Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Januari afgesloten met gemengde gevoelens

Januari afgesloten met gemengde gevoelens
2 feb 2009 om 08:52

Afgelopen week barstte het jaarcijferseizoen echt los. Hoewel veel bedrijven verliezen hebben moeten melden werden de meeste cijfers goed ontvangen. De AEX, die vorige week sloot op 234,14 punten, eindigde de week op 248,60 punten, een winst van 6,2 procent. De totaalwinst over januari bedroeg daarmee 2 punten.

De komende week zullen beleggers voornamelijk kijken naar de Amerikaanse president, Barack Obama. Deze zal naar verwachting een zogenoemde ‘bad bank’ oprichten, die alle onverhandelbare beleggingen uit de markt zal opkopen. Hiermee moeten de kredietmarkten ontdooien. De omvang van het plan zou 1 tot 2 biljoen dollar zijn.

Fortis

Vrijdagochtend heeft de Belgische regering een akkoord bereikt met Fortis en BNP Paribas over de gedeeltelijke verkoop van Fortis. Een team van experts adviseerde deze week de onderdelen van Fortis die eigendom zijn van de Belgische staat en de onderdelen die verkocht zijn aan BNP Paribas samen te voegen.

BNP neemt in het nieuwe voorstel de verzekeringstak niet meer geheel over, de Belgische overheid steekt 11,4 in plaats van 14,9 miljard euro in Fortis. Op 11 februari mogen de aandeelhouders zich uitspreken over het voorstel. De handel in het aandeel Fortis is vrijdag opgeschort, en wordt maandag hervat.

De vier bestuurders die deze week voor de rechter moesten verschijnen inzake de boekhoudfraude bij Ahold, hoeven geen van allen naar de gevangenis. Wel werden er door de rechter boetes uitgedeeld en kreeg ex-CFO Meurs 240 uur dienstverlening opgelegd. Hiermee is Meurs de zwaarst gestrafte van de vier. Voormalig bestuursvoorzitter Van der Hoeven krijgt een boete van 30.000 euro opgelegd.

Nederlandse Bedrijfsresultaten

Maandag kwam ING met cijfers. De bank verwacht over 2008 een nettoverlies van 0,4 miljard euro. De bank krijgt steun van de overheid, ziet zijn CEO vertrekken, schrapt 7.000 banen, zal onderdelen afstoten om nieuw kapitaal te vergaren en gaat extra krediet verlenen onder druk van de Nederlandse overheid.

Ook Philips moest over 2008 rode cijfers schrijven. Het elektronicaconcern verloor in het vierde kwartaal 1,5 miljard euro, waardoor het jaarverlies uitkomt op 186 miljoen euro. Voor 2009 verwacht het bedrijf niet meteen beterschap, het zet zijn aandeleninkoopprogramma stop en zal zijn herstructureringsprogramma versnellen. Hiermee hoopt Philips vanaf de tweede helft van 2009 jaarlijks tot 400 miljoen euro te besparen.

Shell heeft in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 2,8 miljoen dollar geboekt. Vorig jaar boekte de oliereus nog een winst van 8,5 miljard dollar. Toch werden de cijfers goed ontvangen. Zoals werd verwacht kunnen aandeelhouders ook dit jaar weer een hoger dividend tegemoet zien.

KPN sloot het jaar wel met winst af. In 2008 heeft KPN al zijn doelstellingen behaald en de concurrentiepositie is stevig. Mede op basis hiervan bevestigt KPN zijn doelstellingen voor 2010.

Buitenlandse bedrijfsresultaten

Veel buitenlandse bedrijven, waaronder AT&T, Boeing, Wells Fargo, MacDonalds en Caterpillar, hebben hun cijfers over 2008 bekendgemaakt. Ook deze bedrijven moesten verliezen melden. Net als in Nederland werden de verliezen door de nog zwakkere voorspellingen eerder toch goed ontvangen. 3M presteerde met een winstdaling van 37 procent beneden verwachting.

Uitzondering was Amazon.com, dat in het vierde kwartaal van 2008 een winst van 225 miljoen dollar boekte. Vorig jaar was de winst in dezelfde periode 207 miljoen dollar. De omzet nam met 18 procent toe tot bijna 6,5 miljard dollar.

Farmacieconcern Pfizer gaat 5 fabrieken sluiten en als gevolg daarvan 8.000 banen schrappen, hetgeen neerkomt op 10 procent van het personeelsbestand. Het nam deze week tevens biotechbedrijf Wyeth over. Wyeth was in onderhandeling met het Nederlandse Crucell voor een overname. Omdat Wyeth nu zelf is overgenomen is de overname van Crucell van de baan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.