Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Crypto

Redactie woensdag, 28 februari 2018

Ethereum

Wat is Ethereum (ETH)

In 2012 komt de medeoprichter van Bitcoin Magazine, Vitalik Buterin met een idee. Een platform waar ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen. Hij noemt het Ethereum. Buterin publiceert de whitepaper van Ethereum in 2013. Veel ontwikkelaars treden toe tot het team na het lezen van de whitepaper. Om op het project extra gas te kunnen geven beginnen Buterin en de andere oprichters  in 2014 een crowdfund campagne. Er wordt ruim $18 miljoen opgehaald. Een jaar later wordt de eerste versie van Ethereum gelanceerd, Frontier.

Ethereum kan zonder te veel in detail te treden vergeleken worden met Windows. Het is een platform waar andere partijen gedecentraliseerde applicaties op kunnen bouwen door middel van smart contracts. Wat zijn smart contracts? Smart contracts zijn in principe programmeerbare, conditionele contracten. Een simpel voorbeeld van een smart contract is: Als partij A voldoet aan vooraf opgestelde criteria, stuur dan X bedrag naar partij A. Voldoet partij A niet aan de opgestelde criteria, doe dan niks. Sinds de lancering is Ethereum uitgegroeid tot een ecosysteem dat explosief is gegroeid. De eigen digitale valuta van het Ethereum netwerk, Ether, staat momenteel op nummer twee in termen van marktkapitalisatie.

De innovatie van Ethereum ligt in het creëren van een platform waar ontwikkelaars door middel van smart contracts, gedecentraliseerd applicaties kunnen bouwen.

Uitlegvideo over Ethereum

Coin supply en allocatie

Op het moment zijn er ongeveer 98 miljoen Ether in omloop. Hoeveel dit er in totaal worden is lastig te zeggen omdat dit niet precies van te voren is vastgesteld. Oprichter Vitalik Buterin stelt dat de voorraad in de nabije toekomst niet ver boven de 100 miljoen zal komen.

Tijdens de ICO van Ethereum in 2015 zijn 72 miljoen Ether gedistribueerd onder investeerders en ontwikkelaars. Sindsdien zijn er nog eens een additionele 25,8 miljoen Ether in beloningen gecreëerd. Deze beloningen zijn voor miners, miners zijn computers die de Ethereum blockchain controleren en bijwerken.

Team

Momenteel werken er zo 35.000 ontwikkelaars op het Ethereum platform. Dit is inclusief ontwikkelaars van andere projecten die werken op het Ethereum ecosysteem. Hoeveel ontwikkelaars er daadwerkelijk op de infrastructuur zelf werken is lastig te zetten maar er wordt gezegd dat er meer ontwikkelaars aan de Ethereum blockchain werken dan aan welke andere blockchain dan ook. Waaronder enkele van de meest gerespecteerde namen binnen de industrie. Het meest logische voorbeeld is Vitalik Buterin, hij is na Satoshi Nakamoto verreweg de bekendste ontwikkelaar. De 24 jarige rus wordt geprezen voor zijn realistische en idealistische waarden. Buterin was 19 toen hij op het idee kwam van Ethereum dat later zou uitgroeien tot een wereldwijd blockchain platform. Buterin wordt geholpen door onder andere:

  • Gavin Wood                                                           Medeoprichter
  • Joseph Lubin                                                         Medeoprichter
  • Jeffrey Wilcke                                                        Medeoprichter
  • Ming Chan                                                              CEO (Ethereum Foundation)
  •  Alex Leverington                                                  Ontwikkelaar
  •  Vlad Zamfir                                                           Ontwikkelaar
  •  Nick Jonhson                                                        Ontwikkelaar
  •  Karl Floersch                                                        Ontwikkelaar
  •  Virgil Griffith                                                        Ontwikkelaar
  •  Marek Kotewicz                                                    Ontwikkelaar

Partnerships

Voor een succesvolle cryptomunt is het belangrijk veel partnerships af te sluiten. In 2017 is de Enterprise Ethereum Alliance gelanceerd. Dit is een samenwerking tussen corporaties, startups en academici met als doel kennis te delen over Ethereum gerelateerde onderwerpen. In de tussentijd is de EEA uitgegroeid tot een alliantie met meer dan 200 leden waaronder bedrijven als: J.P. Morgan, Microsoft, Deloitte, BP, Cisco en Intel.

