Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start handelsweek naar verwachting in het groen

AEX start handelsweek naar verwachting in het groen
22 apr 2024 om 07:59

 De Amsterdamse beurs gaat maandag vermoedelijk hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van krap een half procent. 

Afgelopen week daalde de AEX onder druk van de halfgeleideraandelen ASML, ASMI en Besi op weekbasis nog met 2,7 procent naar 860,01 punten. 

Techaandelen werden hard geraakt door het herprijzen van de renteverwachtingen in de VS, na vrijgave van inflatiecijfers en uitlatingen van Fed-bestuurders, waardoor niet langer wordt gerekend op een renteverlaging op korte termijn. ASML en ASMI verloren op weekbasis respectievelijk 10 en 13 procent van hun beurswaarde. 

Op Wall Street sloot techbeurs Nasdaq vrijdagavond 2,0 procent lager, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index juist ruim een half procent won. De producent van geavanceerde AI-chips en beurslieveling Nvidia daalde vrijdag met 10 procent. Streamingdienst Netflix verloor 9 procent na cijfers. 

De aandelenmarkten in Europa gingen daarnaast vrijdag terughoudend het weekend in. De berichten over een Israëlische aanval op Iraanse doelen voedden met name tijdens de ochtendsessie de vrees voor escalatie in de regio, zeker nadat Teheran eerder aangaf elke militaire actie van Israël te vergelden. 

Dit weekend bleef een verdere escalatie echter uit, en dat gaf Aziatische beleggers vanochtend weer wat moed.

Koploper was de Hang Seng index in Hongkong met een stijging van 1,7 procent, terwijl de beurzen in Seoel en Sydney ongeveer een procent wonnen. 

De Chinese centrale bank liet vanochtend conform verwachting de rentetarieven voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar onveranderd, op respectievelijk 3,45 procent en 3,95 procent.

De eenjarige lening wordt gezien als de koppeling voor veel leningen aan huishoudens en bedrijven, terwijl de vijfjarige lening de ‘benchmark’ is voor de meeste hypothecaire leningen.

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend 0,8 procent lager op 82,45 dollar per vat.

Er staan later deze week extreem veel bedrijfscijfers op de agenda. “We krijgen 4 van de Magnificent 7-aandelen, met Tesla, Alphabet, Microsoft en Meta die rapporteren. Nu wordt het echt interessant”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Op Beursplein 5 komt zelfs bijna de helft van alle hoofdfondsen met cijfers door, waaronder AkzoNobel, Randstad, ASMI, Besi, Heineken, Adyen, RELX, Unilever en KPN. 

Bedrijfsnieuws

Pharming loste voor 123 miljoen euro aan obligaties af met een looptijd tot 2025.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,9 procent op 4.967,23 punten en de Nasdaq sloot 2,1 procent lager op 15.282,01 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent op 37.986,40 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.