Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
7 mei 2024 om 18:35

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag aardig hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 514,02 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,4 procent op 18.430,05 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,0 procent in de plus bij een stand van 8.075,68 punten. De Britse FTSE eindigde 1,2 procent hoger op 8.313,67 punten.

“Sinds het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag lijkt het glas bij beleggers ineens weer halfvol”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

“Misschien nog wel belangrijker is dat analisten de winstgroeiverwachtingen van veel bedrijven naar boven bijstellen, omdat de wereldeconomie beter draait dan eerder gedacht. Positieve winstgroeibijstellingen wegen op dit moment zwaarder dan de twijfels over het rentebeleid van de Fed”, volgens de expert.

“Dat er bij veel beleggers nog veel scepsis is over de houdbaarheid van de rally, samen met de relatief grote hoeveelheid cash die nog wordt aangehouden, versterkt onze verwachting dat de rally nog wel even kan aanhouden”, verwacht Wiersma.

Philippe Gijsels, strateeg bij BNP Paribas Fortis, merkte op dat de aandelenmarkten de nieuwe week positief zijn begonnen, net zoals ze de vorige week eindigden, dankzij het zwakker dan verwachte Amerikaanse banenrapport. “Dit liet de hoop of renteverlagingen weer toenemen en duwde ook de Amerikaanse tienjaarsrente weer naar beneden richting 4,5 procent.”

De centrale bank van Australië heeft de rente dinsdag onveranderd gelaten op 4,35 procent, hetgeen ook was verwacht. De Reserve Bank of Australia benadrukte het belang van het terugdringen van de inflatie.

Woensdag is het de beurt aan de Zweedse Riksbank, die mogelijk de rente met 25 basispunten zal verlagen, tot 3,75 procent. Donderdag volgt dan de Bank of England met zijn rentebesluit, maar wijzigingen worden in Londen niet verwacht.

De Duitse fabrieksorders zijn in maart onverwacht gedaald, met 0,4 procent op maandbasis. Analisten hadden juist gerekend op een stijging van 0,5 procent. De Duitse export steeg in maart juist onverwacht, met 0,9 procent op maandbasis, terwijl de import met 0,3 procent opliep. De verwachting van analisten lag op een exportdaling met 0,5 procent. Voor de import werd gerekend op een afname met 1,0 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING waarschuwde voor te veel enthousiasme over de Duitse macrocijfers.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0777. De obligatierentes daalden. De olieprijzen zakten weg na opmerkingen vanuit Rusland, dat OPEC+ de productie zou kunnen verhogen.

Bedrijfsnieuws

BP bleef met de resultaten over het eerste kwartaal achter bij de verwachtingen, maar kwam wel met een aandeleninkoopprogramma van 1,75 miljard dollar. Het aandeel daalde 1,3 procent in Londen. Sectorgenoot Shell steeg juist 1,3 procent. TotalEnergies daalde licht in Parijs.

UBS kwam met erg sterke resultaten. De winst was circa drie keer hoger dan analisten hadden verwacht. De koers van de Zwitserse bank steeg 7,6 procent in Zürich.

Sectorgenoot UniCredit deed het met de resultaten over het eerste kwartaal ook beter dan verwacht. Het bedrijf geeft over 2024 bovendien net zoveel aan de aandeelhouders terug als in 2023, toen 8,6 miljard euro. Het aandeel won 3,6 procent in Milaan.

Elders noteerden financials ook in het groen. Deutsche Bank steeg 2,8 procent, BNP Paribas won 2,0 procent en ING sloot 0,7 procent hoger.

Solvay zag de omzet over het eerste kwartaal autonoom met 12 procent afnemen, maar deed het met 1,2 miljard euro wel beter dan de verwachte 1,13 miljard euro. De koers sloot liefst 14,3 procent hoger in Brussel.

Fresenius Medical Care maakte over het eerste kwartaal een daling van de resultaten bekend. Het bedrijf hield wel vast aan de outlook. Het aandeel verloor 5,5 procent in Frankfurt.

Infineon Technologies verlaagde dinsdag bij de resultaten over het tweede kwartaal voor de tweede keer dit jaar de outlook voor het lopende boekjaar. Het aandeel sloot toch 13 procent hoger en voerde daarmee de Duitse DAX aan. Analisten wezen op de eerste tekenen van herstel.

Sectorgenoten STMicroelectronics en ASML stegen respectievelijk 2,9 en 0,9 procent in Parijs en Amsterdam. ASMI won 3,0 procent, ook geholpen door een koersdoelverhoging van ING.

Lufthansa heeft een nieuwe CFO. Til Streichert staat bekend als een bereidwillige investeerder, een reputatie waar zakenbank Bernstein niet verheugd over is. Het aandeel daalde op de Duitse beurs 1,4 procent.

Luchtvaartaandelen stonden dinsdag sowieso onder druk, nadat Michael O’Leary, CEO van Ryanair, waarschuwde dat de ticketprijzen dit jaar minder zullen stijgen dan verwacht. Dat is gunstig voor consumenten, maar niet voor de luchtvaartmaatschappijen zelf. Ryanair verloor dinsdag 7,4 procent en Easyjet daalde 5,8 procent. Air France-KLM hield de schade beperkt en leverde 0,9 procent in.

Siemens Healthineers heeft de resultaten in het afgelopen kwartaal zien aantrekken en de outlook voor heel dit jaar gehandhaafd. De koers daalde toch met 0,9 procent, mogelijk omdat de omzet iets tegenviel.

Zalando heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet iets onder druk zien staan, nu consumenten vaker fysieke winkels bezoeken, maar de marge steeg en het verlies nam af. Het aandeel steeg 8,5 procent.

Adecco presenteerde over het eerste kwartaal een EBITA die overeenkwam met de prognoses. De omzet was iets beter dan voorzien. Het aandeel sloot 0,6 procent lager in Zürich.

Banco de Sabadell heeft maandagavond het ongevraagde bod van Banco Bilbao Vizcaya Argentaria van 12 miljard euro in aandelen als te laag afgewezen. Sabadell sloot 0,5 procent lager in Madrid, BBVA juist 3,6 procent hoger.

De winst en omzet van Ferrari stegen in het eerste kwartaal en overtroffen de verwachtingen, waarbij gunstige prijzen en maatwerkverkoop voor de tegenvallende autoleveringen compenseerden. Ferrari herhaalde dinsdag ook de outlook voor het hele jaar. Het aandeel daalde toch bijna 5 procent in Milaan. Ferrari is één van de belangen van de Italiaanse holding Exor, dat genoteerd is in de Amsterdamse AEX. Aandelen Exor sloten dinsdag 1,3 procent lager in Amsterdam.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger, met winsten van circa 0,3 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NX Filtration

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.