dit betekent wel een groeivertraging van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 11 tot 16 procent tussen 2020 en 2025 naar 6 tot 10 procent tussen 2025 en 2030, berekende Kepler. 

Kempen merkte op dat ASML net als ASMI vermoedelijk aan de voorzichtige kant was. “We denken dat ASML een beetje aan de voorzichtige kant is, wat ruimte geeft om de verwachtingen te overtreffen”, denkt ook ING.

Ook Besi in de lappenmand

BE Semiconductor Industries praatte zijn beleggers deze week niet bij, maar dat deden analisten van Kempen wel, in de vorm van een adviesverlaging. Het koopadvies werd door de zakenbank verlaagd naar Neutraal, met een koersdoel van 67,00 euro. Het aandeel van Besi, dat net als veel andere techaandelen last had van de oplopende rentes, verloor op weekbasis bijna 16 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.