Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Economie EU krimpt 4 procent`

`Economie EU krimpt 4 procent`
4 mei 2009 om 12:32

De Europese Commissie (EC) meldde vandaag dat het verwacht dat de economie in de Europese Unie (EU) dit jaar 4,0 procent zal krimpen. Voor 2010 verwacht de EC een afname van 0,1 procent. De Europese economie heeft meer te lijden van de kredietcrisis dan bijvoorbeeld de economie van de Verenigde Staten (VS) waar voor dit jaar een krimp van 2,9 procent wordt verwacht, en voor volgend jaar een groei voorspeld is.

Volgens de EC zal de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent en volgend jaar 0,4 procent afnemen. De Nederlandse economie presteert daarmee licht beter dan het Europese gemiddelde. Het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) had in maart ongeveer dezelfde voorspelling gedaan.

Joaquin Almunia, EU-commissaris van de economie, verwacht dat de Europese economie volgend jaar zal herstellen. Maatregelen die door diverse Europese overheden genomen zijn hebben de economische terugval gestopt en zullen nu de economie weer laten groeien. Almunia noemde de huidige crisis de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.