Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Grote banken opsplitsen`

`Grote banken opsplitsen`
29 jun 2009 om 14:14

De Bank van Internationale Betalingen (BIB), de organisatie van centrale banken, heeft vandaag kritiek geuit op de wijze waarop overheden de financiële crisis aanpakken. Volgens de BIB houden beleidsmakers onvoldoende rekening met de oorzaken van de kredietcrisis.

Volgens de BIB, die al jaren waarschuwde voor de ongezonde toestanden in de financiële sector, zijn overheden onterecht uitgegaan van de zelf-corrigerende werking van de markt. De lage rentestanden, de ongeoorloofde beloningsstructuur, de wazige financiële producten waarvan de waarde uiteindelijk niet kon worden bepaald en het doorslaggevende gebrek aan regulatie leidden tot wildgroei en een zeepbel. De wereldeconomie is daardoor afgelopen jaren met een recordtempo gegroeid. Echter, de omvang die de financiële sector heeft bereikt, leidde ook tot een grote hefboomwerking op de reële economie. Daardoor heeft de ondergang van Lehman en de kredietcrisis geleid tot een diepe mondiale recessie.

De BIB waarschuwt dat de huidige maatregelen ter bestrijding van de financiële crisis niet afdoende zijn. Volgens de BIB heeft de socialisatie van verliezen er toe geleid dat de te grote financials blijven voortbestaan. Ook zijn de boekhoudregels versoepeld om verliezen op de lange baan te kunnen schuiven waardoor de giftige activa op de balans blijven. Daardoor wordt de kiem voor de volgende crisis gelegd. “Too big to fail is too big to exist;” de BIB wil dat de financiële sector wordt geherstructureerd zodat er kleinere en overzichtelijke financiële instellingen ontstaan. Ook centrale banken worden gewaarschuwd door de BIB. Centrale banken zouden de neiging hebben ruim monetair beleid te laat te verkrappen, waardoor een overvloed aan kapitaal de motor vormt voor de volgende zeepbel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.