NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jordy Beuving zaterdag, 6 maart 2021 07:30

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

Een technologische revolutie is in volle gang en dit is terug te zien op de beurzen. Aandelen van onder meer elektrische autofabrikanten zoals Tesla staan op torenhoge waarderingen. Het zijn echter niet alleen de grote, bekende namen in de Tech-sector die de afgelopen jaren enorm in populariteit zijn toegenomen onder (institutionele) beleggers.

Veel bedrijven die actief zijn op het gebied van Software, Hardware, IT, Semiconductors en Elektronica lijken inmiddels niet meer te stoppen wat betreft de omzetgroei en dat is terug te zien in de beurskoersen. De MSCI World Information Technology Index, een index met enkel aandelen in de technologiesector, levert de afgelopen twee jaar al meer dan 40% rendement per jaar op. Met name de halfgeleiderindustrie heeft het afgelopen jaar explosieve koersstijgingen gezien.

Een interessant en relatief onbekend aandeel in deze hoek is AMS AG. Een bedrijf in de elektronicasector met als hoofdactiviteit het ontwerpen en fabriceren van sensoren. Vandaag zetten we de onderneming in de schijnwerpers.


Introductie


AMS staat voor Austria Micro Systems en is een Oostenrijks elektronicabedrijf. Het ontwerpt en produceert sensoren en gerelateerde producten zoals interfaces en software. Deze worden gebruikt voor consumenten-, communicatie-, industriële, medische en automobielmarkten.

Voor het consumentengedeelte kan men denken aan smartphones, oordopjes, televisies, beeldschermen en gadgets zoals smartwatches. Al die zaken hebben verschillende sensoren nodig om te functioneren.

Een voorbeeld ter illustratie: een smartphone heeft een sensor die moet bepalen of het licht of donker is voordat er een foto wordt gemaakt. Vervolgens worden de instellingen van de telefoon in enkele milliseconden aangepast om de juiste foto te kunnen maken. AMS ontwikkelt en produceert dergelijke sensoren.

Behalve de zojuist genoemde sensoren bevatten smartphones veel meer sensoren. AMS is dan ook een belangrijke leverancier voor smartphone-producenten. Het bedrijf is een leverancier van Apple en levert onder meer de 3D sensoren voor Apple's FaceID technologie.

Het medische segment ziet met name op apparatuur voor beeldvormend medisch onderzoek zoals een CT-scan en röntgenfoto's. De apparatuur die wordt gebruikt voor dergelijke scans bevat meerdere sensoren die AMS levert. Ook deze tak is een flink segment voor het bedrijf.

Ook auto's gebruiken de sensoren van AMS. Met name in dit segment gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel. Nieuwe auto's hebben steeds meer sensoren. Sensoren voor de beeldschermen in de auto maar bijvoorbeeld ook sensoren om de hoeveelheid licht te meten. Hieronder ziet u een video die goed laat zien waar er allemaal sensoren voor nodig zijn in de auto van de toekomst:


Het belang van sensoren


Het belang van sensoren is na het bekijken van bovenstaande video wel duidelijk. Zeker in de toekomst zullen de technologische ontwikkelingen blijven zorgen voor een enorme vraag naar sensoren. Door zelfrijdende auto's, nieuwe gadgets, robotica, medische innovatie en talloze andere trends zal de markt voor sensoren enorm blijven groeien:

Een recent rapport van Data Bridge Market Research toont aan dat de wereldwijde markt voor sensoren de komende jaren met 10% per jaar zal toenemen. In 2027 zal de marktomvang ongeveer $350 miljard bedragen:

Mede gezien de groei in deze markt is AMS een interessant bedrijf om eens nader te analyseren.


AMS AG


Inmiddels is het bedrijf AMS AG een belangrijke speler in deze sector. Een innovatief en internationaal bedrijf van Europese bodem dat recentelijk enkele prijzen gewonnen heeft in zowel Azië, Europa en de Verenigende Staten. Hieronder een visueel overzicht van het bedrijf in kerncijfers. Dit is na de recente overname van Osram Licht, daarover later meer.

De onderneming valt in dezelfde categorie als bijvoorbeeld NXP Semiconductors, de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. Alhoewel de producten en eindmarkten van beide bedrijven sterk verschillen is het voor de beeldvorming interessant om de omzet en marktkapitalisatie te vergelijken.

