Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs hoger in aanloop naar Amerikaanse macrocijfers

Amsterdamse beurs hoger in aanloop naar Amerikaanse macrocijfers
29 jun 2009 om 18:00

De AEX opende vanochtend lager bij gebrek aan richtgevend nieuws voor beleggers. Later deze week zullen in de Verenigde Staten diverse macrocijfers worden gepubliceerd die beleggers zullen sturen. De Amsterdamse hoofdindex vond na de lagere opening de weg omhoog om zich vervolgens in een zijwaartse trend voort te bewegen. Na de opening van Wall Street zakte de AEX licht weg, dit verlies werd echter snel goedgemaakt. Uiteindelijk sloot de index 1,50 procent hoger op 258,24 punten. De AMX noteerde op 366,96 punten, een winst van 2,02 procent.

Bedrijfsnieuws

Ten Cate en Noel P Hunt International Limited hebben overeenstemming bereikt over de overname van het 50 procent-belang van TenCate in de joint-venture Geofabrics Australasia Pty. De overnameprijs van de aandelen bedraagt AUD 40 miljoen (circa 23 miljoen euro). Ten Cate realiseert een boekwinst op de verkoop van circa 11 miljoen euro. Shell heeft afgelopen weekend een overeenkomst getekend met het Russische Sovcomflot over het transport van LNG, zo liet Shell weten. De bedrijven zullen samenwerken bij potentiele LNG-projecten in Rusland, inclusief de Noordelijke IJszee. Shell maakte verder bekend dat het een deel van zijn productiecapaciteit in Nigeria gesloten heeft , nadat Nigeriaanse militanten aanvallen hadden gepleegd op de installaties van Shell in de Niger Delta.

Kabinet wil bijdrage pensioenfondsen voor herstel economie

Het Nederlandse kabinet zal pensioenfondsen en verzekeraars onder druk zetten om meer te doen om de Nederlandse economie uit de crisis te halen. Het kabinet denkt hierbij met name aan een deelname in de financiële sector en dan met name in ABN Amro. Afgelopen vrijdag kreeg ABN Amro een injectie van 2,5 miljard euro door de Nederlandse overheid.


Consumentenvertrouwen en economisch sentiment in eurozone verbeterd

Het economisch vertrouwen bij bedrijven en consumenten in de eurozone is in de maand juni licht gestegen, maar is nog wel steeds negatief. De index van het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg naar -25 in juni van -28 in mei. Analisten rekenden op een daling naar -30 punten. De vertrouwensindex van de industrie steeg volgens verwachting van -33 in mei naar -32 in juni, die van de dienstensector klom naar -20 van -23. De index van het algemene economisch sentiment in de eurozone groeide van 70,2 naar 73,3 punten.

IEA verwacht minder vraag naar olie

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) heeft de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bijgesteld . Een belangrijk deel van de vraag naar olie is ‘vernietigd’ door de recessie. Volgens de IEA heeft de recessie geleid tot de daling van investeringen in met name het vinden van nieuwe bronnen en de exploitatie van bestaande bronnen. De IEA verwacht wel een toename in vraag naar olie in niet-OESO landen.

BIB heeft kritiek op aanpak van financiële crisis door overheden

De Bank van Internationale Betalingen (BIB)
, de organisatie van centrale banken, heeft vandaag kritiek geuit op de wijze waarop overheden de financiële crisis aanpakken. Volgens de BIB houden beleidsmakers onvoldoende rekening met de oorzaken van de kredietcrisis. De BIB, die al jaren waarschuwde voor de ongezonde toestanden in de financiële sector, vindt dat de overheden onterecht uitgegaan zijn van de zelf-corrigerende werking van de markt. De BIB wil dat de financiële sector wordt geherstructureerd zodat er kleinere en overzichtelijke financiële instellingen ontstaan.

Stijgers en dalers

Fusiegesprekken met branchegenoot Prysmian stuwde het aandeel Draka omhoog Draka Holding (21,25 procent) voerde vandaag de lijst met stijgers aan, nadat bekend werd dat het concern in gesprek is met branchegenoot Prysmian over een fusie . De gesprekken bevinden zich volgens Draka nog in een vroeg stadium. Uit de voorlopige plannen blijkt dat Prysmian na een aandelenruil als enige vennootschap zal overblijven. Andere fondsen die vandaag goed presteerden waren CSM (+ 8,01 procent), Wessanen (+ 5,16 procent), Fugro (+ 4,09 procent) en Koninklijke Ten Cate (+ 3,74 procent). Het lokaal genoteerde aandeel Fornix won 10,88 procent, nadat de Voorzieningenrechter oordeelde dat de aanspraak op vergoeding van Oralgen-producten door de Nederlandse Staat voortgezet moet worden . Zakenbank Petercam verhoogde het beleggingsadvies naar aanleiding van deze uitspraak naar ‘add’ van ‘reducte’.

Er waren vandaag weinig fondsen die in het rood noteren. Grootste verliezer was VastNed Retail (-1,17 procent), gevolgd door TomTom (-1,15 procent), Heijmans (- 0,96 procent), Eurocommercial Properties (- 0,88 procent) en ASML (- 0,20 procent).


Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond de klok van 18.00 uur licht hoger. De Dow Jones wint 0,98 procent op 8.520,84 punten, de Nasdaq staat 0,63 procent hoger en de S&P 500 klimt 0,79 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.