Ethereum roadmap

Cryptovaluta publiceren vaak zogenaamde mijlpalen die ze willen behalen: de roadmap. 2018 is voor Ethereum het jaar waarin het platform schaalbaar moet worden. Het platform zit momenteel in de fase genaamd Metropolis.

  1.        Frontier – juli 2015. Eerste lancering van het Ethereum netwerk. Het maakte het mogelijk voor mensen om dApps te bouwen, te experimenten en te minen.
  2.        Homestead – maart 2016. Homestead bracht fundamentele protocol verbeteringen die er voor hebben gezorgd dat toekomstige upgrades makkelijker waren te implementeren.
  3.        Metropolis – oktober 2017. Metropolis is opgedeeld in twee delen, Byzantium en Constantinople. Tot op heden is alleen Byzantium gelanceerd en is er nog geen datum vastgesteld voor             Constantinople. Metropolis heeft als doel Ethereum lichter, sneller en veiliger te maken.
  4.        Serenity – Nog niet gelanceerd. Serenity brengt de meest geanticipeerde vernieuwingen met zich mee. Waaronder de overgang van Proof of Work naar een hybride methodologie Proof of         Work in combinatie met Proof of Stake. Daarnaast de schaalbaarheid oplossingen Plasma en sharding. Plasma is een offchain oplossing vergelijkbaar met Lightning Network van Bitcoin.         Sharding is een onchain oplossing waar veel ontwikkelaars al jaren mee bezig zijn. Het wordt gezien als dé oplossing voor schaalbaarheid problemen.

Concurrentie

Ethereum is het eerste smart contract platform en heeft daarmee een sterk ‘first mover’ voordeel behaald. De populariteit van soortgelijke platformen is echter sterk gegroeid en er liggen veel concurrenten op de loer. Deze concurrenten worden wel eens ‘Ethereum killers’ genoemd. Voorbeelden van concurrenten zijn: NEO, Ethereum Classic, NEM, EOS, Stratis, Lisk, Waves, Cardano, VeChain en Qtum.

Voordelen Ethereum

  •   Partnerships
  •  427 tokens op Ethereum netwerk
  •  Adoptie
  •  Sterk team
  •  ‘First mover’
  •  Decentraal (21.000 nodes)

Nadelen Ethereum

  • (Nog) niet schaalbaar
  • Veel concurrentie

Ether kopen en verkopen

Ether is de nummer twee cryptocurrency op basis van marktwaarde (€65 miljard). Deze tweede positie heeft ervoor gezorgd dat de meeste exchanges Ether hebben toegevoegd. Op vrijwel elk platform waar je Bitcoin kunt kopen kan je ook Ether aanschaffen. Dit zijn exchanges en brokers als Bitonic, Litebit, BTCdirect, Anycoindirect, Coinbase en Kraken.

Wallets om Ether te bewaren

Ether bewaar je in een zogeheten wallet. Dit kan je zien als een soort van digitale rekening of portefeuille. Er bestaan vier verschillende soorten wallets, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder enkele voorbeelden

  • Myetherwallet (online en paper)
  • Metamask (online)
  • Coinbase (online)
  • Jaxx (software)
  • Exodus (software)
  • Ledger (hardware)
  • Trezor (hardware)

Wil je meer weten over Ethereum? Lees dan hier meer

 

De Aandeelhouder TV

maart 19, 2024

Nvidia steelt de show, maar aandeel niet | 19 maart 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 18, 2024

DSM FIRMENICH stilaan omhoog – 18mrt21

maart 18, 2024

Koersherstel aandelen Basic-Fit?

maart 18, 2024

Rentebesluiten, Apple en Shell | 18 maart 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 mrt 11:15 Nico Inberg

IJstak van Unilever wordt afgeserveerd

18 mrt 09:43 Cees Smit

Einde zomertijd?

15 mrt 15:14 Redactie

Video: Wat te doen met Basic-Fit, Pharming en Triodos