AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Nederlandse aandelen zeer gevoelig voor stijgende rente

Nederlandse aandelen zeer gevoelig voor stijgende rente
24 nov 2021 om 14:50

De voorbije twee handelsdagen werden Amerikaanse technologieaandelen negatief beïnvloed door de stijgende rentevoeten en de mogelijke renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank volgend jaar.

Amerikaanse technologieaandelen zijn rentegevoelig door hun hoge aandelenwaardering. Maar verschillende andere belangrijke aandelenmarkten, zoals Nederland, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zwitserland en Denemarken, hebben ook een hoge aandelenwaardering en dus een zogeheten hoge duratie. Dit laatste betekent dat deze markten gevoeliger zijn voor grote veranderingen in de rente. Deze markten zullen volgend jaar waarschijnlijk minder goed presteren als de rente aanzienlijk hoger wordt.

De Nasdaq 100 en de STOXX 600 zijn de yin en yang van de rentegevoeligheid op basis van de reactie van de aandelenmarkten dit jaar. Hierbij doet de Nasdaq 100 het aanzienlijk minder goed wanneer de Amerikaanse 10-jaarsrente sterk stijgt. Maar buiten deze twee belangrijke aandelenindices voelen beleggers wat een hogere rente kan doen met het sentiment. Deense aandelen daalden met 3% op de slechtste dag sinds maart 2020 tijdens de paniekdagen van de pandemie en Nederlandse aandelen daalden dinsdag met 3,1%.

Wat hebben deze twee markten met elkaar gemeen? Ze hebben allebei aandelenwaarderingen die ver boven veel andere markten liggen, wat simplistisch vertaald kan worden in een hogere duratie. Waarom is dat? Omdat een hoge aandelenwaardering inhoudt dat een groter deel van de contante waarde afkomstig is van de eindwaarde op kasstromen (dat wil zeggen ver in de toekomst) en deze waarde gevoeliger is voor de discontovoet. Nederlandse aandelen blijken hierbij het duurst te zijn van de 26 aandelenmarkten in de ontwikkelde en opkomende markten.

Als we Australië, India, Nieuw-Zeeland en Singapore uitsluiten van de marktreactie van gisteren, wegens het tijdsverschil met de Amerikaanse sessie, dan zien we dat aandelenmarkten met hoge aandelenwaarderingen dinsdag harder werden getroffen. Dat bevestigt dat we een herprijzing hebben waargenomen die verband houdt met een grotere beweging in de rentetarieven. Het heeft allemaal te maken met de waarde tegenover groei (STOXX 600 versus Nasdaq 100). Maar die kan worden uitgedrukt tussen individuele aandelenindices zoals Noorwegen versus Denemarken.

De markten in Nederland, Nieuw-Zeeland, Singapore, de VS, Zwitserland en Denemarken hebben een hogere rentegevoeligheid en doen het dus waarschijnlijk minder goed in een klimaat van stijgende rente. Naar onze mening vertellen de aandelenmarkten beleggers dat zij moeten beginnen hun portefeuilles beter in evenwicht te brengen tussen hooggewaardeerde groeiaandelen en waardeaandelen zoals energiebedrijven, financiële waarden en mijnbouwbedrijven.

OMXC25 (Deense aandelen) en AEX (Nederlandse aandelen) de afgelopen vijf jaar

Bron: Saxo Bank

Peter Garnry, hoofd Aandelenstrategie bij Saxo Bank

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!