Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse consument trotseert rente (voor nu)

Amerikaanse consument trotseert rente (voor nu)
21 okt 2023 om 15:14

De rente blijft de beurs parten spelen. Een toespraak van Fed voorzitter Jerome Powell donderdagavond gooide nieuwe olie op het vuur. In plaats van de gemoederen wat te bedaren, vertelde Powell nogmaals dat inflatie beteugelen zijn grootste uitdaging was.

In onderstaande video bespreekt Powell dat de economie nog steeds veel sterker is dan gedacht. Consumentenuitgaven hebben ervoor gezorgd dat de allang voorspelde recessie afgelopen jaar niet is gekomen.

Daarnaast is de arbeidsmarkt bijzonder sterk terwijl de inflatie is gezakt. Overall een verhaal van een sterke vraag.

Veel mensen hebben ook nog geen last van de hogere rente, omdat ze bijvoorbeeld hun leningen voor langere tijd (hypotheken) vast hebben staan. Powell zegt dat de rentes wellicht nog niet lang genoeg zo hoog staan.

Objectief gezien, gemeten over een aantal decennia, is een rente van 5% niet eens zo extreem hoog maar gezien het niveau waar we vandaan komen is het wel een enorme gamechanger. Rentelasten voor bedrijven gaan op termijn verdrievoudigen.

Schroders stuurde een stukje research uit waarin we wat meer duiding kunnen vinden. Hieronder zie je een overzicht van de kapitaalmarktrentes.

De Japanners doen het nog rustig aan maar de Westerse wereld gaat hard. De Amerikaanse tienjaars ging deze week even door de 5%.

Macro-economen maken zich nu druk wat er als eerste zal ‘breken’. Moet er wel bij zeggen dat ze al een jaar lang een Amerikaanse recessie voorspellen maar die is er ook nog steeds niet.

Maar goed, de hoge rente zorgt voor nieuwe problemen. Schroders zegt daarover: vooral overheden gaan er last van krijgen, omdat ze in hun begrotingsbeleid rekening moeten houden met meer rente-uitgaven.

Overheden kunnen minder stimuleren

Dus het stimuleren van bepaalde delen van de economie (klimaat, elektrificatie) zal best eens wat minder hard kunnen gaan. Je ziet dat natuurlijk nu al; in Duitsland gaat de subsidie voor EV-auto’s er bijvoorbeeld af.

En meteen kopen consumenten die auto’s niet meer, omdat ze ineens 7.000 euro duurder worden. Dat heeft grote (tijdelijke) gevolgen voor de EV-wereld wat we terugzien in koersen van aandelen als Alfen, Fastned, maar ook bijvoorbeeld windenergiebedrijven als Orsted en Sif.

Verder is het verstandig vastgoed in de gaten te houden. Wie beursgenoteerd vastgoed bezit of volgt, ziet wat er daar allemaal gebeurt. Koersen staan ver, erg ver onder de intrinsieke waarde maar net als bij winkelvastgoed jaren geleden is die intrinsieke waarde niet erg betrouwbaar.

Kijk naar NSI, dat een schuldgraad heeft van slechts 30% maar toch op de beurs fors afgestraft wordt. Die 30% is echter gebaseerd op een NAV die meer dan het dubbele is van de beurskoers.

De Belgische vastgoedbedrijven zijn over het algemeen al druk doende met het zoeken naar nieuw kapitaal, binnenkort komt bijvoorbeeld Atenor met de pet langs.

Amerika’s export: hoge rente

De kracht van de Amerikaanse economie is vooral een probleem voor andere economieën. De Amerikaanse economie stoomt langzaam door maar de hoge rente en sterke dollar zorgen voor problemen bij andere landen.

Europa zit al in een flinke recessie en ziet haar belangrijkste economieën geteisterd worden door hoge energieprijzen en vraaguitval. De vraag is dus vooral of de ECB het rentepad van de Fed nog wel kan volgen nu de Europese landen al redelijk klem zitten.

Powell heeft echter weinig mededogen met het buitenland: hij kijkt vooral naar inflatie en werkgelegenheid en nog betrekkelijk weinig naar het Amerikaanse begrotingstekort.

Afbeelding: Amerikaans begrotingstekort en werkloosheid

Daar kan echter wel eens het grootste probleem zitten. Want de Amerikaanse regering krijgt ook te maken met die hoge rente. Nieuw uit te geven obligaties zullen 5% of meer moeten opbrengen, anders blieft de wereld ze niet.

Op termijn betekent dat ook voor de Amerikaanse overheid bezuinigen. En dat net in een jaar waarin verkiezingen moeten worden gehouden.

Dus gaan we zien tot hoe lang het lijntje strekt. Wat we in ieder geval zien is dat steeds meer grote beleggers in afwachting van eventuele ‘breekpunten’ even hun geld van tafel halen en op rente zetten.

Die 5% is daarom zeer aanlokkelijk, gezien de onzekerheid in de rest van de markt.

Wat een tijd!

Wat een tijd maken we mee. Na de gekte van corona de dip en nu op weg naar normalisatie maar er gebeurt zoveel tegelijk, dat het nauwelijks bij te houden is. Houd echter de rente in de gaten, dat is en blijft de belangrijkste drijver voor een hogere of lagere beurs.

De Amerikaanse consument blijft hardnekkig geld uitgeven en zolang dat de economie overeind houdt, zal Powell de rente niet gaan verlagen, ceteris paribus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.