Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
23 apr 2024 om 18:41

 De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, omdat een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vooralsnog niet aan de orde lijkt.    

De brede STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent naar 507,79 punten. De Duitse DAX won 1,5 procent op 18.137,65 punten. De Franse CAC 40 klom 0,8 procent tot 8.105,78 punten. De Britse FTSE eindigde 0,3 procent hoger op 8.044,81 punten.

De markt heeft de zorg over een escalatie van de situatie in het Midden-Oosten afgeschud. “Beleggers kopen de dips”, stelden experts van ING.

Vanochtend bleek uit de inkoopmanagersindices dat de economie in de eurozone in april harder groeide dan verwacht. Deze inkoopcijfers lieten voor de VS juist meer tegenwind zien.

“Een goede start van het jaar”, zei Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, over Europa. Econoom Chris Williamson van S&P Global zag de Amerikaanse economie “juist momentum verliezen”.

De Amerikaanse woningverkopen trokken in maart nog wel aan, bleek dinsdag. Er werden 8 procent meer nieuwe woningen verkocht.

Vanavond staan de cijfers van Tesla op het menu, de eerste van de Magnificent 7. Later deze week volgen ook nog Meta, Alphabet en Microsoft.

De olieprijs steeg. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 1,4 procent in het groen op 83,02 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 88,06 dollar werd betaald, een stijging van 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0699. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0652 op de borden.

Bedrijfsnieuws

SAP dook in de rode cijfers door een eenmalige last van 2,2 miljard euro, maar de omzet van het softwarebedrijf steeg. zoals verwacht. Het aandeel sloot 5 procent hoger in Frankfurt.

Bandenfabrikant Pirelli handhaafde zijn outlook voor het  boekjaar, maar Stifel-analisten voorzien dat de volumegroei aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte zal uitkomen. Het aandeel eindigde licht hoger in Milaan.

Renault boekte in het eerste kwartaal een hoger dan verwachte omzet en bevestigde de outlook voor het boekjaar. Renault sloot 0,5 procent lager.    

Novartis steeg 1,8 procent in Zürich na sterke kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting.

Anglo American verlaagde zijn productieverwachting en verwacht tegelijk hogere kosten voor diamantwinning. Het aandeel sloot 0,4 procent lager in Londen.

AkzoNobel ging onderuit in Amsterdam, met 6,9 procent, ondanks meevallende kwartaalcijfers, waarbij de outlook overeind bleef. JPMorgan noemde de cijfers solide.

Ook Randstad ging onderuit op het Damrak. Het onderliggende resultaat viel tegen en de uitzender meldde aanhoudende druk in april. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel van 45,00 naar 43,00 euro. Het aandeel daalde 7,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden hoger rond sluitingstijd in Europa. De brede S&P 500 index steeg 1,1 procent en technologie-index Nasdaq klom 1,5 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.