Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

In memoriam: Charlie Munger, bijna 100 jaar

In memoriam: Charlie Munger, bijna 100 jaar
29 nov 2023 om 11:59

Miljardair Charlie Munger, één van ’s werelds bekendste beleggers, is gisteren op 99-jarige leeftijd overleden.

Berkshire Hathaway maakte dat bekend. Charlie Munger zou op Nieuwjaarsdag, 1 januari, 100 jaar zijn geworden. Het mocht dus net niet zo zijn.

Munger overleed in een ziekenhuis in Californië.

Munger was samen met Warren Buffett het gezicht van de investeringsholding Berkshire Hathaway, maar meer nog waren ze hét gezicht van écht beleggen voor de lange termijn.

Onnoembare quotes zijn bekend van Buffett, maar ook vooral van Munger, die veel uitgesprokener was dan zijn kompaan Buffett.

Hoewel Munger miljardair was, hij bezat volgens schattingen begin dit jaar zo’n 2,3 miljard dollar, was hij lang niet zo rijk als Warren Buffett, die meer dan 100 miljard dollar waard was.


Afkomstig van het platteland

Munger kwam uit Omaha, net als Warren Buffett. Charles Thomas Munger werd op 1 januari 1924 geboren in Omaha. Zijn vader, Alfred, was advocaat en zijn moeder, Florence “Toody”, kwam uit een welgestelde familie.

Net als Warren werkte Munger in zijn jeugd in de kruidenierszaak van Buffett’s grootvader, maar de twee toekomstige partners ontmoetten elkaar pas jaren later.


Hoe ze elkaar ontmoetten…

Beiden waren twee gewone jongens uit Omaha, Nebraska. Hun vriendschap en zakelijke partnerschap kwam tot stand door een toevallige ontmoeting met een bekende dokter in Omha, Dr. Edwin Davis.

In 1957 vertelde Davis Buffett, die investeerders zocht, dat hij 100.000 dollar bij Buffett zou investeren omdat hij hem vertrouwde: hij deed hem namelijk denken aan Charlie Munger. Buffett, die Munger toen nog niet kende, antwoordde: “Nou, ik weet niet wie Charlie Munger is, maar ik mag hem wel.”

Davis wilde de twee graag aan elkaar voorstellen en dat geschiedde uiteindelijk pas in 1959, twee jaar later. Munger was terug in Omaha na de dood van zijn vader en het duo ontmoette elkaar voor een etentje.

Het klikte meteen tussen de twee: ze vonden een geestverwant in elkaar, niet alleen qua beleggingsfilosofie maar ook qua humor. Het duurde echter nog tot midden jaren ’70 voor Munger in dienst trad bij Berkshire Hathaway. Hij klom daar snel op en was in 1978 al vice-voorzitter van het bedrijf. 


Op zijn 17e, in 1941, verliet Munger Omaha om naar de Universiteit van Michigan te gaan. Wel zei hij altijd dat hij trots was dat hij uit Omaha kwam.

Munger placht te zeggen: ‘Ze hebben de jongen wel uit Omaha gehaald, maar ze hebben Omaha nooit uit de jongen gehaald.’

‘Al die ouderwetse waarden – family first, help anderen bij problemen, voorzichtig, verstandig; morele plicht om redelijk te zijn, dat is allemaal belangrijker dan rijk zijn.’

Naar het leger

In 1943, op 19-jarige leeftijd, meldde Charlie zich aan bij het leger. Het leger stuurde hem naar Pasadena (Ca), naar het California Institute of Technology om meteorologie te studeren.

Daar ontmoette hij zijn latere vrouw, Nancy Huggins, die op dat moment roommate was van zijn zus op het Scripps College. Hij trouwde met Nancy in 1945.

Charlie en Nancy kregen drie kinderen, twee dochters Wendy en Molly, en een zoon Teddy, die op 9-jarige leeftijd overleed aan leukemie.

Het huwelijk hield niet lang stand, ze scheidden in 1953. Charlie trouwde twee jaar nadien met een andere Nancy, Nancy Barry, die hij had ontmoet op een blind date. Met deze Nancy kreeg Charlie vier kinderen, Charles Jr., Emilie, Barry en Philip.

