Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema - maandag, 10 juli 2017 13:17

Op de beurs voelt het altijd als verlies

Een aandeel verkopen met winst wat vervolgens verder stijgt voelt voor veel belegger niet goed. Ik had meer winst kunnen maken is het gevoel wat overheerst. Terecht of niet, maar minder winst voelt mentaal vaak als verlies. De gedachte dat je als belegger niet bent uitgestapt op het hoogtepunt om je winst veilig te stellen knaagt aan je. Neem je enigszins afstand en leg je niet de focus op de korte termijn dan ziet het er allemaal een stuk beter uit.

Als voorbeeld een AEX op een stand van 518 punten. De index staat inclusief dividend een procent of negen hoger dan aan het begin van het jaar. Niet slecht zou ik zeggen. Daar ben ik de komende jaren zeker ook tevreden mee. Het gaat alleen nooit in een rechte lijn omhoog op de beurs. Koersen bewegen en we staan nu vier procent onder het hoogste niveau van het jaar. Veel beleggers hebben sinds dit 'hoogtepunt' waarschijnlijk wat geld verloren. Dit is waar vaak de focus op ligt. Dat er voor het jaar nog mooie winst op het scherm staat doet vaak minder ter zake.

Stel je had dit jaar nog niet gekeken naar je portefeuille? Verder presteer je net zo goed als de index en maakt negen procent rendement. Dan denk je waarschijnlijk wat een mooie winst heb ik dit jaar gemaakt. Zo moet je naar beleggen kijken. Niet elke dag hijgerig naar de koersen zitten te kijken en denken dat je de dag van morgen kunt voorspellen. Bij ons op kantoor zeggen we: ''Kijk je elke dag naar de koersen, dan heb je het gevoel dat je altijd verliest''.

Veel beleggers stoppen even met beleggen na een stevige correctie. Stijgen de koersen weer dan stappen we in. De menselijke emoties bepalen je gedrag en hebzucht krijgt de overhand. Gevolg: de belegger handelt uiteindelijk niet meer rationeel. Dit moet je voorkomen. Als belegger moet je je niet laten leiden door de waan van de dag. Doe je huiswerk en werk gedisciplineerd. Makkelijk gezegd en moeilijk uit te voeren. Het is wel noodzaak het zo te doen, anders voelt het inderdaad altijd als verlies.

De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS

29 jun 10:41 Redactie

Webinar terug kijken ‘Dekking zoeken of volle kracht vooruit?’

29 jun 10:36 Redactie

Webinar ‘Hoe positioneer ik mijn portefeuille in onzekere tijden?’ – Beleggersfair 26 juni 2020