Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cijfers uit Amerika drukken sentiment Damrak

Cijfers uit Amerika drukken sentiment Damrak
1 okt 2009 om 17:59

De invloed van het nieuws uit Amerika was vandaag overduidelijk merkbaar. Opende de beurs aanvankelijk nog in de plus, rond de lunch begonnen beleggers zich zorgen te maken over de publicatie van diverse macrocijfers van importantie. Rond de publicatie van de eerste cijfers om half drie stond de AEX al op verlies, maar pas toen om vier uur de laatste cijfers bekend werden gemaakt, capituleerden beleggers echt. De index schoot nog eens omlaag en eindigde op305,74 punten, een verlies van 1,8 procent. De AMX verloor 1,4 procent op 469,02 punten.

 

DSB richting faillissement

Als het aan de Stichting Hypotheekleed ligt dan nemen alle spaarders van DSB hun geld op en veroorzaken daarmee het bankroet van de financiele groep van ondernemer Dirk Scheringa. Na een oproep in een ochtendprogramma zouden spaarders massaal naar de website van DSB zijn gegaan om hun geld over te boeken als gevolg waarvan de site crashte. DSB houdt het echter op een aanval door hackers. De NVB heeft al laten weten de oproep van de Stichting onverstandig te vinden.

 

Onverwacht bezoek voor TomTom

Vanochtend werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) een inval heeft gedaan bij TomTom op grond van verdenking van handel met voorkennis. De Volkskrant kwam met dit nieuws en inmiddels heeft de navigatiespecialist aan persdienst Dow Jones bevestigd dat de inval plaats heeft gevonden. Ook liet de onderneming weten achter de persoon te staan die wordt verdacht van de handel met voorkennis. Het zou gaan om een persoon die geen lid is van de raad van bestuur.

 

BNP en Deutsche Bank blijven in gesprek met Wouter Bos

Het ministerie van Financiën is nog steeds in gesprek met Deutsche Bank en BNP Bank Paribas over de verkoop van onderdelen van ABN Amro of Fortis. Vrijdag moet er een plan klaar liggen waarin staat uitgelegd hoe een deel van de activiteiten van ABN Amro of Fortis op de zakelijke bancaire markt wordt afgestoten. Haast is geboden, omdat de deadline voor Financiën afgegeven door Europese Commissie vrijdag afloopt. Van een nieuw uitstel zal geen sprake zijn.

 

ING hard onderuit Stijgers en dalers

De grootste daler vandaag was ING met een verlies van 4,9 procent. Vastgoedfonds Corio verloor 4,5 procent en Arcelor Mittal zag zijn beurswaarde met 4,4 procent afnemen. Wereldhave, eveneens een vastgoedfonds, verloor 4,0 procent en Logica sluit de rij met dalers af met een verlies van 3,9 procent.

 

Ondanks dat de kleur rood de beurs overheerst, waren er ook enkele lichtpuntjes. Draka won 1,8 procent en KPN 1,4 procent. Automatiseerder Ordina zag zijn beurswaarde met 1,3 procent toenemen en Reed Elsevier steeg met 1,2 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties tot slot bleef steken op een winst van net geen 1 procent.


Wall Street

De Dow Jones-index noteert even na half zes op 9.568, een verlies van 1,5 procent. De S&P noteert op 1.038 punten, wat een verlies van 1,8 procent betekent. De Nasdaq tot slot verliest 2,4 procent op 2.072 punten. De stevige verliezen zijn het gevolg van tegenvallende macrocijfers. Het aantal Amerikaans eerste steunaanvragen steeg licht en de ISM inkoopmanagersindex daalde , waar analisten hadden gerekend op een kleine stijging. Beleggers negeerden lichtpuntjes over het gestegen persoonlijk inkomen van de Amerikaan en ook de huizenmarkt ontwikkelde zich positief .

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.