Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hertest van de vorige lagere top in de AEX

Hertest van de vorige lagere top in de AEX
13 jun 2019 om 09:03

Sinds de 1e handelsdag van juni is een krachtige herstelbeweging ingezet vanaf de 534,50 bodem. Toch lijkt deze herstelbeweging op zijn laatste benen te lopen en moeten we alert zijn op de vorming van een top.

Bewegen tussen het 200-daags en 50-daags gemiddelde    
De maand mei werd gekenmerkt door een krachtige neerwaartse beweging die startte op de 1e handelsdag van mei, de huidige maand wordt daarentegen gekenmerkt door een krachtige opwaartse beweging vanaf de 1e handelsdag. Tijdens deze opwaartse beweging werd de dalende toppenlijn vanaf de jaartop gebroken. In mijn eerdere analyses gaf ik al aan dat de kans groot was dat deze dalende toppenlijn slechts tijdelijk houdbaar zou zijn door zijn steilheid. Op 6 juni werd deze dalende toppenlijn gebroken waarna ook de vorige lagere top bij 551,40 werd gebroken. Inmiddels is de AEX aanbeland bij de 1e belangrijke lagere top van 559,10. Deze top werd in de afgelopen dagen onder druk gezet en intraday kortstondig gebroken. Kijken we overigens naar de gemiddelden dan zien we een beweging tussen het dalende 200-daags gemiddelde en het vlakke 50-daags gemiddelde. Bij de recente bodem van 534,50 werd het 200-daags gemiddelde getest en de huidige opleving zorgt voor een test van het 50-daags gemiddelde. Een structurele doorbraak door de 559,10 zorgt voor een verdere voortzetting van de huidige stijgende kortetermijntrend richting mogelijk opnieuw de zone 572 – 577. Toch vallen deze bewegingen in het grotere technische beeld nog steeds in de categorie ‘topvormingsproces’, een proces dat al sinds begin vorig jaar werd gestart. Zodra de AEX (en andere indices) duidelijke topvormingsignalen aangeven in het kortetermijnbeeld en de neerwaartse weg wordt ingeslagen, is een duidelijke lagere top gevormd en neemt de steilheid van een nieuwe dalende toppenlijn aanzienlijk af (vanaf de jaartop bij 572).

Verdere daling verwacht in de komende maanden
In het langere technische beeld vallen de huidige bewegingen nog steeds in het grotere topvormingsproces. Dit proces werd begin vorig jaar gestart. In het eerste half jaar van 2018 werd toen een drievoudige toppenzone gevormd bij 574 – 577. Daarbij ging elke top gepaard met de vorming van een groot toppatroon in de maandgrafiek. Zo werden achtereenvolgend een bearish engulfing, een shooting star en een dark cloud cover op de borden gezet. Hiermee werd toen een zware en belangrijke toppenzone gevormd. Uiteindelijk werd in het laatste kwartaal van 2018 ook de bijna 10 jaar durende bullmarkt afgebroken. De AEX brak toen onder de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Dit was de definitieve bevestiging van een trendomkeer in het langetermijnbeeld. De krachtige opgaande beweging in de eerste vier maanden van 2019 zorgde voor een hertest van deze toppenzone met een dubbele top bij 572. Een dergelijk krachtige herstelbeweging had ik niet verwacht. Dit was een van de krachtigste opgaande bewegingen van de afgelopen jaren waarbij alleen in maart een tweetal zeer kleine tegenreacties van minder dan 3% plaatsvonden. Hiermee is nu een viervoudige toppenzone ontstaat bij 572 – 577. De neerwaartse beweging in mei is tot op heden de grootste neerwaartse beweging van dit jaar met een daling van bijna 40 punten van 572 naar 534,50. Ik acht de kans groot dat een zeer belangrijke top bij 572 is gezet en de neerwaartse druk in de 2e helft van dit jaar zal toenemen. Of daarbij de bodem van eind vorig jaar bij 472,20 nog onder druk gezet gaat worden, is de vraag. Maar een diepere daling hieronder blijft naar mijn mening realistisch in het langetermijnbeeld.

Dubbele lagere top bij 559,10? Minder steil dalende trend vanaf de jaartop
Begin mei werd een stijgende wig neerwaarts gebroken waarna eind mei ook een hoofd-schouderpatroon werd geactiveerd. De herstelbeweging van de afgelopen twee weken zorgde er echter voor dat dit hoofd-schouderpatroon nog geen verdere doorgang heeft gevonden en er mogelijk een complexer patroon ontstaat met meerdere rechterschouders. Het 200-daags gemiddelde (nu 533,20) zorgde voor voldoende steun en de start van de herstelbeweging. Hier is overigens ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te vinden van de gehele opgaande beweging in de eerste 4 maanden van dit jaar. De AEX is nu aanbeland bij de 1e belangrijke lagere top van 559,10 en het 50-daags gemiddelde (556,50). Opvallend is verder dat alle candlesticks van juni wit gekleurd zijn, ofwel de slotkoers ligt dagelijks hoger dan de openingskoers. De kans dat de AEX bezig is met de vorming van een volgende top is realistisch. Dit zou betekenen dat er vanaf de 572-top een minder steil dalende trend ontstaat. Zodra de AEX structureel boven de 559,10 komt,  is een hertest van de 572 – 577 mogelijk. Vanaf de 534,50-bodem zien we een stijgende kortetermijnbodemlijn die vandaag bij 555,30 is te vinden. Een duidelijke slotkoers hieronder zou een eerste verzwakking betekenen en de mogelijke vorming van een belangrijke volgende top. Tot aan de 534,50 zijn dan nog steunpunten te vinden bij 551,40 en 543. Voor de komende weken acht ik de kans reeel dat de AEX de neerwaartse druk weer zal opvoeren richting de bodem van 534,50. Onder de eerdere maartbodem van 529,70 ontstaat meer ruimte naar de zone rond de 515, een niveau dat naar mijn mening in de zomermaanden behaald kan worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.