  • AMS AG heeft een marktkapitalisatie van rond de €5,5 miljard en draaide de afgelopen 12 maanden een omzet van ongeveer €3,5 miljard.
  • NXP Semiconductors heeft een marktkapitalisatie van rond de €43 miljard en draaide de afgelopen 12 maanden een omzet van ongeveer €7,1 miljard.

AMS behoort tot één van de grootste in Europa in haar segment. Alvorens we dieper in de details duiken een korte uitleg over de historie van het bedrijf. Daarna kijken we naar de groei en uitbreidingen van AMS waaronder de recente overname van Osram. De stand van zaken omtrent de jaarcijfers en de toekomstplannen van AMS zullen daarna worden toegelicht.


Historie


Het in Oostenrijk gevestigde AMS heeft een lange historie die teruggaat tot na de Tweede Wereldoorlog. Oostenrijk werd in 1938 geannexeerd door Duitsland, en in 1945 werd het Potsdam Akkoord gesloten waarmee zowel Duitsland als Oostenrijk werden opgedeeld in vier bezettingszones. Ter illustratie:

De Sovjet-Unie begon in 1945 bedrijven te confisqueren in hun bezettingsgebied, en daar vielen dus ook Oostenrijkse bedrijven onder die door de Duitsers waren overgenomen. Als reactie hierop werd in 1946 door Oostenrijk de eerste Nationalisatiewet getekend om daarmee veel van de Oostenrijkse bedrijven te nationaliseren. De grote banken, staalbedrijven en andere zware industrie kwam daarmee in handen van de overheid. Ook de voorganger van AMS werd genationaliseerd.

De volgende jaren zorgde dit echter voor veel problemen waardoor een groot deel van deze staatsbedrijven in 1967 werden omgezet naar een nieuwe entiteit, de Österreichische Industrieverwaltungs GesmbH (ÖIG). Het geheel aan bedrijven werd geherstructureerd en een stuk of 20,000 banen verdwenen. Drie jaar later werd er opnieuw geherstructureerd, onder meer vanwege een staalcrisis en problemen met de olieprijs. In 1970 werd het geheel omgevormd tot een publieke entiteit genaamd Österreichische Industrieholding AG (OIAG).

De problemen bleven echter aanhouden, en in 1987 startte een grote privatiseringsgolf waarbij veel van de bedrijven werden omgezet naar private ondernemingen of ze werden naar de beurs gebracht. Daarbij werd ook AMS uiteindelijk geprivatiseerd.

In de zomer van 1993 was Austria Mikro Systeme International (AMS) aan de beurt om naar de beurs te gaan. Het bedrijf werd geprivatiseerd en kreeg een notering op de Vienna Stock Exchange. Het was één van de eerste bedrijven in de halfgeleider industrie die in Europa een beursnotering kreeg. In 1991 behoorde AMS tot de 25 snelst groeiende bedrijven in Europa.


De groei van AMS


AMS groeit de afgelopen jaren enorm en is daarmee behoorlijk toegenomen in omvang. Een blik op de cijfers toont een structurele toename van de omzet zoals hieronder te zien is in de tabel.

Die groei behaalde het bedrijf onder meer door al erg vroeg de peilen te richten op de internationale markt. Daarnaast realiseerde het groei door talloze overnames van andere bedrijven in de sector of door het opkopen van bepaalde onderdelen.

In 1989 ging het eerste verkoopkantoor in de Verenigde Staten open. In 1996 zag het bedrijf dat Azië een enorme potentie heeft en opende daar haar eerste kantoor in Japan. In 2003 ging het bedrijf zich nog meer toeleggen op internationalisatie en opende nieuwe kantoren in Zuid-Korea, China, Finland en Zweden.

De overnames zijn ook talrijk, ter illustratie een aantal voorbeelden:

  • In 2011 nam het bedrijf Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS) over.
  • In 2014 volgde AppliedSensor.
  • In 2015 kocht het bedrijf een onderdeel van NXP Semiconductors dat zich toelegt op CMOS-sensoren.
  • In 2015 nam het ook CMOSIS over, een toonaangevende leverancier van medische CMOS-beeldsensoren.
  • In 2016 volgde ook enkele overnames zoals Cambridge CMOS Sensors, MAZeT, Heptagon en Incus Laboratorie.
  • In 2017 werd Princeton Optronics gekocht.

