Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Inspelen op een koersbeweging met Warrants

Inspelen op een koersbeweging met Warrants
11 apr 2023 om 16:09

Er bestaan verschillende producten om in te spelen op een koersverandering van bijvoorbeeld een aandeel. Populaire instrumenten zijn onder meer de Turbo of de optie, maar er bestaan ook alternatieven om te profiteren van een koersbeweging.

Een relatief onbekend product is de Warrant. De Warrant vertoont veel gelijkenissen met een optie. In dit artikel meer uitleg over de werking van Warrants.

Werking Warrants 

Een Warrant biedt, net als bij een optie, de mogelijkheid om zonder grote investering in te spelen op de koersverandering van bijvoorbeeld een aandeel. Met een Warrant krijgt de belegger dan ook niet rechtstreeks het aandeel in bezit, maar een recht en niet de plicht, om het aandeel op een vooraf bepaalde datum tegen een bepaalde prijs (uitoefenprijs) te kopen of te verkopen. Dit heeft als voordeel dat de premie die een belegger voor een warrant betaalt velen malen lager is dan de prijs van het onderliggende aandeel en er een kleinere investering nodig is.

De lagere prijs voor een Warrant ten opzichte van de onderliggende waarde zorgt ervoor dat er een hefboomeffect ontstaat. Enerzijds kan een belegger hierdoor versneld profiteren van een koersbeweging, maar anderzijds is er het risico van een totaal verlies van de investering. Dit is het geval wanneer op de vervaldatum de koers van de onderliggende waarde onder de vooraf bepaalde koopprijs ligt (call Warrant) of boven de vooraf bepaalde verkoopprijs ligt (put Warrant).

Call en put Warrants

Met Warrants kan zowel op een stijgende als een dalende markt ingespeeld worden. Een call Warrant geeft het recht om de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) voor de uitoefenprijs te kopen en kan gebruikt worden om te profiteren van stijgende koersen. Een put Warrant geeft het recht om de onderliggende waarde tegen de uitoefenprijs te verkopen en kan gebruikt worden om te profiteren van dalende koersen. De waarde van een Warrant op de vervaldatum is dan ook het verschil tussen de uitoefenprijs en de actuele koers van de onderliggende waarde.

Op de vervaldatum wordt het verschil tussen de uitoefenprijs en de onderliggende waarde automatisch uitgekeerd en is er dus geen mogelijkheid om de onderliggende waarde daadwerkelijk te kopen of te verkopen zoals bij een optie. Om een uitbetaling te ontvangen op de vervaldatum moet de koers van de onderliggende waarde uiteraard wel boven (call) of onder (put) de uitoefenprijs liggen. Mocht dit niet het geval zijn dan vervalt de Warrant waardeloos.

Voorbeeld call Warrant – inspelen op een stijgende koers

Een belegger koopt een call Warrant en betaalt hiervoor 10 euro. De Warrant geeft hem het recht op de uitbetaling van het verschil tussen de prijs van het aandeel “ABC” en de uitoefenprijs van 50 euro. Op het moment dat de belegger de Warrant aankoopt, noteert het aandeel “ABC” op 55 euro.

Wanneer de prijs van het aandeel “ABC” gedurende de looptijd stijgt van 55 euro naar 80 euro, ontvangt de belegger op de vervaldatum een uitkering van 30 euro. Als hier vervolgens de betaalde premie van 10 euro vanaf wordt getrokken, resteert er een rendement van 20 euro, oftewel 200 procent. Dit is beduidend meer dan een rechtstreekse investering in het aandeel “ABC” oplevert. Echter, als de koers van het aandeel “ABC” daalt tot 50 euro op de vervaldatum, dan is de uitbetaling nul en vervalt de Warrant waardeloos.

Grafiek 1: Rendement call Warrant

Voorbeeld put Warrant – inspelen op een dalende koers

Een belegger koopt een put Warrant en betaalt hiervoor 10 euro. De Warrant geeft hem het recht op uitbetaling van het verschil tussen de prijs van het aandeel “ABC” en de uitoefenprijs van 50 euro. Op het moment dat de belegger de Warrant aankoopt, noteert het aandeel “ABC” op 45 euro.

Wanneer de prijs van het aandeel “ABC” gedurende de looptijd daalt van 45 euro naar 30 euro, ontvangt de belegger op de vervaldatum een uitkering van 20 euro. Als hier vervolgens de betaalde premie van 10 euro vanaf wordt getrokken, resteert er een rendement van 10 euro, oftewel een verdubbeling van de initiële inleg. Echter, als de koers van het aandeel “ABC” stijgt tot 50 euro op de vervaldatum, dan is de uitbetaling nul en vervalt de Warrant waardeloos.

Grafiek 2: Rendement put Warrant

Lage instapwaarde

In bovenstaande voorbeelden wordt ervan uitgegaan dat de ratio van de Warrant gelijk is aan 1. In de praktijk hebben Warrants vaak een hogere ratio, waardoor de aankoopprijs van een Warrant een stuk lager is. Heeft een Warrant bijvoorbeeld een ratio van 2, dan geven 2 Warrants het recht om 1 aandeel te kunnen kopen (call) of verkopen (put) en geeft 1 Warrant het recht om een half aandeel te kunnen kopen of verkopen tegen de vooraf bepaalde prijs.

Daarnaast is er in de bovenstaande voorbeelden geen rekening gehouden met een eventueel wisselkoersverschil. Wanneer de onderliggende waarde van de Warrant in een andere valuta, bijvoorbeeld in dollars, staat genoteerd, dan dient er nog rekening gehouden te worden met de wisselkoers. De Warrants van Société Générale noteren immers in euro.

Benieuwd naar alle eigenschappen van Warrants?

Video over Warrants

Bekijk hier de uitlegvideo over Warrants

Zelf Warrants verhandelen

Bekijk hier het beschikbare aanbod: klik hier

De risico’s

Warrants zijn risicovolle producten die niet geschikt zijn voor iedere belegger. Het is van belang dat u de kenmerken en risico’s van deze producten begrijpt voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Warrants zijn complexe financiële producten bedoeld voor actieve en ervaren beleggers. Warrants zijn niet bedoeld als lange termijn investering of voor beleggers die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken. Het is belangrijk dat u de kenmerken en de risico’s van deze producten begrijpt voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

De risico’s gelieerd aan Warrants omvatten het risico op kapitaalverlieskredietrisicomarktrisicoliquiditeitsrisico en wisselkoersrisico. Deze risicofactoren worden verderop op deze pagina toegelicht.

Lees daarom de risicofactoren opgenomen in het bijhorende basisprospectus, eventueel bijhorende supplementen en de definitieve voorwaarden van elke Warrant. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de aangeboden of tot de handel op een gereglementeerde markt toegelaten effecten.

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.