Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak positief op goede macrocijfers China en VS

Damrak positief op goede macrocijfers China en VS
4 mei 2009 om 17:50

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek en maand erg goed begonnen. Zowel de AEX (+ 4,45 procent) als de AMX (+ 2,71 procent) wonnen fors. De AEX eindigde uiteindelijk boven de 250 punten op 251,47, op de Midkap bedroeg de slotkoers 353,41 punten. Amerikaanse beleggers reageerden positief op goede macrocijfers uit zowel Azië als de Verenigde Staten (VS). In China werd bekendgemaakt dat de productie is gestegen, in de VS namen de bouwbestedingen toe en trok de huizenmarkt aan. 


Eerstekwartaalcijfers TNT

TNT heeft zijn eerstekwartaalcijfers sterk beïnvloed zien worden door voortdurende dalingen in volumes. Het postbedrijf boekte een positief bedrijfsresultaat van 163 miljoen euro. De winst daalde met bijna 60 procent tot 76 miljoen euro. TNT zei dat het kostenbesparingsplan op schema loopt en dat het inmiddels al voor meer dan 100 miljoen euro aan besparingen heeft opgeleverd. Henk van Dalen, CFO van TNT, zei in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers van het postbedrijf dat hij verwacht dat consumenten en bedrijven in het tweede kwartaal van 2009 weer meer losse post (brieven, kaarten etc.) zullen versturen.

Philips neemt Traxtal over

Philips Electronics heeft het Canadese bedrijf Traxtal Inc. overgenomen . Philips had reeds sinds 2006 een samenwerkingsverband met het concern. De overname zou Philips toegang moeten verlenen tot de markt voor beeld-geleide navigatie bij chirurgische operaties. Er werden geen financiële details over de deal bekendgemaakt.

Nederlandse industriesector opnieuw gekrompen

De Nederlandse inkoopmanagersindex van de industriesector is in april licht gestegen naar 38,8, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI). In maart stond de index nog op 35,9 punten. Een indexcijfer onder de 50 punten betekent een afname van de productiviteit. De belangrijkste oorzaak voor de afnemende productiviteit is een daling van het aantal orders.


Economie Europese Unie krimpt 4 procent

De Europese Commissie (EC) meldde vandaag dat het verwacht dat de economie in de Europese Unie (EU) dit jaar 4,0 procent zal krimpen. Voor 2010 verwacht de EC een afname van 0,1 procent. De Europese economie heeft meer te lijden van de kredietcrisis dan bijvoorbeeld de economie van de Verenigde Staten (VS) waar voor dit jaar een krimp van 2,9 procent wordt verwacht, en voor volgend jaar een groei voorspeld is. Volgens de EC zal de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent en volgend jaar 0,4 procent afnemen. De Nederlandse economie presteert daarmee licht beter dan het Europese gemiddelde.

Stijgers en dalers

Aandeel TNT wint ondanks matige eerstekwartaalcijfers De hoofdindex van de Amsterdamse beurs, de AEX, kent vandaag louter stijgers. Het aandeel van staalgigant Arcelor Mittal won met 12,56 procent het meest. Andere hoofdfondsen die hun beurswaarde vandaag het meeste zagen stijgen waren Boskalis (+ 9,54 procent) en Fugro (+ 9,54 procent). Ondanks matige eerstekwartaalcijfers steeg ook het aandeel TNT (+ 1,64 procent) in waarde. Op de AMX wonnen Wavin (+ 9,14 procent), Draka Holding (+ 9,02 procent) en Aalberts Industries (+ 7,20 procent).

De fondsen Crucell (- 2,76 procent) en Nutreco Holding (-0,02 procent) zijn de enige twee Midkappers die op een lager niveau sluiten dan waar ze op geopend waren. Op de AScX hadden onder meer Liberty Acquisition Holdings (-1,09 procent), Sligro Food Group (-0,72 procent) en Macintosch Retail Group (-0,24 procent) een mindere dag.

Amerikaanse macrocijfers

De Amerikaanse huizenmarkt is in maart aangetrokken. Het aantal opties op bestaande koopwoningen is met 3,2 procent gestegen ten opzichte van februari en met 1,1 procent op jaarbasis. Ook de Amerikaanse bouwbestedingen zijn in maart gestegen. De bestedingen namen 0,3 procent toe en overtroffen daarmee de verwachtingen van vooraf geraadpleegde economen, die uitgingen van een daling van 1,3 procent.


Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond de klok van kwart voor zes allen in het groen. Beleggers reageren positief op de macrocijfers die vandaag werden gepubliceerd. De Dow Jones won 2,11 procent op 8.385,72 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 1,73 procent en de S&P 500 zag zijn waarde met 2,27 procent toenemen.

Chinese productie stijgt weer

De CLSA , de Chinese Purchasing Managers Index, steeg eind april naar 50,1 punten waarmee eindelijk weer sprake is van groei. In de maand maart stond de index nog op 44,8 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.