Voordat we de groei nader analyseren, hieronder een kort overzicht van AMS over de afgelopen 10 jaar:

Het bedrijf behaalt een enorme omzetgroei, terwijl de winst onder de streep stabiel blijft. Het is duidelijk waarom, want AMS zet zich al jaren volledig in op groei, onderzoek en het continu blijven ontwikkelen van de diverse technologieën in plaats van de winstgevendheid te verbeteren.

Dit is terug te zien in de netto-inkomsten en ook in de winst-per-aandeel; die groeien niet 1 op 1 mee met de toename van de omzet. Ook de pay-out ratio van dividend ligt al jaren rond de 15% à 30% en geeft goed aan waar de prioriteiten liggen: ontwikkeling en groei.

Deze hele aanpak is overigens vrij normaal in deze industrie. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, en achterblijven betekent dat de competitie zal gaan inhalen. Ook AMS begrijpt dit en geeft ieder jaar aan dat Research & Development van groot belang zijn voor het bedrijf.

Het budget voor onderzoek en ontwikkeling neemt daarom ook structureel toe en maakt een aanzienlijk deel van de kosten uit. AMS heeft daardoor enorm veel patenten op haar naam staan en wint ieder jaar diverse prijzen voor haar technologische innovaties. Ook dit jaar viel AMS in de prijzen.


Terugblik 2017


Voordat we kijken naar AMS in 2020/21 wil ik graag terugblikken op het jaar 2017. Dit was een belangrijk jaar voor AMS en laat goed zien wat hierboven is uitgelegd. Het bedrijf behaalde een enorme groei in vergelijking met een jaar eerder. Hieronder een sectie uit het jaarverslag:

Het consumentengedeelte maakte destijds bijna 70% uit van de omzet. De auto industrie, medische industrie en andere industriële toepassingen vormden de overige 30%. Met name de enorme toename in vraag naar consumentenelektronica zoals Smartphones zorgde voor meer dan een omzetverdubbeling. Linksboven in het overzicht op de afbeelding kunt u dit terugzien.

Rechtsboven in de afbeelding een ander belangrijk overzicht, want het laat zien waar de omzet behaald wordt. Zoals te zien is Azië imiddels de belangrijkste afzetmarkt geworden, gevolgd door Europa en de VS. De keuze van AMS om al vroeg te kiezen voor internationalisering lijkt een verstandige te zijn geweest.

Zoals eerder gezegd zet AMS volledig in op groei en ontwikkeling. Ook in 2017 was het budget voor onderzoek en ontwikkeling weer flink hoger, een procent of 60 ten opzichte van 2016. Daarnaast komen met omzetgroei ook hogere kosten voor verkoop, personeel, IT en dergelijke mee. Ook deze waren in 2017 aanzienlijk hoger gezien de enorme toename in verkopen.

Hoewel de verkopen dus enorm zijn toegenomen in 2017 zijn ook de kosten flink meegestegen. Hieronder een financieel overzicht waaruit dit goed is te herleiden:


Overname Osram Licht


Het is duidelijk dat AMS zich al jarenlang inzet op groei, onderzoek en ontwikkeling in plaats van winstgevendheid. Recent heeft het wel heel veel hooi op de vork genomen met de overname van Osram Licht. Osram maakt verlichtings- en sensortechnologie en is in 2013 afgesplitst van Siemens als zelfstandige onderneming. Een soort mix tussen AMS en het Nederlandse Signify.

Aanvankelijk waren twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen van plan om Osram, dat in de financiële problemen zat, over te nemen. Osram heeft een groot auto-onderdelen segment en AMS zag de kans schoon om de activiteiten te diversifiëren en verder te groeien. AMS deed daarom ook een bod op de onderneming.

De overnamepogingen zorgden aanvankelijk voor veel weerstand en zorgen bij aandeelhouders. Het eerste aanbod van AMS haalde de aanvaardingsdrempel van de aandeelhouders dan ook niet. AMS moest uiteindelijk het bod per aandeel verhogen tot €41 om met name de kleinere aandeelhouders te overtuigen. Daarmee werd Osram gewaardeerd op maar liefst €4,5 miljard.

