AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jordy Beuving zaterdag, 21 augustus 2021 08:30

AMS/OSRAM: Consolidatie van start

In maart schreven we een uitgebreid stuk over het Oostenrijkse bedrijf AMS AG. De onderneming publiceerde onlangs nieuwe kwartaalcijfers en dat betekent dat het tijd is voor een update. Allereerst een korte samenvatting over AMS.


AMS AG


AMS is ontwerper en fabrikant van sensoren en bijbehorende producten. Denk hierbij aan 3D-sensoren, audio sensoren, lichtsensoren, temperatuursensoren, interfaces en gerelateerde software.

AMS richt zich met name op de consumentenmarkt en levert sensoren voor smartphones, oordopjes, beeldschermen en gadgets zoals smartwatches. Onder meer Apple en Xiaomi behoren tot de klanten. Hieronder een introductie video van het bedrijf.

AMS richt zich met name op de consumentenmarkt en levert sensoren voor smartphones, oordopjes, beeldschermen en gadgets zoals smartwatches. Onder meer Apple en Xiaomi behoren tot de klanten.

AMS weet al langere tijd winstgevend te opereren en met name door overnames is de onderneming gegroeid. Toch ligt het aandeel aandeel onder druk, en dat is niet zonder legitieme redenen. Hieronder het koersverloop van AMS AG over de afgelopen 5 jaar:


Was ist los?


Er zijn meerdere redenen waarom de koers van het aandeel presteert zoals hierboven te zien. Zoals gezegd richt AMS zich met name op de consumentenmarkt, en een belangrijk risico is de afhankelijkheid van enkele grote afnemers.

Apple neemt een grote hoeveelheid producten af bij AMS voor het produceren van de iPhone en de iPad, de sensoren van AMS worden gebruikt voor onder meer de Face ID-gezichtsherkenningstechnologie van Apple.

Sinds 2016 is de afhankelijkheid van Apple enorm toegenomen, en maakt op basis van schattingen circa 40/45% van de omzet uit (voor de overname van OSRAM).

Vanwege concurrentiedruk en dankzij nieuwe technologieën zijn er geruchten ontstaan dat Apple wellicht (gedeeltelijk) over zal stappen naar een andere leverancier voor dergelijke sensoren.

Het risico bestaat dat Apple besluit om elders haar inkopen te gaan doen. Mocht dit zich verwezenlijken dan zal de omzet van AMS een flinke klap kunnen krijgen.


Overname OSRAM


Recent nam AMS het veel grotere OSRAM over. OSRAM richt zich met name op verlichting, maar ook sensoren behoren tot het productaanbod. AMS/OSRAM wil gezamenlijk marktleider worden op het gebied van sensoren en verlichting.

Het samenvoegen van de twee ondernemingen resulteert in één grote Europese speler met de bijbehorende synergie- en schaalvoordelen. Althans, dat is het idee. Door de overname is AMS niet meer geheel afhankelijk van de consumentenmarkt, zie de afbeelding hieronder ter illustratie:

Door de overname van OSRAM is de omzet beter verdeeld over verschillende markten. Goed gediversifieerd tussen de consumententak, de autosector en de medische sector. Daarmee wordt ook het Apple-risico beperkt.

Echter, niet iedereen lijkt overtuigd van de overname. OSRAM is veel groter dan AMS en om de overname te verwezenlijken heeft de onderneming flink wat schuld op zich genomen. Zie afbeelding hieronder.

Daarnaast is OSRAM een lagere marge-business, en dat zet druk op de marges van de onderneming als geheel. Bepaalde onderdelen van OSRAM doet AMS mede daarom in de verkoop.

Met de opbrengst wil AMS de schuld verlagen die was aangegaan om de overname te financieren. Afgelopen kwartaal werden de Digital Systems-activiteiten van OSRAM in de VS, Canada en Mexico aan Acuity Brands verkocht.


Kwartaalcijfers 30 juli


Vrijdag 30 juli publiceerde AMS/OSRAM kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal. De omzet van $1.49 miljard met een aangepaste EBIT marge van 8.8% kwam aan de bovenkant van de verwachtingen uit. Tijdens de conference call gaf de onderneming aan dat ze met name in het autosegment te maken hebben met sterke vraag en een groeiend orderboek.

 De consolidatie van AMS en OSRAM is inmiddels van start gegaan en loopt geheel volgens schema:

De kosten om de consolidatie van AMS en OSRAM te realiseren lijken daarnaast lager uit te gaan vallen dan vooraf werd begroot:

Een prima update, en de consolidatie lijkt goed te verlopen. De vraag is natuurlijk wanneer dit alles kan worden afgerond en de onderneming zich kan gaan richten op groei.

Tijdens de conference call werd een roadmap gedeeld, zodat beleggers een beter idee krijgen over het verloop van het traject. Hieronder de tijdlijn.

