Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
13 jun 2024 om 18:35

 De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat de Federal Reserve woensdagavond aangaf dat er dit jaar waarschijnlijk maar één renteverlaging in zit.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,3 procent tot 516,04 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,0 procent op 18.265,68 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,0 procent op 7.708,02 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 8.163,67 punten.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde woensdag de rente en bleek minder optimistisch over de inflatietrend, hoewel een publicatie eerder op de dag juist een daling van de inflatie in mei op jaarbasis liet zien van 3,4 procent in april naar 3,3 procent in mei.

Eén positieve publicatie is volgens de Fed-voorzitter echter nog geen reden om al te optimistisch te zijn.

Echter, volgens investment manager Simon Wiersma van ING is de kans op twee renteverhogingen, of meer, voor het het einde van dit jaar zeker nog niet verdwenen. Bovendien, zijn de gunstige inflatiecijfers van mei nog niet in de ‘dot plot’ verwerkt, merkte hij op.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industrie in de eurozone in april minder heeft geproduceerd dan in maart. Op maandbasis daalde de industriële productie met 0,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 3,0 procent.

Olie werd donderdag iets goedkoper, op 78,41 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0759. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0803 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0807 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Stellantis herhaalde donderdag de verwachting dit jaar van een dubbelcijferige aangepaste operationele marge en een positieve vrije kasstroom bij de tak Industrial. Voor de eerste jaarhelft verwacht Stellantis een marge van 10 tot 11 procent en voorziet dat de vrije kasstroom duidelijk lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor heel 2024 rekent de autofabrikant nog steeds op een beloning voor aandeelhouders, in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen, van minimaal 7,7 miljard euro. De koers daalde 2,7 procent.

Shell zegt de voornaamste bieder te zijn in de verkoop van de LNG-activiteiten van Pavilion Energy, aldus persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Shell zou vergevorderde gesprekken voeren met eigenaar Temasek uit Singapore over de aankoop van de LNG-activiteiten. Volgens Bloomberg zou Temasek circa 2 miljard dollar vragen voor het belang. De koers van Shell daalde 0,6 procent.

Meerdere analisten werden negatiever over Umicore, nadat het bedrijf op woensdag met een winstwaarschuwing kwam. Het aandeel daalde in Brussel 7,2 procent.

Frankfurt kleurde donderdag donkerrood. Porsche verloor 5,8 procent, Siemens daalde 4,1 procent en Volkswagen noteerde 3,5 procent lager. 

In Parijs was Hermes de enige stijger met een winst van 0,6 procent. Sectorgenoot LVMH daalde 0,5 procent. BNP Paribas leverde 2,9 procent in, AXA verloor 4,0 procent en Saint Gobain noteerde 3,2 procent lager.

Ook elders hadden de financials het lastig. In Amsterdam eindigde ING onderaan.

Wise verwacht in het komende boekjaar een minder sterke winstgroei dan in het afgelopen jaar, zo waarschuwde het Britse fintechbedrijf. Het aandeel daalde 11,5 procent. De Amsterdamse sectorgenoot Adyen verloor 2,9 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 5.415,96 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers KPN

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.