De hele overname ging niet zo soepel als gehoopt. Het was een financiële uitdaging, aangezien AMS vele malen kleiner is dan Osram. Het leidde zelfs tot problemen en AMS moest zelf opnieuw kapitaal ophalen. De Oostenrijkse en Duitse toezichthouders raakten erbij betrokken en uiteindelijk ook de Europese Commissie.

Na het overkomen van de financiële knelpunten en het onderzoek van de Europese Commissie werd de overname uiteindelijk toch goedgekeurd in Juli 2020.

Voor AMS is de overname een goede manier om de activiteiten te diversifiëren en verder te groeien. Met name het auto-segment van Osram is voor AMS heel interessant omdat daar een flink deel van de groei vandaan moet komen.

De overname is echter van enorme proporties en Osram is een bedrijf dat een verlies draait. Door de overname zit AMS tevens opgezadeld met een forse schuldenberg van meer dan €4 miljard. Toch is de overname heel goed te begrijpen. Hieronder een overzicht van de patenten die Osram bezit:

Deze patenten zitten allemaal in dezelfde hoek als waar AMS zich op focust. Het zijn er ontzettend veel in vergelijking met die van AMS zelf. Een goede manier om verder te kunnen innoveren en groeien, ondanks de enorme lasten die de overname met zich meedraagt. De CEO van AMS kwam na de goedkeuring van de overname dan ook met het volgende statement:

CEO Alexander Everke: "Samen zullen we klanten nieuwe producten en oplossingen kunnen bieden die innovatie in optische technologieën stimuleren. We zijn stevig geworteld in Europa en zullen de sterke technologie, intellectuele eigendom en marktpositie van Osram benutten in combinatie met ams en we zijn overtuigd van ons potentieel om een ​​wereldleider te worden in de optische ruimte."

Inmiddels is AMS begonnen met een fikse herstructurering bij Osram en gaat het onder meer het Digital Systems segment in de verkoop doen. AMS is nu van plan om de delen van Osram die het als niet-kern beschouwt te verkopen om daarmee de schuld te verminderen.

De overname is een enorme activiteit waar ontzettend veel bij komt kijken. Het is de vraag of AMS dit allemaal in goede banen weet te leiden en de enorme schuld niet tot problemen gaat lijden.


Cijfers vorige maand en toekomstplannen


Vorige maand kwam AMS met de jaarcijfers en de resultaten over het vierde kwartaal van 2020. Vanaf het derde kwartaal zijn het geconsolideerde cijfers en betreft het dus zowel AMS als Osram Licht.

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de derde en vierde kwartaalcijfers van 2020, omdat dit de enige kwartalen zijn waarin de cijfers van AMS en Osram samen zijn verwerkt. Ter illustratie zijn de derde en vierde kwartaalcijfers van AMS in 2019 ernaast gezet.

Door de overname is de omvang van de gehele onderneming enorm toegenomen. De omzet is meer dan verdubbeld. De consolidatie zorgt ervoor dat de marges flink lager uitkomen wanneer men Q3 2020 (met Osram) vergelijkt met Q3 2019 (zonder Osram). Osram Licht publiceerde eerder de afzonderlijke resultaten.

Een meer visuele weergave hieronder waar goed te zien wat voor een enorme overname het eigenlijk is:

De presentatie van AMS is interessant omdat het bedrijf een goed beeld geeft van de impact van de overname op de omzetsegmenten. Het auto-gedeelte blijft een belangrijk motief voor AMS om de overname te doen. Ook de video eerder in dit artikel laat goed zien dat de auto-sector veel potentie biedt voor toekomstige groei. Hieronder is goed te zien hoe de overname zorgt voor een bredere portefeuille voor AMS:

Het autosegment was eerder een klein gedeelte van de omzet maar neemt nu een derde van de portefeuille in beslag. AMS zal minder afhankelijk worden van de consumentenelektronica en lijkt zich verder te willen specialiseren in de automotive branche.