Het herstructureren neemt uiteraard de benodigde tijd in beslag, maar de onderneming verwacht begin/midden 2023 te kunnen gaan profiteren van de synergie- en schaalvoordelen.


Kredietrating Fitch


Behalve de kwartaalcijfers kwam kredietratings-bureau Fitch in juni met een update over de schuld van AMS. Kredietbeoordelaar Fitch behoort tot de belangrijkste spelers in obligatieratings, en dus interessant om te lezen wat zij te zeggen hebben over de positie van AMS.

De obligaties worden als BB- aangemerkt, en Fitch geeft aan dat de vooruitzichten stabiel zijn. Ook Fitch erkent de executierisico's van de consolidatie die op korte termijn een negatieve impact kunnen hebben op de cashflow van de onderneming, waardoor de schuld niet zo snel als gehoopt kan worden afgebouwd.

Toch is Fitch redelijk positief over het nieuwe profiel van de gecombineerde onderneming waardoor schaalvoordelen behaald kunnen worden en waardoor eindmarkten beter zijn gediversifieerd.

Een interessante passage uit het rapport:

Fitch Affirms ams at 'BB-'; Outlook Stable

ams' credit profile is broadly in line with that of diversified industrial peers rated in the 'BB' category, given the company's leading share in global automotive and sensor solutions, reasonable geographic concentration and strong profitability and cash flow generation. It compares favourably with US technological 'BB' category peers in profitability and cash flow margins, but has higher leverage and customer concentration.

(Bron: Fitch Ratings)

Betere marges en winstgevendheid dan Amerikaanse concurrenten, maar een hogere schuldpositie en klantafhankelijkheid. Overigens is de liquiditeitspositie van AMS op dit moment sterk genoeg om niet in de problemen te raken vanwege het schuldniveau:

Strong Liquidity: ams had around EUR1.5 billion of cash and cash-equivalents at end-Q121, after adjusting for EUR100 million of restricted cash for working-capital swings. The company also had a EUR450 million undrawn, committed RCF facility maturing in 3Q22 and a EUR750 million bridge facility, also currently undrawn, maturing in November 2021 with a six month extension option. In the short-to- medium term, we expect aims to continue generating strong FCF margins of around 5% and a stable cash balance at around EUR1.4 billion - EUR1.6 billion.


Conclusie


Inmiddels is de consolidatie van het gehele concern van start gegaan en zijn de eerste stappen gezet. AMS zal minder afhankelijk worden van de consumententak en ook het risico van het verliezen van één grote klant zal daardoor minder zwaar gaan wegen.

De overnameplannen lijken een strategisch slimme zet met het oog op de toekomst. De overname verbetert het bedrijfsprofiel omdat er een breder productassortiment ontstaat, meer schaal en een verbeterde onderhandelingspositie met leveranciers.

AMS/OSRAM is bezig zich te positioneren om optimaal te gaan profiteren van de positieve groeivooruitzichten op het gebied van smartphones, gadgets, auto’s en medische apparatuur.


Dit artikel verscheen eerder in het Beursmagazine van DeAandeelhouderNog geen lid? Meld u snel aan en ontvang iedere week de digitale editie boordevol artikelen en beleggingstips. Aanmelden via deze link.


De groeivooruitzichten voor de de wereldwijde sensormarkt zijn positief. Met name in de autosector, maar ook in de medische sector zijn de groeivooruitzichten erg positief. Uit data van Bridge Market Research blijkt dat de eindmarkten voor sensoren gemiddeld met 8% per jaar groeit.

Beleggers lijken vooralsnog terughoudend en zijn in afwachting of het geschetste plan positief zal gaan uitpakken. Vanwege het uitvoeringsrisico en door de onzekerheid over de Apple-contracten ligt het aandeel onder druk.

Het aandeel AMS heeft inmiddels een forse daling achter de rug en de waardering van het aandeel ligt hierdoor veel lager dan dat van sectorgenoten. Een deel van dit risico lijkt al in de koers te zijn verdisconteerd, maar negatieve voortgang met betrekking tot de consolidatie of nieuws over Apple kan extra druk op het aandeel zetten.

Echter, indien AMS/OSRAM de consolidatie succesvol weet af te ronden dan ontstaan er talloze kansen om verdere winstgevende groei te realiseren. In de week volgend op de positieve update omtrent de consolidatie is het aandeel meer dan 13% opgelopen, maar de afgelopen week zakt het aandeel toch weer terug.

Voor wie gelooft in de langetermijnvisie van de nieuwe onderneming en het Apple risico voor lief neemt is dit wellicht een interessant moment om een belegging te overwegen. Men zal echter wel geduld moeten hebben, aangezien het nog wel even zal duren voordat de consolidatie vruchten af zal gaan werpen.


De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

Jordy Beuving bezit op dit moment een long-positie in AMS/OSRAM

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?

31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?