AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst donderdag, 25 november 2021 11:10

DEAD CROSS Nederlandse Smallcaps (AScX)

De Nederlandse beursgraadmeter voor de smallcaps, de AScX-index, geeft een dead cross-signaal. In de grafiek is het neerwaarts kruisen van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde door de 200-daags voortschrijdend gemiddelde (VG) lijn nauwelijks zichtbaar, maar de blauwe lijn is gisteren wel degelijk 0,16 punten lager gesloten dan de rode lijn. Een dead cross-signaal geeft aan dat er met een relatief hoge waarschijnlijkheid een periode aanbreekt van een lange termijn dalende trend. Hoever deze daling gaat rijken, hoelang deze periode gaat duren en wat het koersverloop exact zal zijn dat geeft de indicator niet aan. Maar het is van grote waarde voor het risicomanagement om te realiseren dat de trend dalend is! De smallcap index sloot gisteren voor de 3de aaneengesloten beursdag onder de rode lijn, zonder deze lijn te raken. Op zich betekent dit dat er nog niet helemaal voldaan is aan onze "3-dagen-regel". Volgens deze aanvullende regel moet de onderliggende waarde namelijk meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteren zonder deze te raken, alvorens het verkoopsignaal wordt bevestigd. Vanmiddag bij het slot weten wij dus definitief of er ook aan deze aanvullende regel is voldaan.

De Nederlandse smallcap-index bestaat uit bovenstaande 25 bedrijven. In de kolom "Weight(%)" is te zien welk gewicht ieder bedrijf binnen de index heeft. De 3 zwaargewichten binnen de index zijn Accell Group, CTP en Van Lanschot Kempen. Samen bepalen deze 3 bedrijven ca. 30% van de koersschommelingen van de AScX. De huidige dead cross in de smallcap-index hoeft niet te betekenen dat alle 25 onderliggende bedrijven in een dalende trend gaan bewegen. De gewichten binnen de index bepalen vaak of de totale index zich in een stijgende of dalende trend beweegt.

In bovenstaande tabel is duidelijk te zien dat de rendementen over 2021 vooralsnog voor veel bedrijven uitstekend zijn. Vivoryon steekt er met meer dan 100% rendement met kop en schouders bovenuit. Maar de minnen worden ook langzaam groter. Beleggen in SIF Holding, ForFarmers, Pharming en Avantium is dit jaar voor beleggers geen pretje.

Zoals reeds aangegeven zijn de gewichten binnen de index belangrijk om een inschatting te maken over de waarschijnlijke richting van de index in zijn totaliteit. Daarom zoomen wij specifiek in op de status van onze risico-indicator in bovenstaande 3 grafieken. Accell noteert al een paar weken in een dalende trend. Van Lanschot Kempen is hard op weg naar een verkoopsignaal, aangezien het bedrijf al meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze lijn te raken. CTP is vooralsnog de enige uitzondering. Maar dat heeft er mede mee te maken dat er, gezien de jonge geschiedenis van dit bedrijf, nog geen 200 beursdagen zijn. Het bedrijf kwam namelijk afgelopen maart naar de beurs. Gezien het recente koersverloop is het aannemelijk om te veronderstellen dat hier nog wel sprake is van een opgaande trend. Dit omdat de koers maar net onder haar 50-daags VG-lijn noteert en deze lijn nog maar zeer recent een neerwaartse hellingshoek laat zien. Desalniettemin is het koersverloop in de jongste weken niet positief.

De smallcap-index in Nederland is momenteel een buitenbeentje, als wij het koersverloop vergelijken met de 2 grotere broers. De AEX-index, de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven, noteert nog in een sterke opgaande trend. De koers noteert in een golden cross-fase en de huidige koers bevindt zich ook boven het 50-daags VG. De AMX, de index met de 25 middelgrote beursgenoteerde bedrijven, test momenteel haar 200-daags VG-lijn. Hier moet de komende weken gaan blijken of deze ondergrens sterk genoeg is. Volgens de regels van onze risico-indicator is de kans het grootst dat de trend opwaarts continueert. Pas wanneer de koers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze te raken, gaan wij ook hier vrezen voor het begin van een (grote) correctie.

Het verschil in koersverloop tussen de verschillende indices is vaak ook te verklaren aan de hand van de samenstelling van de index. In welke sectoren zijn de onderliggende bedrijven voornamelijk actief? De Nederlandse smallcap index heeft een relatief hoge weging in vastgoed, bouw en banken. Waarbij de koersvorming van Van Lanschot Kempen (relatief kleine speler) sterk negatief afwijkt ten opzichte van bijvoorbeeld de koersvorming van ING Bank en ABN Amro (relatief grotere spelers). Toch kan het verkoopsignaal voor de smallcaps een waarschuwing zijn voor de 2 grotere indices en daarmee de koersvorming van alle Nederlandse bedrijven. Smallcap beleggingen hebben nog weleens de neiging om op de muziek vooruit te lopen. Hun verkoopsignalen zijn meerdere keren voorafgegaan aan die van de grotere indices. Gezien de huidige status van de Midkap-index weten wij binnenkort of deze index ook door zijn belangrijke psychologische barrière zakt, haar 200-daags VG lijn.

Voor een ruime analyse voor de AEX-index verwijzen wij graag terug naar onze recente ruime analyse. Klik hier.

Deze week bieden wij u mooie Black Friday deals om kennis te maken met de Golden Crosses inzichtenKlik hier.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

januari 27, 2023

De beurs gaat 20% crashen – Jeremy Grantham

januari 27, 2023

Signify stelt teleur, ASML wat nu? | 27 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham

25 jan 12:29 Redactie

(Video) Beursupdate: ASML, fusie DSM + koersbeweging Accsys

Het laatste beursnieuws