Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
2 jul 2024 om 07:07

 De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, nu het besef komt dat wellicht niet het grootste politieke doemscenario voor Frankrijk werkelijkheid wordt, maar dat het ook geen feest belooft te worden.

“Het beste scenario is dat er een erg zwakke Franse regering komt die louter in staat is aan te modderen. Daardoor zal de politieke onzekerheid hoog blijven en de zorgen over de begroting aanhouden”, zeiden analisten van Capital Economics. En dat betekent dat Franse aandelen tegen een korting blijven noteren, denken zij. 

IG voorziet een openingsverlies van 46 punten voor de Duitse DAX en een min van 14 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 28 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het groen geëindigd, maar wel onder de hoogste niveaus van de dag.

Franse aandelen lieten op de eerste dag van de maand juli aanvankelijk hun sterkste stijging in bijna twee jaar zien, nadat uit de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk bleek dat de extreem-rechtse Rassemblement National partij van Marine Le Pen waarschijnlijk geen meerderheidsregering kan vormen.

“Vooraf was gevreesd voor een grote (absolute) meerderheid voor de partij van Le Pen of voor links, maar dat is dus niet gebeurd. Volgende week zondag 7 juli is de tweede en beslissende stemronde”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Analisten van Conotixia wezen op het optimisme op de Europese beurzen, maar waarschuwden ook dat een minderheidsregering waarschijnlijk te maken zal krijgen met een moeilijke “cohabitatie” en het is onwaarschijnlijk dat het politieke toneel stabiel zal zijn.

Franse banken, die een flinke klap kregen toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd, boekten maandag de grootste winsten.

“Wij verwachten een relatief hoge volatiliteit van de aandelenkoersen, terwijl de fundamentele factoren ook deze week waarschijnlijk grotendeels buiten beeld zullen blijven voor de Franse banken”, aldus Deutsche Bank, die wees op de veerkracht van de kredietverstrekkers.

Citi denkt ook dat de Franse banken volatiel zullen blijven tot de tweede verkiezingsronde.

De Franse tienjaarsrente noteerde maandag rond het slot licht hoger op 3,287 procent, terwijl de Duitse variant met 10 basispunten steeg naar 2,598 punten. Daarmee is het verschil gedaald tot onder de 70 punten. Dat was vrijdag nog 79 punten.

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht inkoopmanagersindexen uit de eurozone. Zowel de Duitse als Franse industrie krompen in juni harder. Daardoor nam ook de krimp van de industrie in de eurozone toe, met een inkoopmanagersindex die daalde van 47,3 tot 45,8.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, beschouwt dit echter als een tijdelijke dip.

Dinsdag staan inflatiecijfers uit de eurozone op de rol en vindt een paneldiscussie plaats met ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse symposium van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra.

Bedrijfsnieuws

Financials zaten maandag in de lift. Deutsche Bank en Commerzbank stegen zo’n 3 procent in Frankfurt. BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale wonnen zo’n 3 tot 3,5 procent in Parijs. ING steeg 2,5 procent in Amsterdam en UniCredit zelfs meer dan 4,5 procent in Milaan.

In de DAX ging Zalando aan kop, met een winst van ruim 4 procent. Farmabedrijven als Merck KGaA, Qiagen en Sartorius gingen onderuit, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was met een verlies van meer dan 3 procent. SAP daalde 2 procent.

In Parijs was Teleperformance koploper, met een plus van 4,5 procent. Aandelen van luxemerken LVMH, Kering en Hermes stonden onder druk en daalden tot bijna 2 procent. Dassault verloor zelfs meer dan 2 procent en sloot daarmee de rij in Parijs.

Energiebedrijven als RWE en Engie beleefden een positieve dag, met winsten van 2 tot 3 procent. Halfgeleideraandelen als ASML en STMicroelectronics verloren één tot dik anderhalf procent.

Atos heeft een akkoord bereikt met een groep banken en obligatiehouders over de voorwaarden van een financiële herstructurering van het noodlijdende Franse IT-bedrijf. Desondanks verloor het aandeel licht terrein.

AkzoNobel koerste ruim een procent lager op 56,18 euro, nadat zakenbank Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst plaatste, waarbij het koersdoel scherp werd verlaagd van 70,00 naar 53,00 euro. ING verlaagde het koersdoel van 70,00 naar 64,00 euro, met een onveranderd Houden advies in aanloop naar de halfjaarcijfers.

Anglo American heeft de productie bij zijn kolenmijn Grosvenor in Queensland in Australië stilgelegd na een ondergrondse brand zaterdag. De kolenmijn zal waarschijnlijk enkele maanden gesloten blijven vanwege de schade die hierdoor is ontstaan, meldde het bedrijf. Het aandeel verloor maandag bijna 3 procent.

Euro STOXX 50         4.929,81 (+0,7%)
STOXX Europe 600        513,04 (+0,3%)
DAX                  18.290,66 (+0,3%)
CAC 40                7.561,13 (+1,1%)
FTSE 100              8.166,76 (+0,03%)
SMI                  12.049,61 (+0,5%)
AEX                     923,05 (-0,1%)
BEL 20                3.897,96 (+0,3%)
FTSE MIB             33.716,54 (+1,7%)
IBEX 35              11.057,00 (+1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een rode opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. Het was een rustige start van de maand juli en daarmee de tweede jaarhelft, na mooie winsten in het eerste halfjaar. In de eerste zes maanden van 2024 steeg de Nasdaq ruim 18 procent en kon de S&P 500 dik 14 procent bijschrijven. De Dow staat nu op een jaarwinst van bijna 4 procent.

