Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: Doorbraak jaartop

Bas Heijink: Doorbraak jaartop
2 okt 2017 om 08:20

Met een krachtige opwaartse vervolgbeweging sloot de AEX net onder de jaartop van 537,85. Zodra de AEX ook hier structureel boven sluit, lijkt de volgende fase in de stijgende langetermijntrend te zijn gestart.

Structureel slot boven jaartop zorgt voor volgende fase stijgende lange trend

Afgelopen vrijdag sloot de AEX op het hoogste niveau van dit jaar. De intraday-jaartop ligt bij 537,85, maar de eerdere slotkoers in de maand mei lag wel lager. Hiermee werd een structureel slot boven de lagere toppenzone van 531,60 – 533,20 bewerkstelligd. Met deze beweging werd de maand september afgesloten, evenals het 3e kwartaal van dit jaar. De maand september zorgde voor een krachtige herstelbeweging. Eind augustus werd de zware steunzone nog getest bij 505,90. Hierna werd de huidige opwaartse beweging ingezet van ruim 30 punten stijging. Alleen begin september vond een kleine terugtest plaats voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 512,80. Met de doorbraak door de 531,60 – 533,20 werd ruimte gecreëerd naar de jaartop van 537,85. De vraag voor de komende dagen is of de AEX ook hier structureel doorheen weet te breken en te sluiten waarmee de volgende fase in de stijgende langetermijntrend richting de 564 kan opstarten. Deze beweging zou dan aanzienlijk eerder plaatsvinden dan ik had verwacht. In de afgelopen 5 september was er namelijk sprake van een groot topvormingsproces dat uiteindelijk niet werd afgerond onder de 506. Dit betekende dat de eerste 2 correcties van 2017 zeer beperkt zijn gebleven tot 5% en 6%. Ook zou hiermee de euforische markt intact blijven die al sinds eind vorig jaar bij de decemberbodem van 445,65 werd opgestart. Vandaag lijkt de AEX in ieder geval met opnieuw een opwaartse gap boven de jaartop te starten.

AEX op dagbasis

Toppatronen op maandgrafiek onder druk
Als we kijken naar het langeretermijnbeeld dan zagen we in de afgelopen vijf maanden een groot topvormingsproces ontstaan dat vergelijkbaar is met de bewegingen in de vijf maanden na de vorming van 510-top in april 2015. Destijds werd dit topproces neerwaarts afgerond in augustus/september 2015. Ook waren er duidelijke vergelijkingen te maken met de gevormde en zeldzame toppatronen in de maandgrafiek. Sinds mei dit jaar werden op de maandgrafiek namelijk een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover gevormd. Een structureel slot van enkele dagen boven de huidige jaartop van 537,85 zorgt voor de opheffing van deze toppatronen waarna de opwaartse weg verder kan worden vervolgd. Eind vorig jaar gaf ik een koersdoel voor de 2e helft van dit jaar af van 564 (top van 2007). In de afgelopen maanden leek dit doel dit jaar niet meer haalbaar vanwege het grote topvormingsproces. Eerst een diepere correctieve beweging voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem voordat de AEX zijn weg naar de 564 zou vervolgen. Dit scenario stond in de afgelopen week danig onder druk en lijkt steeds minder waarschijnlijk te worden.

Gap nummer 7 vandaag in een maand tijd?
Voor de komende dagen moeten we dus bezien wat de AEX rond de jaartop zal gaan doen. Een intraday-doorbraak of een enkele slotkoers hierboven betekent nog geen structurele opwaartse doorbraak. Ook andere Europese indices zijn nog niet aangekomen bij hun jaartoppen. We moeten dan ook alert blijven op de vorming van toppatronen, maar de scherpe randjes van een krachtig neerwaartse vervolg zijn momenteel wel verdwenen. Opvallend is het aantal opwaartse gaps dat tijdens de september stijging werd gevormd. De teller staat sinds vrijdag op 6 gaps en komt vanochtend mogelijk al op 7 te staan. De 2e en 5e gap werden al gesloten, maar vrijdag kwam daar de 6e opwaartse gap tussen de 533,40 en 534,25 bij. Zodra de AEX in de komende paar dagen een toppatroon vormt en deze opwaartse gap sluit, neemt de kans toe dat de huidige verhoging van de jaartop een overshoot was en er een dubbele top in het middellangetermijnbeeld werd gevormd. Om verder te kunnen spreken van de vorming van een nieuwe top moet niet alleen een toppatroon en de 6e gap worden gesloten. Ook de zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn (vanaf de 505,90) moet binnen enkele dagen structureel worden gebroken. Deze is vandaag bij 532,70 te vinden. Daaronder lijkt er sprake te zijn geweest van een overshoot/valse uitbraak, maar definitieve bevestiging is dan nog wel nodig.

Nog geen internationale bevestiging voor krachtig opwaarts vervolg
Voor een verdere verslechtering in het middellangetermijnbeeld en de start van een volgende correctie kijken we ook naar de maandgrafiek. Daar zien we een sinds begin 2016 stijgende bodemlijn (vanaf de 378-bodem). Deze is vandaag te vinden bij 519. Aan de andere kant zien we de opwaartse druk en afronding van deze brede zijwaartse periode ook toenemen. Een slotkoers boven de 537,85 van enkele dagen zou een verdere beweging richting de 564 mogelijk maken in de komende periode. Tussenliggend is er weinig weerstand te vinden. De bovenkant van het sinds eind augustus zeer steil stijgende trendkanaal ligt vandaag bij 543,50. Een krachtige verdere versteiling is zeker een van de mogelijkheden in de komende tijd zodra de AEX structureel boven de 537,85 weet te sluiten. Opvallend blijven de andere indices. In de VS zien we een meervoudige jaartop bij de Nasdaq 100 en negatieve divergentie ontstaan in veel indices. Veel Europese indices hebben nog aanzienlijk meer ruimte voordat de jaartoppen in zicht komen. Dit is vooral te zien in de STOXX Europe 600. We moeten dan ook alert blijven, dat een eventuele tijdelijke slotkoers boven de 537,80 in de AEX geen valse doorbraak zal blijken te zien, kijkend naar de andere aandelenindices.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 537 / 533,40–533,25 / 532,70 / 531,60 543,50 / 551,70 / 559,40

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.