Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Het totale marktaandeel van cryptoderivaten daalde ondanks een recordhandelsvolume

Het totale marktaandeel van cryptoderivaten daalde ondanks een recordhandelsvolume
23 apr 2024 om 10:04

De cryptomarkt is de laatste tijd enorm aan het “boomen”, met talrijke nieuwe cryptomunten die de markt betreden, gevestigde cryptomunten zoals Bitcoin die recordhoogtes bereiken en een absolute toename in gebruikers en beleggers. In maart steeg de handel in cryptoderivaten met meer dan 85%, tot een waanzinnige 6 biljoen USD.

Zoals crypto expert Joren Verdoes van BitcoinMagazine aangeeft, is nu crypto kopen een uitstekend idee, want de markt zal het in de nabije toekomst naar verwachting steeds beter doen.

Hoewel de handel in cryptoderivaten in absolute termen sterk is gestegen, valt het wel op dat hun aandeel in de totale cryptomarkt voor de zesde opeenvolgende maand naar beneden is gegaan, naar een nog steeds robuuste 67,8%.

Cryptoderivaten zijn financiële instrumenten die zijn afgeleid van crypto’s zoals Bitcoin en Ethereum. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, waarvan dit de meest populaire zijn: futures, opties en CFD’s (Contract For Difference). 

Met een derivaat kan je speculeren op de prijsbewegingen van cryptomunten zonder deze crypto’s effectief te bezitten. Derivaten worden vaak gebruikt door (meer ervaren) handelaren in de cryptomarkt om hun posities af te dekken en speculatieve winst te behalen. Het zijn vrij complexe financiële instrumenten en brengen risico’s met zich mee, vooral voor onervaren handelaren en beginners.

De andere kant van de cryptomarkt is “spot trading”, waar je effectief cryptomunten aankoopt en verkoopt. Het handelsvolume van crypto spot trading is vorige maand ook enorm gestegen, met maar liefst 108% tot een totaal volume van bijna 3 biljoen USD. 

Als je deze cijfers even optelt, kan je tot de conclusie komen dat de totale crypto handelsmarkt met bijna 93% is gestegen tot iets meer dan 9 biljoen USD, een absoluut record.

Het feit dat spot trading een steeds groter aandeel aanneemt binnen deze markt is vrij eenvoudig te verklaren door de sterke toename van nieuwe cryptobeleggers. Beginnende handelaren of amateurbeleggers gaan zich niet meteen bezighouden met futures of CFD’s en kopen meestal gewoon wat cryptomunten aan via spot trading.

Cryptoderivaten krijgen daarbovenop vaak kritiek omdat ze kunstmatige vraag-en-aanbod zouden scheppen via leverage (een principe waarmee je met veel grotere bedragen kan handelen dan je effectief in je bezit hebt). Hierdoor wordt de cryptomarkt nog een stuk volatieler, wat schadelijk is voor het imago en de algemene aanvaarding van cryptocurrency.

De daling in het marktaandeel van cryptoderivaten kan dus als een positief punt worden gezien, waardoor crypto steeds meer van de negatieve connotatie die veel mensen erbij hebben kan afstappen.

Waarom de algemene cryptomarkt zo sterk aan het groeien is, kan dan weer verklaard worden door een aantal belangrijke factoren.

Om te beginnen is er de toegenomen interesse en aanvaarding van crypto. Steeds meer particulieren, bedrijven en zelfs overheden zien de voordelen van crypto in en stappen geleidelijk aan in de markt. Dit uit zich ook in een toename in het aantal winkels waar je producten en diensten met crypto kan aanschaffen. Ook in de iGamingwereld is crypto een vaste waarde geworden in de vorm van cryptocasino’s.

De wetgeving rond crypto is de laatste jaren ook scherper geworden, met bijvoorbeeld een overkoepelende Europese verordening (MiCA) die later dit jaar van kracht gaat. Door dergelijke wetgeving wordt de cryptomarkt sterker gereguleerd en kan het dus ook als veiliger en legitiemer worden gezien.

En natuurlijk mogen we niet vergeten om Bitcoin te vermelden. De eerste, populairste en duurste cryptomunt is al een hele poos bezig met een “bull run”, met een mooie 16,6% toename in waarde in maart en 68% in het eerste kwartaal naar een “all time high” prijs van meer dan 73.000 USD. 

Als Bitcoin het goed doet, dan volgt de rest van de cryptomarkt traditioneel gezien ook, wat vrij duidelijk wordt gestaafd door de cijfers die we eerder hebben aangehaald. Met een aankomende Bitcoin “halving” later deze maand, is de verwachting groot dat Bitcoin de mythische kaap van 100.000 USD per stuk zal overschrijden. De rest van de cryptomarkt zal wellicht dezelfde opwaartse trend volgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.