Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nvidia lost verwachtingen in en lift beurssentiment

Nvidia lost verwachtingen in en lift beurssentiment
23 mei 2024 om 06:48

Gisteren zagen de aandelenmarkten een daling na uitgesproken hawkish commentaren van enkele Fed-functionarissen. De Fed-notulen gaven meer inzicht in hun zorgen: ondanks de inspanningen blijft de inflatie hardnekkig hoog, wat leidt tot onzekerheid over de huidige renteniveaus. Sommige functionarissen overwegen zelfs een verdere renteverhoging indien nodig.

Deze onzekerheid, gezaaid door de Fed-notulen, werd echter snel overschaduwd door indrukwekkende kwartaalcijfers van Nvidia. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van $6,12, wat een stijging van 19% ten opzichte van het vorige kwartaal en een explosieve groei van 461% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betekent. De kwartaalomzet bedroeg $26 miljard, met een opvallende groei in het datacentersegment dat $22,3 miljard omzet genereerde—een stijging van 23% ten opzichte van het vorige kwartaal en 427% ten opzichte van vorig jaar. Nvidia, dat flink profiteert van de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, ziet zijn CEO spreken over het begin van een nieuwe industriële revolutie. Na deze bekendmakingen sloot het aandeel Nvidia nabeurs voor het eerst boven de $1.000, op $1.007, en kondigde het bedrijf een aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken.

Ook sectorgenoot Analog Devices, zag een aanzienlijke stijging van bijna 11% na het rapporteren van beter dan verwachte resultaten, met een winst per aandeel van $1,40 en een kwartaalomzet van $2,16 miljard. Hoewel de markt positief reageerde op de kwartaalcijfers, is het opmerkelijk dat het bedrijf al vier opeenvolgende kwartalen een omzetdaling noteert.

De sterke resultaten van Nvidia hebben de markten een boost gegeven, waarbij de Amerikaanse indexfutures aanzienlijk hoger staan: E-mini S&P 500 noteert 0,55% hoger, E-mini Nasdaq 100 met 0,88% in de plus, en E-mini Dow Jones met een bescheiden winst van 0,12%.

Voor vandaag staat er in de VS nog meer op het programma met de jobless claims om 14:30 uur, gevolgd door de productie PMI en diensten PMI om 15:45 uur. Op bedrijfsniveau openen Intuit, Medtronic, Toronto Dominion Bank, Workday, en NetEase hun boeken, wat mogelijk verder invloed zal hebben op de marktdynamiek.

Blik op Azië en Europa

Sjoerd Leenart, CEO van JPMorgan Asia Pacific, benadrukte in een interview met CNBC het belang van China in de wereldwijde economie. Volgens Leenart, die wijst op het aandeel van ongeveer 20% in het wereldwijde BBP, kunnen beleggers en ondernemers China simpelweg niet negeren. Zelfs degenen die niet direct investeren in China, moeten zich bewust zijn van de ontwikkelingen aldaar, gezien de invloed op de globale markt.

In de Aziatische markten zien we vandaag een gemengd beeld. De Nikkei 225 in Japan steeg met 1,19%, hoewel beleggers voorzichtig blijven vanwege de zwakke yen, die bijna is teruggekeerd naar het niveau van vóór de recente interventie door de Bank of Japan. In tegenstelling tot Japan, ervaren China en Hong Kong aanzienlijke dalingen in hun beurzen, met de Hang Seng die 1,73% verliest en de Shanghai Composite die 1,25% daalt. De spanningen rond Taiwan, waarbij China militaire oefeningen start rond het eiland kort na de inauguratie van Lai Ching-te als president, spelen hierbij een rol. China beschouwt Lai als een separatist, wat de regionale onrust verhoogt.

LYNX+ Platform, Hang Seng index, 23/05/2024

In Europa was de marktbeweging gisteren zijwaarts tot dalend, terwijl beleggers wachtten op de publicatie van de Fed-notulen. De Europese indexfutures, zoals de DAX, klommen vannacht met 0,40%, wat wijst op een mogelijke positieve opening in Europa vandaag.

De macro-economische agenda in Europa is vandaag goed gevuld met de publicatie van de productie PMI en diensten PMI uit Duitsland, Frankrijk en de rest van Europa. Vooral de productie PMI is zorgwekkend; in Frankrijk is er sinds januari 2023 geen expansie (waarde boven de 50) meer gerapporteerd, en in Duitsland moet men teruggaan naar juni 2022. Dit duidt op een mogelijke de-industrialisatie van Europa die zich recht voor onze ogen afspeelt.

Op bedrijfsniveau openen vandaag in Europa bedrijven als Atenor, Ion Beam Applications en Ackermans & van Haaren hun boeken, wat verdere inzichten zal bieden in de bedrijfsprestaties binnen deze diverse sectoren.

Beursagenda

Donderdag 23 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen09:30
09:30
10:00
10:00
15:45
16:00Vrijdag 24 meiDE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-first-quarter-fiscal-2025

www.cnbc.com/2024/05/23/jpmorgan-says-china-cant-be-ignored-you-have-to-do-business-there.html


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.