De overname moet ervoor zorgen dat AMS de onbetwiste marktleider in optical solutions moet gaan worden. AMS deelde in de presentatie van afgelopen dinsdag dat ze nu strategisch goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de groeitrends in de nabije toekomst:

Daarnaast lijkt het erop dat er met de overname behoorlijk wat synergievoordelen behaald gaan worden. Een flinke taak, maar ook dit overzicht uit de presentatie is veelbelovend:

Over een periode van drie jaar wil de onderneming ongeveer 300 miljoen vrijspelen door de synergievoordelen. Zo wil het de systemen en IT van AMS en Osram gaan integreren en de programma's voor onderzoek en ontwikkeling deels samenvoegen. Ook de marketing- en verkoopafdelingen van beide bedrijven zullen voor een gedeelte worden samengevoegd om kosten te besparen. Het is een behoorlijk bedrag wat de winstgevendheid van de onderneming enorm zou kunnen verbeteren.


Conclusie


De wereld van vandaag wordt steeds digitaler en functioneert niet meer zonder technologie. Een belangrijk onderdeel voor de technologische transitie zijn sensoren. Die worden gebruikt in onder meer telefoons, gadgets, medische apparatuur maar ook in bijvoorbeeld auto's.

De markt voor sensoren neemt enorm toe in omvang en de vraag zal alleen maar toenemen naar mate technologische trends zoals Artificiele Intelligentie, Robotica en bijvoorbeeld het Internet-Of-Things zich verder blijven ontwikkelen.

AMS is een Europees bedrijf actief in deze innovatieve markt. Het bedrijf met een lange historie heeft de afgelopen jaren een enorme groei meegemaakt. Die groei is verwezenlijkt door al in een vroeg stadium te focussen op de internationale markt en door talloze overnames te doen van bedrijven in dezelfde sector. Door veel geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling weet het bedrijf innovatief te blijven en wint het jaarlijks prijzen in deze high-tech industrie.

Hoewel de omzet bij AMS structureel toeneemt lijkt de focus op groei te liggen in plaats van op een betere winstgevendheid. AMS wil haar positie behouden en aan kop blijven en dat is terug te zien in de cijfers. Het budget voor research & development neemt structureel toe en daarmee hoopt AMS de nieuwste technologieën in onder meer de sensormarkt te kunnen bijbenen.

AMS heeft al talloze overnames achter de rug maar in 2019 besloot het bedrijf een gigantische overname te doen door Osram Licht over te nemen. Het bedrijf is groter dan AMS zelf en dat zorgde voor enige problemen wat betreft de overname. AMS hoopt met de overname haar portefeuille te verbreden en met name meer te focussen op het auto-segment.

De enorme schuldenberg van Osram ligt nu bij AMS en het is aan hen om het nieuwe concern te herstructureren. Er wordt de komende jaren flink ingezet om de synergievoordelen te behalen en dit zou kostenbesparingen met zich mee moeten brengen. Daarnaast is AMS druk bezig om onderdelen van Osram in de verkoop te doen om daarmee de schuldenberg te kunnen aanpakken.

De overname is nog maar net achter de rug en het is afwachten of AMS dit alles in goede banen weet te leiden. De toekomstplannen die het bedrijf afgelopen dinsdag aankondigde tijdens de jaarcijfers lijken echter veelbelovend. Mocht het bedrijf succesvol zijn in het herstructureren van de onderneming na deze overname, dan kan het wel eens heel goed gaan uitpakken.


Dit artikel is begin Februari verschenen in het nieuwe online Beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag. Het magazine kost slechts €8,25 per maand en u ontvangt iedere zaterdag om 07:00 de nieuwste editie in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

Disclaimer: Jordy heeft een longpositie in AMS AG.

De Aandeelhouder TV

augustus 18, 2022

Inflatie, BAM, Boskalis en Tencent | 18 augustus 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 17, 2022

AEX krijgt flinke tik – 17aug22

augustus 17, 2022

Alfen Bijgeladen

augustus 17, 2022

Wachten op Fed en ABN Amro gaat ex | 17 augustus 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 aug 17:41 Jordy Beuving

Tencent: weinig positiefs op korte termijn

16 aug 16:00 Redactie

Walmart verteert de inflatiezorgen en zorgt voor wat rust bij beleggers

15 aug 15:59 Redactie

Keek op de week voor de belegger

15 aug 10:19 Ole Hansen

Grondstoffencorrectie lijkt einde te naderen

15 aug 09:23 Cees Smit

Column: Fijne parels mooie parels