ING schreef eerder dat de beurzen in de tweede jaarhelft verder zullen stijgen, maar niet meer in een “mooie rechte lijn.”

Kunstmatige intelligentie heeft de Amerikaanse aandelenmarkten dit jaar naar een reeks recordhoogtes gestuwd, waarbij het Nvidia, Microsoft en Apple hielp bij het behalen van superwinsten. Capital Economics denkt dat AI-enthousiasme de S&P 500 kan helpen om in 2025 een piek van 7.000 te bereiken, hoewel de economen ook parallellen zien met de vorige “dot-com bubble”.

Het belangrijkste economische cijfer deze week is waarschijnlijk het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. BNP Paribas denkt dat de markt sterker zal reageren als de banengroei lager uitvalt dan voorzien, en minder sterk als de banengroei hoger uitvalt dan verwacht.

“Een neerwaartse verrassing in de banengroei kan de huidige marktinschatting van twee renteverlagingen door de Fed in 2024 verstevigen, maar kan de markt ook dwingen om de neutrale rente nog hoger in te prijzen op ongeveer 3,75 procent, waardoor de rentecurve zou afvlakken”, schreef de Franse bank.

Woensdag staan nog de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de rol, hoewel Wall Street dan eerder sluit vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS op donderdag. Dan zijn de Amerikaanse beurzen helemaal dicht.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de activiteit in de Amerikaanse industrie in juni verder is afgenomen, waar werd gerekend op een verbetering. Dit bleek uit cijfers van Institute for Supply Management. De inkoopmanagersindex daalde van 48,7 in mei naar 48,5 afgelopen maand. De markt rekende op een verbetering naar 49,2.

“De Amerikaanse productieactiviteit bleef krimpen aan het einde van het tweede kwartaal. De vraag was opnieuw zwak en de productie daalde”, zei Timothy R. Fiore van ISM.

De inkoopmanagersindex zoals samengesteld door S&P Global wees juist op een iets sterkere groei, met een indexstijging van 51,3 naar 51,6. Toch waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P dat het groeimomentum “frustrerend” zwak blijft.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 7 basispunten hoger op 4,476 procent. De tweejarige variant stabiliseerde op 4,768 procent.

De olieprijzen stegen met zo’n twee procent, gesteund door de aanhoudende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Bedrijfsnieuws

De Europese Commissie heeft Meta, moederbedrijf van Facebook, laten weten dat het adverteermodel ‘betaal of stem in’ niet voldoet aan de Europese wetgeving voor digitale markten. Aandelen Meta stegen licht.

Aandelen van Chewy, een producent van producten voor huisdieren, waren vorige week al beweeglijk toen de populaire belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, hintte op een belang. Maandag bevestigde Gill dat hij een belang van 6,6 procent heeft genomen in Chewy. Het aandeel steeg eerder op de dag nog 15 procent, maar met nog een paar uur handel te gaan, kwam er maandagavond een verlies van ruim 6 procent op de koersenborden. Sectorgenoot Petco daalde bijna 11 procent.

Franse mededingingsautoriteiten zijn van plan om Nvidia aan te klagen voor het overtreden van de mededingingsregels. Dit meldde persbureau Reuters maandag op basis van bronnen. In september vorig jaar vielen de Franse autoriteiten nog bedrijven binnen in de sector voor grafische kaarten, maar die actie was specifiek gericht op Nvidia, zeiden de bronnen tegen Reuters. In navolging daarvan zouden de Franse autoriteiten nu een aanklacht, of punten van bezwaar, hebben opgesteld, zei het persbureau. Aandelen van Nvidia sloten maandag licht hoger.

Boeing steeg 2,7 procent nadat bekend werd dat het zijn toeleverancier van vliegtuigrompen Spirit AeroSystems gaat terugkopen voor 37,25 dollar per aandeel om de kwaliteit van zijn productie te verhogen. Ook waren er berichten dat de openbare aanklager in de VS de vliegtuigbouwer zal vervolgen voor fraude. Aandelen van Spirit noteerden maandag 4 procent hoger.

Cassava Sciences lag maandag aanvankelijk op koers voor wat herstel, maar sloot toch ruim anderhalf procent lager. Vrijdag daalde het aandeel al met 35 procent omdat een leidende wetenschapper zou zijn gedagvaard. Het biotechbedrijf heeft een middel tegen Alzheimer in klinisch onderzoek.

BlackRock neemt de Britse aanbieder van financiële data Preqin over voor 3,2 miljard dollar. BlackRock daalde licht.

S&P 500 index                5.475,09 (+0,3%)
Dow Jones index             39.169,52 (+0,1%)
Nasdaq Composite            17.879,30 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend over de brede linie hoger.

Nikkei 225             40.029,29 (+1,0%)
Shanghai Composite     2,995,78 (+0,0%)
Hang Seng              17.819,50 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0729. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0740.

USD/JPY Yen   161,69
EUR/USD Euro  1,0729
EUR/JPY Yen   173,44

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie – Juni vlpg (NL)
11:00 Inflatie – Juni vlpg (eur)
16:00 Vacatures – Mei (VS)
00:00 ECB-forum Sintra met paneldiscussie Lagarde en Powell

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

 • Adyen
  * *
 • Air France-KLM
  * *
 • AMG Critical Materials NV
  * *
 • Azerion
  * *
 • CTP
  * *
 • IMCD
  * *
 • NED25
  * *
 • NLMID
  * *
 • ProBiodrug
  * *
 • Signify
  * *
 • Vivoryon Therapeutics
  * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.