Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak eindigt in het groen na meevallende Amerikaanse macrocijfers

Damrak eindigt in het groen na meevallende Amerikaanse macrocijfers
6 mei 2009 om 17:54

De AEX heeft vandaag 1,24 procent gewonnen en eindigde op 255,28 punten. De Amsterdamse hoofdindex kende een volatiel begin, maar vond de stijgende lijn rond twee uur nadat er meevallende Amerikaanse macrocijfers bekend werden gemaakt. Het aantal banen in de private sector is minder gedaald dan door analisten vooraf werd verwacht. De Amerikaanse beurzen reageerden overwegend positief op dit bericht en namen de Amsterdamse beurs mee in hun sentiment. De AMX sloot op 362,83 punten, een stijging van 0,85 procent.


Kwartaalcijfers

Dankzij de sterkere dollar steeg de omzet van Ahold met 15,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. De omzet kwam daarmee uit op 8,7 miljard euro en voldoet daarmee aan de verwachtingen van analisten. Zonder het dollareffect bedroeg de omzetstijging 6,2 procent.

Buizenfabrikant Wavin heeft over het eerste kwartaal van 2009 een nettoverlies 21,4 miljoen euro geleden. Het concern zag zijn omzet afnemen met bijna 35 procent tot ruim 250 miljoen euro. Verder kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag aan dat het een onderzoek start naar de koerssprong van het aandeel Wavin nadat het bedrijf gisteren een persbericht had gepubliceerd.

Ordina
zag zijn omzet over het eerste kwartaal van 2009 met 7 miljoen euro dalen naar 151 miljoen euro ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Biotechbedrijf Crucell heeft in het eerste kwartaal van 2009 de nettowinst zien uitkomen op 200.000 euro bij een omzetstijging van 54 procent (73,7 miljoen euro).

Bezettingsgraad Nederlandse industrie

De bezettingsgraad van de Nederlandse industrie is uitzonderlijk laag. In april 2009 benutte de industrie ruim 74 procent van de beschikbare productiecapaciteit. Toch heeft Nederland nog een van de hoogste bezettingsgraden in de EU.


Stijgers en dalers

Air France-KLM was de grootste stijger vandaag Air France-KLM (+ 8,68 procent) is vandaag de grootste stijger op de AEX. Andere winnaars op de Amsterdamse hoofdindex zijn Ahold (+ 6,40 procent) en Corio (+ 5,70 procent). Ahold kwam met omzetcijfers over het eerste kwartaal van 2009. Het fonds Logica (+ 5,62 procent) klom het meest op de AMX.

Het aandeel van Midkapper Smit Internationale (- 6,95 procent) verloor het meeste aan waarde. Smit hield vandaag zijn jaarvergadering waar aandeelhouders commentaar leverden op het feit dat ze niet gekend waren in een voorgenomen overnamebod van Boskalis Westminster. Andere dalers zijn vandaag Wavin (- 6,58 procent) en ASM International (- 5,88 procent). Tom Tom (- 3,14 procent) was de grootste verliezer op de AEX.

Europa

De inkoopmanagersindex voor de eurozone
is in april uitgekomen op 43,8 punten, een stijging ten opzichte van maart toen de index op 40,9 punten stond. Ook de Duitse inkoopmanagersindex kwam uit op 43,8 punten. De retailverkopen in de eurozone zijn over maart met 0,6 procent afgenomen vergeleken met een maand eerder. Op jaarbasis krompen de verkopen met 4,2 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal hoogstwaarschijnlijk morgen de rente met een kwart procent punt verlagen naar 1 procent. Dat blijkt uit een poll onder 43 banken gepubliceerd in de Wall Street Journal. Een maand geleden had ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet al laten doorschemeren dat een verdere renteverlaging in mei zou volgen.


Amerika

Beleggers maken zich zorgen om het bericht dat Bank of America maar liefst 34 miljard dollar nodig heeft om de financiele huishouding op orde te houden, aldus de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Ook Citigroup heeft extra kapitaal nodig om te slagen voor de stresstest, dat maakte de New York Times vandaag bekend op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie. Volgens de krant heeft Citigroup 5 tot 10 miljard dollar extra geld nodig.

Er kwam vandaag wel relatief goed nieuws uit de Amerikaanse private sector. Het aantal banen in deze sector is in april met 491.000 stuks gedaald, zo meldde salarisverwerker Automatic Data Processing (ADP). Analisten verwachtten vooraf een grotere afname van 650.000 banen.


Wall Street

De Dow Jones staat rond de klok van zes uur op 8.447,29 punten, een lichte stijging van 0,44 procent. De S&P 500 noteert evenals de Dow Jones in het groen, deze index steeg met 0,51 procent. De Nasdaq, de Amerikaanse beurs die gedomineerd wordt door techfondsen, verliest 0,35 procent en staat op 1.747,94 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.