Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street neemt stap terug en rode opening voor Europa

Wall Street neemt stap terug en rode opening voor Europa
24 mei 2024 om 06:53

De beurzen ondervonden gisteren volatiele bewegingen naar beneden, ondanks positieve PMI-cijfers die suggereren dat de Amerikaanse economie sterk blijft. Dit zou de Federal Reserve meer ruimte kunnen geven om de huidige rentevoeten te handhaven. Uit uitspraken van enkele Fed-officials en de FedWatch Tool blijkt dat de markt een renteverlaging pas waarschijnlijker acht na 7 november, eerder dan een onveranderde rente.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De belangrijkste Amerikaanse indices toonden significante dalingen. De S&P 500 daalde met 0,74% tot 5.268 punten, terwijl de Nasdaq Composite 0,39% verloor en eindigde op 16.736 punten. De Dow Jones zag een grotere daling van 1,56% tot 39.065 punten en de Russell 2000 kende het grootste verlies met 1,60%, eindigend op 2.048 punten. Opvallend was dat hoewel de S&P 500 en de Nasdaq 100 nieuwe recordhoogtes bereikten, deze niet werden bevestigd door de Dow Jones en de Russell 2000, wat vaak een teken is dat de markt niet klaar is om deze nieuwe hoogtes op korte termijn vast te houden.

Op sectorniveau was alleen de informatietechnologiesector in staat om winst te boeken, terwijl vooral de financiële sector, nutssector en vastgoedsector aanzienlijke dalingen ondervonden.

Boeing kende een aanzienlijke daling van 7,55% na berichten dat China aanvullende certificaties vereist voor de levering van Boeing-vliegtuigen, wat wijst op aanhoudende kwaliteitsproblemen bij het bedrijf. Bovendien zijn er zorgen over de cashflow van Boeing voor 2024 en lopen er verschillende kritieke deadlines en mogelijke juridische uitdagingen.

Workday rapporteerde beter dan verwachte financiële resultaten met een winst per aandeel van $1,74 en een omzet van $1,99 miljard. Desondanks daalde het aandeel nabeurs met meer dan 11% nadat het bedrijf de inkomstenprognose uit abonnementen voor 2024 naar beneden bijstelde, wijzend op een lagere groei van nieuwe klanten.

De chipsector in de VS profiteert ondertussen van aanzienlijke overheidssteun via de CHIPS Act, waarbij $33 miljard aan subsidies beschikbaar is gesteld, waarvan nog $6 miljard te alloceren over de toeleveringsketen. Dit benadrukt de strategische inzet van de VS om een belangrijke speler in de sector te blijven. Het grootste deel van de subsidie werd al gegeven aan Intel, Taiwan Semiconductor, Samsung en Micron. Voor de overige $6 miljard zouden zo’n 600 verschillende bedrijven in race zijn om een deeltje te ontvangen.

Voor vandaag staat het Amerikaans consumentenvertrouwen gepland om 16:00 uur, wat verdere aanwijzingen kan geven over de stemming onder Amerikaanse consumenten.

Blik op Azië en Europa

De Aziatische aandelenmarkten ondervonden vandaag stevige dalingen, met de Hang Seng index als koploper met een verlies van 1,51%. De Shanghai Composite daalde met 0,46% en de Nikkei 225 verloor 1,17%. Deze negatieve trend wordt voornamelijk toegeschreven aan de toenemende militaire oefeningen van China rond Taiwan, wat de risico-appetijt van beleggers aanzienlijk tempert. Daarnaast zorgen recente uitlatingen van verschillende Fed-officials over toekomstig rentebeleid voor verdere onzekerheid, waardoor investeerders voorzichtiger worden.

In Europa sloot de AEX gisteren met een winst van 0,41% op 914,27 punten, dankzij sterke prestaties van halfgeleideraandelen. De BEL 20 daarentegen blijft worstelen met de grens van 4.000 punten en sloot de dag 0,52% lager op 3.976 punten.

Het laatste bod van BHP op Anglo American van $49 miljard is ook afgewezen, hoewel Anglo heeft aangegeven open te staan voor verdere dialoog. Dit wordt ondersteund door de grootste aandeelhouders van Anglo. BHP dringt er bij Anglo op aan om de meerderheidsbelangen in Zuid-Afrikaanse platina- en ijzerertsactiva af te stoten, een voorstel waar Anglo onder de huidige voorwaarden niet mee instemt. Beide partijen lijken wel open te staan om een deal te sluiten.

Vandaag openen in Europa bedrijven zoals Atenor en B&S Group hun boeken. De Europese markten lijken echter een lagere opening tegemoet te gaan, met verwachte verliezen tot 0,75%. Deze dalingen reflecteren een breder sentiment van voorzichtigheid onder Europese investeerders, vergelijkbaar met de stemming in Azië.

Beursagenda

Vrijdag 24 meiDE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.cnbc.com/video/2024/05/23/stock-is-undervalued-morningstars-nicolas-owens-on-boeings-latest-setback.html

www.investor.workday.com/2024-05-23-Workday-Announces-Fiscal-2025-First-Quarter-Financial-Results

www.cnbc.com/2024/05/23/chips-act-last-6-billion-in-semiconductor-award-money.html

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-23/large-anglo-shareholders-are-backing-miner-s-stance-on-bhp-talks


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.