AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg donderdag, 2 juni 2022 16:15

Bod Accell: Niet of Wel?

Fietsenfabrikant Accell kreeg een overnamebod van private equity partij KKR. De bestaande aandeelhouder Teslin doet mee met het bod en dat zorgde voor enige frustratie bij een andere grote belegger.

Het Franse Moneta, met 7% van de stemmen een serieuze aandeelhouder, gaf aan het bod onvoldoende te vinden en haar aandelen niet aan te melden.

Dat plaatste het management van Accell, dat al akkoord was gegaan, voor een moeilijke opgave. De aanmeldingstermijn voor het bod loopt vrijdagmiddag 3 juni af. De bieders hanteren een acceptance threshold van 80%.

Als dat gehaald wordt wordt het bod unconditional en gaat het dus door. Het is de bedoeling dat de kopers uiteindelijk 100% van de aandelen in handen krijgen en dat zal dan eventueel gebeuren via of een uitrookprocedure of een asset sale.

In het laatste geval worden de activa verkocht aan de nieuwe eigenaren en blijft er een lege huls over op de beurs met daarin het geld. Dat wordt vervolgens uitgekeerd en dan blijft er alleen een lege beurshuls over, waarvoor ook wel weer liefhebbers zullen zijn.

Als die 80% niet gehaald wordt, ontstaat er een andere situatie. De koper heeft dan drie mogelijkheden:

1 Hij trekt zijn bod in. Accell krijgt geen vergoeding

2 De acceptance Period kan verlengd worden om op die manier alsnog tot de 80% te komen

3 De koper kan desondanks door gaan met het bod met de toestemming van de rvc en rvb van Accell. In dit geval worden de aangemelde aandelen afgenomen en wordt er als nog een twee weken durende zogenaamde Post Acceptance Period in het leven geroepen.

De aanmeldperiode loopt dus tot vrijdagmiddag 3 juni. Een persbericht moet naar buiten gebracht worden op of voor 9 juni, dat is aanstaande donderdag.

Voor het bod stond het aandeel Accell rond de €46 en was het net fors gestegen omdat het bedrijf kort daarvoor meldde dat het allemaal wel meeviel met de supply chain issues waar veel bedrijven mee te maken hebben.

Kanstechnisch denken we dat het meest logisch nu is dat wanneer de threshold niet gehaald wordt, de aanmeldingstermijn verlengd gaat worden. Men zal dan proberen zoveel mogelijk aandeelhouders nog over de streep te trekken.

Wat is wijsheid? Mocht het bod afketsen dan ontstaat er een nieuwe situatie. Accell zal dan terugvallen naar in ieder geval €46 maar sinds 24 januari (de dag van het bod) is de wereld wel enigszins veranderd natuurlijk.

Aan de andere kant, de AEX sloot op 24 januari op 738 punten, zover is dat nu ook weer niet weg.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham