Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start handelsdag naar verwachting in het groen

AEX start handelsdag naar verwachting in het groen
23 apr 2024 om 08:02

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van krap een half procent.

Maandag koerste de AEX index onder aanvoering van Prosus al 0,8 procent in het groen, op een slotstand van 866,51 punten. Vrijwel alle aandelen vonden de weg omhoog, met uitzondering van de halfgeleiders, die vorige week ook al fink op de koersvorming van de AEX wogen. 

Afgelopen week leverde de hoofdindex nog 2,7 procent in. Het sentiment werd gedrukt door de rentevrees en de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Maandag keerden beleggers terug naar risicovollere activa zoals aandelen en verkochten ze veilige havens, zagen experts van IG.

De geopolitieke spanningen lijken inmiddels weer wat afgenomen, nu er geen nieuwe dreigende taal klinkt vanuit Israël en Iran. Olie en goud lieten beleggers maandag dan ook links liggen, net als obligaties. Daardoor stegen de rentes verder. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag licht hoger op 4,62 procent.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen zijn het echter vooral de winstcijfers die de markten zullen stimuleren, “ongeacht of de rente nu wat eerder of later daalt.”

De verwachtingen voor de resultaten van het eerste kwartaal zijn relatief laag, volgens de expert van Van Lanschot, en het aantal positieve bijstellingen van de verwachtingen voor heel 2024 “neemt geleidelijk toe ten opzichte van de negatieve.”

Er staan deze week extreem veel bedrijfscijfers op de agenda, met onder meer 4 van de Magnificent 7-aandelen, Tesla, Alphabet, Microsoft en Meta. “Nu wordt het echt interessant”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Op Beursplein 5 komt zelfs bijna de helft van alle hoofdfondsen met cijfers door, waaronder vanochtend al AkzoNobel en Randstad, en na de slotgong ASMI. Onder meer Besi, Heineken, Adyen, RELX, Unilever en KPN volgen later deze week.

Wall Street wist maandag in aanloop naar het losbarsten van het cijferseizoen overtuigend de weg omhoog te vinden met techbeurs Nasdaq als koploper, met een winst van ruim een procent, terwijl de S&P 500 krap een procent steeg. Daarmee doorbrak de S&P een verliesreeks van zes handelsdagen. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend in het groen.

Koploper was de Hang Seng index in Hongkong met een stijging van ruim anderhalf procent, terwijl de beurzen in Sydney en Tokio de winst beperken tot ongeveer een half procent. In Shanghai daalden de beurzen wel, met circa een half procent.

De Amerikaanse olie-future koerste daarnaast vanochtend een half procent hoger op 82,35 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

In de eerste drie maanden van dit jaar kwam de omzet van AkzoNobel 1 procent lager uit op 2.640 miljoen euro. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een omzet van 2.590 miljoen euro. De aangepaste EBITDA steeg afgelopen kwartaal met 19 procent van 305 naar 363 miljoen euro, waar analisten 348 miljoen euro voorspelden. AkzoNobel herhaalde dinsdag de outlook voor 2024.

Randstad presteerde in het eerste kwartaal van 2024 met de omzet beter dan voorzien, maar kwam met het onderliggende resultaat licht onder de prognoses van analisten uit en zag dat de druk op de activiteiten in het eerste kwartaal ook in april aanhield.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,9 procent tot 5.010,60 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 38.239,98 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 15.451,31 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • KPN
    * *
  • Microsoft Corp
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Prosus
    * *
  • Unilever
    * *
  • Van Lanschot Kempen
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.