Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goud als hedge tegen het strategische steekspel van de OPEC

Goud als hedge tegen het strategische steekspel van de OPEC
6 apr 2023 om 09:30

Het leek even gedaan met de felle prijsstijgingen op de energiemarkt, totdat de OPEC hier een stokjevoor stak. De huidige productiebeperking die zondag door Saudi-Arabië en Rusland werd geïnitieerd komt neer op een productiebeperking van 1,6 miljoen vaten per dag, ofwel 2% van de wereldwijde productie. Een tactische speldenprik, waarbij OPEC-leden het tij proberen te keren. De vergroening van onze energievoorziening staat gelijk aan afnemende inkomsten voor OPEC-landen. Een klassiek gevalletje ‘West vs. East’ in de maak. De paradox is dat de huidige prijsstijging linea recta doorwerking zal hebben en dat de inflatie opnieuw zal worden aangejaagd, wat op zijn beurt centrale banken weer kan dwingen tot verdere renteverhogingen. Met de aanhoudende onrust op de financiële markten, blijkt goud momenteel ‘the king of all hedges’ te zijn en dat zien we al weken terug bij Doijer & Kalff.

Saoedi-Arabië en Rusland hebben vanzelfsprekend baat bij een hogere olieprijs, waarbij SA zijn economie wil hervormen en Rusland een peperdure oorlog voert tegen Oekraïne. Desondanks zijn er in het Westen signalen dat de vraag naar olie verder zal verzwakken. Niet alleen vanwege de energietransitie die wij momenteel doormaken, ook vanwege recessieangst wat nog altijd door de lucht spookt met debacles die zich voordeden bij de Silicon Valley Bank, Signature Bank en Credit Suisse. Sindsdien staan de credit default swaps bij veel grootbanken op een all-time high, allesbehalve een rooskleurig gegeven.

De hoge energieprijzen veroorzaakten vorig jaar extreme inflatie, en juist de afgelopen tijd begon de inflatie af te nemen. Zo blijkt maar weer: één zwaluw maakt nog geen zomer. Saoedi-Arabië riskeert ook verdere frictie met een oud-bondgenoot, namelijk de Verenigde Staten, die juist willen dat de olieproductie wordt opgevoerd zodat brandstofprijzen laag blijven om de inflatie de kop in te drukken. Echter is het de vraag in hoeverre deze productiebeperking voor verdere onrust gaat zorgen. Zeg je oliemarkt dan zeg je speculatie. Bij de vorige productiebeperking van de OPEC in oktober vorig jaar betrof dit 2 miljoen vaten per dag. Na een scherpe prijspiek daalde de prijs weer, tot voor een paar weken terug waar olie onder de $70 per vat koerste.

De hamvraag is wat Rusland precies gaat ondernemen. Rusland heeft zich officieel aangesloten bij de OPEC en blijft vasthouden aan een productiebeperking van 500.000 vaten per dag tot eind 2023. Die beperking is in hoofdzaak ingevoerd als represaille voor de olieboycot jegens Rusland. Niet dat deze beperking serieus valt te nemen, want op basis van Bloombergs tankerdata blijkt dat sinds de ingang van de represaillemaatregel blijkt dat de Russische export nauwelijks is gedaald.

Het is een 1-2’tje dat elke stuiver momenteel broodnodig is voor de Russen, zo verkoopt Rusland zijn olie bijv. met korting aan China en India, waarop zij het weer doorverkopen. Voor de korte termijn valt de schade te overzien, waar het spannend wordt is wat er in volgende twee kwartalen dit jaar gaat gebeuren. Analisten verwachten dat Chinese economie de komende maanden weer fors zal groeien nadat de economie weer op nagenoeg volle toeren draait na alle covid-perikelen. Als dat inderdaad het geval is, zal de Chinese energievraag scherp stijgen, met een verder stijgende olieprijs tot gevolg. 

Een cocktail van onrust: goud +9% (YTD)

Momenteel worden we consequent getroffen door ‘major events’ en dat houdt investeerders nerveus. De huidige productiebeperking van de OPEC is de drijvende kracht achter de inflatiehedge voor goud. Financiële markten worden geconfronteerd met toenemende volatiliteit, hoge (kern)inflatie, afnemende reële rendementen en de dagelijkse winstwaarschuwingen die je om het hoofd worden geslingerd. Dat duidt onzes inziens op het feit dat een recessie-scenario nog atlijd aan de orde van de dag is. De productieactiviteit in de VS is in maart naar het laagste niveau in drie jaar tijd gezakt, te midden van krappere kredietvoorwaarden waardoor de verliezen voor het benchmarkrendement op de 10-jaar Treasury yields groter worden. Al deze factoren zijn verantwoordelijk voor de stijging van de goudprijs met 9% tot nu toe dit jaar, dat zijn ronduit ongekende cijfers. 

Het tactisch herbalanceren van uw portefeuille middels goud

De vrees dat de financiële omstandigheden verkrappen en dat dit tot een recessie zou kunnen leiden, zet handelaren en beleggers ertoe hun risicoblootstelling op de lange termijn te overwegen. De handel in optiecontracten daarentegen suggereert dat goud de komende weken een meer aanhoudende rally kan verwachten. Het vijfdaagse voortschrijdende volume aan callopties op de SPDR Gold Trust is sinds het begin van de maand met 500% gestegen. Tevens was er een vergelijkbare toename inflow voor CME’s goudfutures en daaraan gekoppelde opties, waaronder deep ‘out of the money-opties,’ die alleen zouden uitbetalen als de goudprijs nieuwe all-time highs bereikt. Het wijst erop dat handelaren het erover eens zijn dat goud momenteel de beste hedge vormt voor ‘contagion fears.’

Correcties tussen de 3-5% gemeten vanaf de recente highs ($2,000/oz) zijn niet uitgesloten, dit maakt dat deze correcties tevens een goede gelegenheid vormen om in goud te beleggen. Bij Doijer & Kalff kunt u daarom met limiet orders uw transacties verrichten. Op deze wijze kunt u een tactische positie innemen zonder mee te gaan in de marktpsyche waarbij iedereen op de absolute piek koopt. 

Waarom u fysiek over paper verkiest in tijden van onrust

Het voordeel van fysiek goud is dat een ETF nooit 100% garantie kan geven dat er daadwerkelijk sprake is van fysieke dekking, je kan je ETF namelijk niet uitleveren tegen goud, ofwel er is sprake van papieren handel. De vraag naar goud kan in extreme gevallen tijdelijk het beschikbare aanbod overschrijden dat acceptabel is voor de levering aan een trust, wat een negatief effect kan hebben op een belegging in een ETF. Als men intrinsiek achter een belegging staat is het zaak dat je zo dicht mogelijk bij de bron zit en niet dat je afgeleide producten koopt, je wil als belegger immers zorgen voor een hogere totstandkoming van een koers, het tegenovergestelde wordt bereikt met prijsstrackers, futures en overige vormen van ‘paper.’ Voor meer informatie raadpleeg dit artikel.

Bij Doijer & Kalff koopt u LBMA gecertificeerde goudbaren die onder uw naam worden opgeslagen in de kluis bij Brinks in Zurich, Zwitserland. De kosten zijn fractioneel hoger dan bij een ETF (spread aan- en verkoop is 2% en opslag kost jaarlijks 0,6%). Open hier een account.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.