Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

WTI-olie weer boven 80 dollar

WTI-olie weer boven 80 dollar
17 jun 2024 om 20:55

 De olieprijzen zijn maandag flink gestegen. Bij een settlement van 80,33 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,4 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg maandag bijna 2 procent op ruim 84 dollar. 

Vorige week stegen de olieprijzen al met circa vier procent, waarmee ze ruimschoots herstelden van de verliezen een week eerder, toen in reactie op het besluit van OPEC+ om de vrijwillige productiebeperkingen vanaf oktober af te gaan bouwen.

Maandag hielden de oliemarkten stand, hoewel de Chinese vraag naar ruwe olie in mei is gedaald. De productie van Chinese olieraffinaderijen daalde in mei met 1,8 procent op jaarbasis, bleek uit gegevens van het Chinese Bureau voor de Statistiek.

Daarmee bevinden de Chinese raffinageactiviteiten nu op het laagste niveau van het jaar, volgens analisten van ING, omdat sommige fabrieken hun onderhoud verlengen vanwege zwakke marges.

Andere Chinese macrodata die maandag verschenen, waren ook niet overtuigend. Zo stegen de detailhandelsverkopen in mei wel harder, maar nam het tempo van de industriële productie in dezelfde maand af.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees erop dat een feestdag in China die vorig jaar in april viel, dit jaar begin mei werd gevierd en dus mee is genomen in de cijfers over de detailhandelsverkopen, die daardoor een vertekend beeld geven.

“Ik voorzie echt geen gestaag herstel van de detailhandelsverkopen, tenzij de [Chinese] vastgoedmarkt stabiliseert”, aldus de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Kijkend naar de rest van de week, zijn de oliemarkten woensdag gesloten vanwege Juneteenth in de VS, waardoor het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport pas donderdag verschijnt.

“Deze week zal de handel waarschijnlijk minder volatiliteit vertonen,” verwachten analisten van Ritterbusch dan ook.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.