Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
27 mrt 2024 om 18:35

 De Europese beurzen zijn woensdag in het groen gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 511,75 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 18.477,09 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een winst van 0,3 procent op 8.204,81 punten. De Britse FTSE 100 sloot fractioneel hoger op 7.931,98 punten.

De winsten op de beurzen bleven beperkt vanwege de toegenomen voorzichtigheid in de markt in aanloop naar de inflatiecijfers uit de VS en de eurozone, die van invloed zijn op het rentebeleid van de centrale banken.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in maart is verbeterd. De index steeg met 0,6 punt naar -14,9.

“Het sentiment verbetert langzaam voor de economie van de eurozone, Het einde van een lange periode van stagnatie in de eurozone komt dichterbij nu bedrijven optimistischer worden over de komende maanden”, zei econoom Bert Colijn van ING, eraan toevoegend dat ook de inflatieverwachtingen voor de dienstensector gunstiger worden, wat het standpunt van de ECB zal bevestigen dat de rente omlaag kan.

Ook in Frankrijks steeg het consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex kwam uit op 91 tegen 90 in februari.

De consumentenprijzen in Spanje zijn in maart op jaarbasis gestegen met 3,2 procent, tegen 2,8 procent een maand eerder. Daarmee was de stijging iets kleiner dan economen hadden gevreesd. De kerninlfatie daalde.

De Riksbank heeft de rente woensdag ongewijzigd gelaten op 4,00 procent.

Olie noteerde woensdag 0,4 procent llager op 81,27 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,0821. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0831 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt won Zalando ongeveer 4,5 procent, Bayer steeg ongeveer 4 procent, terwijl Sartorius bijna 2 procent verloor.

In Parijs won Orange 1,7 procent, Carrefour steeg 1,4 procent en Schneider Electric verloor bijna 3 procent.

Universal Music Group heeft een deal gesloten om de komende tien jaar muziek van het op K-pop gerichte muzieklabel HYBE te distribueren. De bedrijven gaan samenwerken op het gebied van artiestenpromotie en marketing in Noord-Amerika. De koers van UMG noteerde 1,0 procent hoger.

ING is gestart met het volgen van Wolters Kluwer met een koopadvies en een koersdoel van 170,00 euro. ING verwacht een verdere groeiversnelling en margegroei, die de winst per aandeel moeten ondersteunen. Wolters Kluwer sloot 0,7 procent hoger.

Hennes & Mauritz publiceerde beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal, maar de outlook vonden analisten van Bernstein erg ambitieus. De koers eindigde desondanks ruim 15 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 5.219,93 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.