NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg donderdag, 4 maart 2021 10:59

Pharming: Positieve ontwikkelingen

Pharming maakt keurige resultaten bekend vandaag (donderdag). Uiteraard is door de afhankelijkheid van de Amerikaanse markt de dollar de grote spelbreker, maar desondanks is de omzet doorgegroeid naar €185 miljoen, in euro's dus.

Vanaf dit jaar zal Pharming in dollars rapporteren, mede ingegeven door de Amerikaanse Nasdaq-notering. De groei trok met name in Q4 aan, enerzijds seizoensgebonden en anderzijds door covid-19 bestellingen. Die extra covid-bestellingen moeten we zien als opnieuw hamstergedrag, net als in Q1 werd ook in Q4 alvast extra ingeslagen door de vrees voor nieuwe lockdowns.

Europa

Verrassend is de sterke omzetontwikkeling in Europa. Dit komt omdat Pharming hier de verkoop in eigen handen heeft genomen. Net als destijds in de VS, waar Valeant populair gezegd er met de pet naar gooide, deed Sobi in Europa, al zal De Vries dat nooit hardop zeggen, niet héél erg haar best.

En belangrijker nog: door zelf een verkoopapparaat op te zetten kan Pharming straks andere geneesmiddelen via het eigen kanaal distribueren. Met HAE zit Pharming vast aan de prijsafspraken die voor bloedplasma gelden, maar met leniolisib kan er straks naar alle waarschijnlijkheid een veel hogere prijs gevraagd worden.

Laatste mijlpaalbetaling aan Bausch Health

De sterke omzetontwikkeling triggert ook de laatste mijlpaalbetaling aan Bausch & Lomb, de rechtsopvolger van Valeant, waar de Vries in 2016/17 de Amerikaanse verkooprechten voor Ruconest wist los te weken.

Achteraf gezien, en ook destijds trouwens aangegeven, een huzarenstukje. Niemand had gedacht, ook de Vries zelf niet, dat de totale overnamesom al in 2021 afbetaald kon worden.

Concurrentie

Pharming lijkt tot nog toe het meest succesvol te zijn in het on-demand gebruik: bij acute doorbraken dus. Daar komt wel wat concurrentie aan, maar dat laat nog zeker een jaar of drie op zich wachten, en dan moet het nog allemaal goed gaan ook.

Biocryst heeft haar on-demand trial eventjes op de wat langere baan geschoven, Kalvista is nog de meest serieuze met goede fase-2 resultaten en dan is er nog Pharvaris, dat net een IPO achter de rug heeft en €150 miljoen ophaalde maar met haar product pas in fase 1 zit.

Dat geeft de Vries voldoende tijd om de voorsprong uit te bouwen, een sterke band op te bouwen met de gebruikers en andere initiatieven te ontplooien met Ruconest én met andere geneesmiddelen.

Covid-19

Nog weinig nieuws van het coronafront. In In april vorig jaar maakte Pharming resultaten bekend van vijf patiënten met bevestigde SARS-CoV-2-infecties die in het ziekenhuis waren opgenomen met ernstige longontsteking. Na behandeling met Ruconest waren vier van de vijf meteen genezen, de vijfde wat later.

In augustus resp. december zijn onderzoeken opgestart in Zwitserland, Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten maar tot dusver kan Pharming daar nog steeds geen resultaten van geven. Dit is een soort gratis call-optie voor Pharming, mocht dit onderzoek goede resultaten opleveren dan kan er van alles gebeuren. Corona is voorlopig nog niet weg.

Het is nog steeds lastig om voldoende patiënten te vinden, al is recent de opleving van de pandemie in de VS en de Zuid-Amerikaanse landen dat weer wat gemakkelijker gemaakt. De Vries verwacht 'binnen enkele kwartalen' met meer nieuws hierover te komen.

Grosso modo is de wijdverbreide mening nu dat corona de komende jaren op één of andere manier bij ons blijft en dat Ruconest daarmee ook op andersoortige griepvormen getest kan worden.

De kaspositie

De drie pijlers waarop Pharming rust zijn het uitbouwen van Ruconest bij HAE, andere ziekten vinden waar Ruconest werkzaam is en de kaspositie aan het werk zetten om andersoortige kandidaat-geneesmiddelen te vinden en in de markt te zetten.

Daar is geld voor nodig, de ruime kaspositie (€168 miljoen) faciliteert dat en dan komt er jaarlijks ook nog eens een mooi operationeel resultaat bij. Ook de listing aan de Nasdaq is handig wat dat betreft, in geval van nood kan Pharming in aandelen betalen.

Conclusie

De cijfers zelf vallen licht mee, ondanks de gedaalde dollar heeft Pharming een net resultaat gehaald. De erfenis van Valeant kan straks uit de boeken met de laatste mijlpaalbetaling aan Bausch Health en dan is ook dat afgewerkt.

Voor het komende kwartaal/de komende kwartalen zal er waarschijnlijk een lichte terugslag zijn in verband met het 'hamsteren' van medicijnen wat net als in Q1, ook in Q4 plaatsvond. Daartegenover staat de groei in Europa, waar Pharming zelf het heft in handen genomen heeft.

Door de bank genomen zien we positieve ontwikkelingen waarbij het covid-onderzoek als een soort gratis call-optie mag worden beschouwd.

Liever wat actiever handelen met turbo's of certificaten?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Pharming

De Aandeelhouder TV

augustus 12, 2022

Beurzen zitten in bear market rally

augustus 12, 2022

SHELL met Stip – 11aug22

augustus 12, 2022

Adempauze AEX bulls – 12aug22

augustus 12, 2022

Ahold, Aegon, Ebusco, Coinbase, Nvidia en PostNL onder de loep! | De Aandeelhouder Podcast Afl. 82

Columns

Nieuw
12 aug 14:15 Redactie

Euronext: Nieuwe AEX ESG index opgericht

12 aug 13:27 Coinmerce

Wekelijkse cryptonieuws: Ethereum Merge door de laatste testfase

12 aug 07:55 Van Eck

Uitgestelde transitie Ethereum blijkt kostbaar

11 aug 11:04 Redactie

Vertrouwen beleggers weer in de lift

10 aug 14:45 Jordy Beuving

Cryptobeurs Coinbase: van geld verdienen naar geld verbranden