fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Crypto

Redactie - vrijdag, 12 januari 2018

Bitcoin

Wat is Bitoin (BTC)

Bitcoin is grootste, oudste en meest bekende cryptocurrency. Bitcoin is gecreëerd door een tot op heden anoniem persoon die online bekend staat als Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamato publiceerde in 2008 een whitepaper met als onderwerp “Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geld systeem”.

Een peer-to-peer elektronisch geld systeem, wat is dat nou precies? Bitcoin maakt het mogelijk online transacties te doen van de ene partij naar de andere partij zonder dat daar een financiële instelling voor nodig hebt. Als voorbeeld: U wilt €100,- overmaken naar een kennis in Australië, middels de traditionele manier van werken zou uw transactie langs verschillende financiële instellingen komen en er meerdere dagen over doen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de transactiekosten die daar bij komen kijken. Met Bitcoin heeft u dit probleem niet, binnen enkele minuten en tegen lage transactiekosten kunt u waarde overdragen van partij A naar B. Geen bank die er bij komt kijken. Bitcoin maakt gebruikt van blockchain technologie. Dit is ook de technologie waar bijna alle andere cryptocurrencies op werken

In 2009 wordt Bitcoin voor het eerst gebruikt wanneer  Nakamato tien Bitcoins verstuurd naar Hal Finney. Hal Finney had de whitepaper gelezen en raakte geïnteresseerd in het idee. Hij benaderde Nakamoto online en de twee besloten samen verder te werken aan de ontwikkeling van het project.

Een jaar later wordt de online valuta voor het eerst echt gebruikt door ondernemingen. Het bekendste voorbeeld van gebruik is het verhaal over één van de early-adopters van Bitcoin. Hij had op een online forum gepost dat hij de persoon die hem als eerste een pizza zou komen bezorgen met 10.000 Bitcoin betalen. De kosten van die pizza op het moment van schrijven, een bescheiden €60 miljoen euro.

Coin supply en allocatie

Nu in 2018 is Bitcoin uitgegroeid tot een cryptocurrency met een marktwaarde van €100 miljard euro en ruim 300.000 transacties per dag. Deze marktwaarde is gebaseerd op de prijs per Bitcoin maal het aantal Bitcoins dat er momenteel in omloop zijn (16,8 miljoen). In totaal zullen er 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. De top 100 rijkste wallets bezitten samen ongeveer 15% van alle Bitcoins die momenteel in omloop zijn.

Team

Het team dat momenteel werkt aan de ontwikkeling van Bitcoin bestaat uit mensen die vrijwillig aan het project werken en worden betaald met donaties vanuit de gemeenschap. Daarnaast zijn er ook bedrijven die ontwikkelaars hebben ingehuurd om te werken aan Bitcoin.

De bekendste Bitcoin ontwikkelaars naast de inmiddels verdwenen uitvinder, Satoshi Nakamoto zijn Wladimir van de Laan en Pieter Wuille. Het Bitcoin team verandert veel vanwege verschillende percepties over waar de toekomst van Bitcoin ligt. Het ene kamp wilt zo dicht mogelijk bij filosofie van Nakamoto blijven en het andere kamp zegt dat dit het einde van Bitcoin zal zijn en dat er geïnnoveerd moet worden. Wat er soms gebeurd tijdens dit soort situaties is dat teamleden zich afsplitsen en een eigen crypto beginnen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Bitcoin Cash.

Concurrentie

Bitcoin is verreweg de grootste cryptocurrency. Met die positie krijg het automatisch veel concurrenten met zich mee. De grootste concurrent is momenteel de nummer twee, Ethereum. Ethereum is echter niet een cryptocurrency die zich richt op betalingen. Coins als Litecoin en Bitcoin Cash doen dit wel en zijn daarmee mee directe concurrenten voor Bitcoin.

Voordelen Bitcoin

 • Grootste, oudste en bekendste cryptocurrency
 • First mover
 • Verkrijgbaar op vrijwel elke exchange
 • Het is een bewezen netwerk dat al 9 jaar staat

Nadelen Bitcoin

 • Verdeelde community waardoor beslissingen lang duren
 • Veel concurrentie

Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de nummer 1 digitale valuta en is dus op veel plekken aan te schaffen. Recentelijk zijn er in de Verenigde Staten zelfs Bitcoin futures geopend. Voor Bitcoin kunt u bij de Nederlandse partij Litebit terecht maar ook internationale exchanges waaronder Binance en Coinbase ondersteunen handel in Bitcoin.

Wallets om Bitcoin te bewaren

Bitcoin bewaar je in een zogeheten wallet. Een soort van digitale rekening of portefeuille. Er bestaan vier verschillende soorten wallets. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Coinbase (online)
 • Jaxx (software)
 • Exodus (software)
 • Ledger (hardware)
 • Trezor (hardware)
 • Bitcoin paper (paper)

Wil je meer weten over Bitcoin? Lees dan hier meer over het netwerk.

De Aandeelhouder TV

februari 14, 2020

AEX week 7 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 14, 2020

Brunel ziet verbetering | 14 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 13, 2020

AEX 13 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 13, 2020

Aegon afgestraft, NN beloond

Columns

Nieuw
14 feb 13:16 Nico Bakker

Stieren aan de leiding bij Randstad

12 feb 19:03 Jim Tehupuring

Beleggen: gewoon omdat het moet

11 feb 16:47 Edward Loef

LOEF Technische Surveillance Week 7/2020