Met Nancy Barry bleef Charlie de rest van zijn leven getrouwd, tot haar dood. Zij overleed in 2010.

Harvard Law School

In 1948 studeerde Munger cum laude af aan Harvard Law School  en ging hij terug naar Californië, voor een rechtenstudie met als specialisatie onroerend goed.

In 1962 richtte hij zijn eigen advocatenkantoor op:  Munger, Tolles & Olson. Tegelijkertijd zat hij in een hedge fund, Wheeler, Munger & Co.

Munger sloot het hedgefonds in 1975, toen hij bij Berkshire ging werken.

Bekend om quotes

Er zijn onnoembaar veel quotes bekend van Charlie Munger en Warren Buffett. Eén ervan is dat je altijd veel moet lezen, en veel moet nadenken. Daarnaast veranderde de wat oudere Charlie ook het denken van Buffett over investeren.

Buffett zei dat Charlie hem er meermalen op wees dat hij zijn voorkeur moest wijzigen: in plaats van te zoeken naar noodlijdende bedrijven die hij tegen een lage prijs kon kopen om later duurder te verkopen, kon hij beter kwalitatief sterke bedrijven kopen die enigszins ondergewaardeerd waren.

Een bekende quote die hieruit ontstond was:

It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” (Buffett)

Op de aandeelhoudersvergaderingen van Berkshire Hathaway was Munger vaak wat stiller dan Buffett. Vaak zei hij dat hij niets had toe te voegen aan Buffett’s uitgebreide commentaren.

Buffett vertelde meermalen over Munger dat Charlie van hem een beter mens gemaakt had. Buffett: “Hij heeft me in de loop der tijd veel goed advies gegeven. Ik heb een beter leven geleefd dankzij Charlie.”

Value Investing: Fisher en Graham

Het overlappende idee bij de beide mannen over beleggen kwam neer op Value Investing: waardebeleggen. Munger: “Alle intelligente beleggingen zijn waardebeleggingen – meer verwerven dan waarvoor je betaalt. Je moet het bedrijf waarderen om het aandeel te waarderen.”

Beiden waren nogal beinvloed door Phil Fisher, de vader van Ken Fisher, die momenteel Fisher Investments runt.

Munger zei weleens dat een multidisciplinaire aanpak bij het nemen van beslissingen voor hem vanzelfsprekend is. Als kwaliteit eenmaal deel uitmaakt van de waardering van een bedrijf, is het investeringsproces heel anders dan wanneer het bijvoorbeeld vooral over boekhouding en financiën gaat.

Van Phil Fisher leerde Munger dat je je investeringen het best kon concentreren in ongeveer tien goede bedrijven. En hij vond dat je veel moest weten van de bedrijven waar je in investeerde.

Ook van Benjamin Graham, wiens boek The Intelligent Investor wordt beschouwd als de basis voor Value Investing, leerde Munger veel. Buffett zelf had meer met Graham, (ik ben 85% Graham was, en 15% Fisher) maar Charlie Munger zat meer op de koers Fisher.

Munger praatte Buffett bij over de denkwijze van Fisher, al in 1959 toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Fisher was meer growth investing, Graham Value investing.

Tot slot

Munger is ten slotte bijna 100 jaar geworden. Hoe keek hij zelf naar die hoge leeftijd? Een recept daarvoor was gemakkelijk, aldus Munger: “Je hebt niet veel afgunst, je hebt niet veel wrok, je geeft je inkomen niet te veel uit, je blijft vrolijk ondanks je problemen.

Je gaat om met betrouwbare mensen en je doet wat je moet doen. En al deze eenvoudige regels werken zo goed om je leven beter te maken.”

Charlie Munger zal, net als zijn vriend Warren Buffett, bij beleggers altijd in het achterhoofd aanwezig blijven vanwege zijn opvattingen over beleggen en het leven zelf. Munger kon met een korte quote volledig duidelijk maken wat hij bedoelde.

Bijvoorbeeld over het nieuwe begrip ebitda, waarmee bedrijven nu gewaardeerd worden. Munger: Elke keer als je het woord EBITDA hoort, moet je dat vervangen door bullshit earnings.’

Charlie, Rest in Peace.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.