Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend

AEX start handelsweek vermoedelijk afwachtend
27 mei 2024 om 07:59

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het rood.

Vandaag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Memorial Day. Ook in Londen is de beurs vandaag dicht vanwege een zogeheten bank holiday. Dit betekent vermoedelijk lage handelsvolumes in de rest van Europa.

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis met een winst van 0,2 procent nog nipt hoger naar een recordstand van 915,21 punten. Op vrijdag sloot daarnaast techbeurs Nasdaq op Wall Street ook op de hoogste stand ooit.

Vrijdag was weliswaar sprake van herstel op de Amerikaanse beurzen, maar, “onder de motorkap hangt een risicomijdend sentiment”, zei analist Adam Phillips van EP Wealth Advisors.

Het was een week van twee gezichten voor Wall Street. Zo profiteerde de Nasdaq van de sterke cijfers van Nvidia en de daaropvolgende stijging van chipaandelen. Vrijdag sloot de techindex op een nieuw record, onder meer dankzij een flinke koersstijging van Tesla, en op weekbasis boekte de Nasdaq ook een mooie winst van bijna anderhalf procent.

De Dow Jones doorbrak de voorafgaande week nog de grens van 40.000 punten, maar wist zich daar afgelopen week niet boven te handhaven. Op weekbasis verloor de index ruim 2 procent.

Tegenover de goed ontvangen kwartaalcijfers van Nvidia stond afgelopen week hernieuwde rente- en inflatievrees, onder meer omdat uit inkoopmanagersindices bleek dat de Amerikaanse economie er nog altijd goed voor staat.

De Federal Reserve heeft juist een zwakkere economie nodig om de inflatie richting de gewenste 2 procent te krijgen. Fed-bestuurders die afgelopen week van zich lieten horen, klonken vrij ‘hawkish’ en dus is de kans op meer dan één renteverlaging dit jaar weer kleiner geworden, zo bleek uit de FedWatch Tool van CME. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger. Koploper was de beurs in Sydney met een stijging van 0,8 procent. De winsten voor de Nikkei index in Tokio, de KOSPI index in Seoel en de Hang Seng index in Hongkong, bleven beperkt tot maximaal ruim een half procent. 

De olieprijs koerste daarnaast vanochtend ruim een 0,4 procent hoger naar 78,01 dollar per vat, na al een stijging met ruim een procent vrijdagavond in New York.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Beleggers hebben nog wel aandacht voor de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index. 

Bedrijfsnieuws

BP Southern Africa en Shell Downstream South Africa hebben een deal bereikt over de verkoop van hun respectieve belangen van 50 procent in de activa van de grootste raffinaderij van Zuid-Afrika aan het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf Central Energy Fund. Dit meldde persbureau Bloomberg dit weekend op basis van een verklaring van de bedrijven. Financiële informatie over de deal werd niet vermeld.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,7 procent op 5.304,72 punten, de Dow Jones index sloot vrijwel ongewijzigd op 39.069,59 punten en de Nasdaq eindigde 1,1 procent hoger op 16.920,79 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.