NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Albert Jellema maandag, 10 juli 2017 13:17

Op de beurs voelt het altijd als verlies

Een aandeel verkopen met winst wat vervolgens verder stijgt voelt voor veel belegger niet goed. Ik had meer winst kunnen maken is het gevoel wat overheerst. Terecht of niet, maar minder winst voelt mentaal vaak als verlies. De gedachte dat je als belegger niet bent uitgestapt op het hoogtepunt om je winst veilig te stellen knaagt aan je. Neem je enigszins afstand en leg je niet de focus op de korte termijn dan ziet het er allemaal een stuk beter uit.

Als voorbeeld een AEX op een stand van 518 punten. De index staat inclusief dividend een procent of negen hoger dan aan het begin van het jaar. Niet slecht zou ik zeggen. Daar ben ik de komende jaren zeker ook tevreden mee. Het gaat alleen nooit in een rechte lijn omhoog op de beurs. Koersen bewegen en we staan nu vier procent onder het hoogste niveau van het jaar. Veel beleggers hebben sinds dit 'hoogtepunt' waarschijnlijk wat geld verloren. Dit is waar vaak de focus op ligt. Dat er voor het jaar nog mooie winst op het scherm staat doet vaak minder ter zake.

Stel je had dit jaar nog niet gekeken naar je portefeuille? Verder presteer je net zo goed als de index en maakt negen procent rendement. Dan denk je waarschijnlijk wat een mooie winst heb ik dit jaar gemaakt. Zo moet je naar beleggen kijken. Niet elke dag hijgerig naar de koersen zitten te kijken en denken dat je de dag van morgen kunt voorspellen. Bij ons op kantoor zeggen we: ''Kijk je elke dag naar de koersen, dan heb je het gevoel dat je altijd verliest''.

Veel beleggers stoppen even met beleggen na een stevige correctie. Stijgen de koersen weer dan stappen we in. De menselijke emoties bepalen je gedrag en hebzucht krijgt de overhand. Gevolg: de belegger handelt uiteindelijk niet meer rationeel. Dit moet je voorkomen. Als belegger moet je je niet laten leiden door de waan van de dag. Doe je huiswerk en werk gedisciplineerd. Makkelijk gezegd en moeilijk uit te voeren. Het is wel noodzaak het zo te doen, anders voelt het inderdaad altijd als verlies.

De Aandeelhouder TV

oktober 15, 2021

AEX volgt perfecte scenario

oktober 15, 2021

HAL, Coolblue, Just Eat en Alfen | De Aandeelhouder Podcast Afl. 40

oktober 15, 2021

Coolblue, PostNL, SBM Offshore, de chatsessie, Renewi, IBM en CM.COM | Deze Week in het Magazine

oktober 15, 2021

Terug naar 800 | 15 oktober 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 okt 12:52 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico Inberg

14 okt 10:28 Redactie

ETF v/d Week: U.S. Energy

14 okt 09:08 Redactie

Verstandig beleggen voor je pensioensopbouw

13 okt 14:39 Nico Inberg

Waarom de beursgang van Coolblue mislukte

11 okt 15:24 Redactie

4 olie aandelen om te kopen

Het laatste beursnieuws